Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Mai mulți primari din raionul…

Mai mulți primari din raionul Ocnița pleacă de la PSRM la „Mișcarea pentru Popor” și declară că vor susține noua formațiune politică anunțată de foștii socialiști Lozovan și Nesterovschi

Fosta deputată socialistă, iar acum independentă, Irina Lozovan, a publicat câteva declarații semnate de mai mulți reprezentanți ai Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) din raionul Ocnița, primari și lideri locali, care au anunțat că pleacă din PSRM și se alătură „Mișcării pentru Popor”, din care face parte Partidul „ȘOR”. De asemenea, aleșii locali, potrivit declarațiilor semnate, „susțin” noul proiect politic anunțat pe 31 martie de Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi.

Declarațiile au fost semnate de șapte lideri locali, șase membri ai PSRM și un primar independent. În documentele publicate de fosta socialistă Irina Lozovan, primarii și liderii locali din raionul Ocnița susțin că au semnat aceste declarații, deoarece „nu pot fi indiferenți față de creșterea prețurilor” și că nu mai pot fi alături de PSRM, care întreprinde „acțiuni timide” de apărare a intereselor cetățenilor din țară.

Doi foști socialiști vor să creeze o nouă forță politică cu „viziuni clare de stânga”

Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan

Foștii deputați socialiști, iar acum deputați independenți, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, au anunțat, pe 31 martie, despre intenția de a crea o nouă formațiune politică cu „viziuni clare de stânga”. Cei doi foști socialiști au invitat reprezentanții altor formațiuni să li se alăture pentru a „schimba situația din țară”.

Deputatul Nesterovschi a declarat că țara noastră trebuie să aibă „relații bune” cu Rusia și CSI, deoarece de acolo „pot veni resurse energetice ieftine” care sunt „un element foarte importat pentru economia unei țări”. Fostul socialist a spus că încă nu știe cum se va numi noua formațiune politică și că mai multe detalii vor fi oferite săptămâna viitoare, când la noua mișcare „se vor alătura și alți colegi”.

Atunci, deputata Irina Lozovan a adăugat că noua formațiune, care încă nu a fost creată, invită reprezentanții altor partide și toți cetățenii simpli ai R. Moldova, „care nu sunt de acord cu situația din țară”, să se alăture mișcării pentru a „schimba situația din țară”.

Plecări din PSRM

Deputat Alexandr Nesterovschi a anunțat, pe 15 martie 2023, că pleacă din Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și se va alătură „Mișcării pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”. A doua zi după acest anunț, Nesterovschi a fost observat la protestul organizat de „Mișcarea pentru Popor” în fața Parlamentului.

Ulterior, 10 primari aleși pe lista PSRM au anunțat că părăsesc formațiunea și aderă la Mișcarea coordonată de Ilan Șor. În acest context, Vlad Batrîncea, a declarat că pe parcursul ultimelor 8-9 luni au avut loc mai multe tentative de corupere a membrilor PSRM pentru ca aceștia să părăsească partidul și să facă declarații în sprijinul unei alte formațiuni.

Pe 25 martie 2023, despre plecarea din PSRM a anunțat deputata Irina Lozovan. Aceasta, de asemenea, a declarat că se va alătură „Mișcării pentru Popor”.

În decembrie 2022, PSRM a anunțat că Gaik Vartanean a părăsit fracțiunea. Vartanean este acum deputat independent. Acesta este observat tot mai des la evenimentele organizate de partidul Mișcarea Alternativa Națională a fostului socialist, actual primar al capitalei, Ion Ceban.