Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Canada condamnă Belarusul pentru deturnarea…

Canada condamnă Belarusul pentru deturnarea avionului RyanAir și arestarea jurnalistului Protasevici: Belarus își închide ambasada în Canada

Foto: euroradio.fm

Canada a condamnat marți, 25 mai, Belarusul pentru decizia regimului Lukașenko de a deturna o cursă Ryanair pentru a aresta un un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava care călătorea de la Atena la Vilnius a aterizat în capitala Belarusului Minsk după o presupusă amenințare cu bomba. Canada a declarat că examinează posibilitatea de înăsprire a sancțiunilor existente, scrie Reuters.

„Comportamentul regimului din Belarus este scandalos, ilegal și complet inacceptabil … condamnăm, de asemenea, acest tip de interferență periculoasă în aviația civilă”, a declarat premierul Canadei, Justin Trudeau.

Într-un email, Ambasada Belarusului la Ottawa a declarat că își suspendă la activitățile a 1 septembrie 2021 şi serviciile sale consulare de la 10 iulie, după 24 de ani de cooperare.

„Această decizie a fost luată pe baza unei analize a impactului practic (asupra) contactelor bilaterale actuale”, a declarat ambasadorul în funcție Evgeny Russak prin e-mail.

În context, Canada a sfătuit companiile aeriene și aeronavele canadiene „să evite să opereze la orice altitudine în spațiul aerian din Belarus din cauza preocupărilor serioase de siguranță și securitate ale operațiunilor de aviație civilă”, potrivit unei declarații comune a ministrului de externe Marc Garneau și a ministrului transporturilor Omar Alghabra.

Relațiile dintre cele două națiuni sunt limitate. Comerțul bilateral al Canadei cu Belarus a valorat doar 31,9 milioane de dolari în 2020, potrivit ministerului de externe al Canadei.

Kremlinul a declarat marți, 25 mai, că „regretă” decizia Uniunii Europene (UE) de a bloca legăturile cu spațiul aerian al Republicii Belarus, după decizia regimului Lukașenko de a deturna o cursă Ryanair pentru a aresta un un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. 

În context, Ucraina a anunțat că a decis să suspende zborurile peste Belarus începând cu 26 mai. Astfel, companiilor aeriene din Ucraina le este interzis să zboare în spațiul aerian al Belarusului. Premierul ucrainean Denysa Shmygal a declarat că, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei consideră incidentul cu avionul Ryanair de la Minsk o încălcare a Convenției privind aviația civilă internațională, notează Novaya Gazeta.

Tatăl jurnalistului Răman Protasevich a declarat marți, 25 mai, că este clar că fiul său acționează „sub constrângere și că a fost bătut” atunci când a înregistrat filmulețul video în care „mărturisea” că nu are nicio problemă de sănătate și că atitudinea organelor de drept față de el „este absolut corectă și conform legii, scrie The Guardian.

Ex-editorul canalului de Telegram „Nexta”, Roman Protasevici, reținut la 23 mai pe Aeroportul din Minsk, a apărut într-un video publicat la 24 mai, pe canalul de Telegram „Nexta”, unde declară că nu are nicio problemă de sănătate și că atitudinea organelor de drept față de el „este absolut corectă și conform legii”.

Pe 23 mai, Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului lui Aleksandr Lukașenko. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă.

Ordinul de interceptare a avionului comercial ar fi fost dat chiar de președintele Aleksandr Lukașenko. Forțele militare aviatice belaruse au forțat avionul companiei Ryanair, în care se afla și Roman Protasevici, să aterizeze de urgență, invocând faptul că la bord ar fi o bombă. Aeronava se îndrepta de la Atena spre Vilnius.

Roman Protasevich este actual editor al canalului de Telegram Nexta, recunoscut ca extremist în Belarus. În ultimele luni, acesta locuia la Vilnius și făcea parte din echipa Svetlanei Tihanovskaia. Protasevici a fost inclus de către autoritățile din Belarus pe lista teroriștilor, dat în căutări interstatale.

Citește și: