Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Judecătoria Chișinău a publicat…

DOCJudecătoria Chișinău a publicat extrasul din sentința de condamnare a lui Vasile Botnari: Fostul șef SIS s-a ales cu o amendă de 88 de mii de lei pentru expulzarea profesorilor turci

Judecătoria Chișinău a publicat miercuri, 16 septembrie, extrasul din setința de condamnare a fostului șef SIS, Vasile Botnari – singurul figurant în dosarul expulzării profesorilor turci.

Potrivit actului, Vasile Botnari, la data de 15 iulie curent, s-a ales cu o amendă în valoare de 88 de mii de lei și privarea dreptului de a ocupa funcții publice timp de 5 ani, fiind recunoscut vinovat de expulzarea celor 7 cetățeni turci, acum 2 ani.

Totodată, potrivit extrasului, procurorul de caz Victor Plugaru a cerut instanței 3 ani de pușcărie pentru Vasile Botnari, cu ispășirea pedepsei într-un penetenciar de tip semi-închis, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani.

Ziarul de Gardă a întrebat reprezentanții Procuraturii Generale dacă sentința instanței a fost contestată de procurori în cazul fostului sef al SIS, care prevede doar achitarea unei amenzi, ni s-a comunicat că instituția va reveni cu un comunicat.

Marți, 8 septembrie, Alexandr Stoianoglo, procurorul general anunța, la mai bine de o lună de la emiterea sentinței, că Vasile Botnari, fostul șef al SIS din perioada expulzării din R. Moldova a celor 7 profesori turci de la liceul Orizont din Capitală a fost condamnat la închisoare cu suspendare, însă potrivit dispozitivului sentinței din dosarului lui Vasile Botnari, publicat de portalul safenews.md, fostul șef SIS nu a fost condamnat la închisoare cu suspendare, ci la o amendă în valoare de 88 de mii de lei.

Publicitate
Publicitate

Vasile Botnari, care a fost vizat în dosarul expulzării profesorilor turci, a fost condamnat cu suspendare și a achitat toate prejudiciile aduse profesorilor turci. A plătit 125 de mii de euro prejudicii pe care le-a adus R. Moldova profesorilor turci extrădați și a mai achitat 380 de mii de lei pentru avionul charter care a fost arendat pentru transportarea profesorilor”, spunea Stoianoglo. Procurorul general preciza că atât sentința, cât și dispozitivul ei sunt secretizate. 

ZdG a scris în dimineața zilei de joi, 10 septembrie, cu referire la surse din organele de drept, că fostul director al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, unicul figurant în dosarul privind expulzarea celor 7 profesori turci de la Liceul Orizont din capitală, nu a fost condamnat cu suspendare, așa cum au anunțat autoritățile, ci a primit o pedeapsă sub formă de amendă, pe care a achitat-o deja. 

Informația a fost furnizată către ZdG de către mai multe surse, iar joi dimineață, 10 septembrie, același lucru l-a dezvăluit și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco.

Tot sursele ZdG ne-au comunicat că, deși inițial, acuzatorul de stat a solicitat pedeapsă cu închisoare, ulterior procurorul nu a contestat sentința instanței de judecată, în cazul fostului sef al SIS, care prevedea doar achitarea unei amenzi.

Tot la 10 septembrie, Procuratura Generală a informat că sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani ce-l vizează pe Vasile Botnari a fost secretizată în totalitate de către judecătorul de caz, iar cu privire la prestația procurorului care a gestionat acest dosar, s-a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în cadrul căreia vor fi stabilite obiectiv toate circumstanțele de fapt ale acestui caz.

Totuși, la data de 11 septembrie, Galina Tufekci, soția lui Feridun Tufekci – directorul filialei liceului Orizont din Ceadâr-Lunga care a fost expulzat ilegal acum 2 ani alături de alți 6 profesori turci, a atacat la Curtea de Apel Chișinău sentița secretă de condamnare a fostului șef SIS, Vasile Botnari – singurul figurant în dosar.

Publicitate
Publicitate