Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Foștii deputați socialiști Alexandr Nesterovschi…

Foștii deputați socialiști Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan anunță despre intenția de a crea o nouă forță politică cu „viziuni clare de stânga”

Foștii deputați socialiști, iar acum deputați independenți, Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, au anunțat vineri, pe 31 martie, despre intenția de a crea o nouă formațiune politică cu „viziuni clare de stânga”. Cei doi foști socialiști au invitat reprezentanții altor formațiuni să li se alăture pentru a „schimba situația din țară”.

Deputatul Nesterovschi a declarat că țara noastră trebuie să aibă „relații bune” cu Rusia și CSI, deoarece de acolo „pot veni resurse energetice ieftine” care sunt „un element foarte importat pentru economia unei țări”.

„Vom crea o nouă formațiune politică cu viziuni clare de stânga, căreia nu-i va fi frică să spună deschis că R. Moldova trebuie să aibă relații bune cu toți vecinii și prietenii noștri, inclusiv cu Rusia, de unde pot veni resurse energetice ieftine – un element foarte importat pentru economia unei țări. CSI, Rusia a fost și este cea mai mare piață de desfacere pentru agricultorii din R. Moldova. În Rusia trăiesc și lucrează sute de mii de moldoveni, despre care a uitat actuala guvernare. Trebuie să avem relații umanitare și culturale bune”, a declarat Alexandr Nesterovschi.

Fostul socialist a spus că încă nu știe cum se va numi noua formațiune politică și că mai multe detalii vor fi oferite săptămâna viitoare, când la noua mișcare „se vor alătura și alți colegi”.

„Mai multe detalii despre noua formațiune politică vom anunța săptămâna viitoare, când ni se vor alătura și alți colegi. V-am spus doar despre ideea noastră (…) Deocamdată nu știm cum se va numi noua formațiune. Din punct de vedere juridic, ori vom crea o nouă mișcare politică, ori, în contextul în care avem foarte multe partide, ne vom înțelege cu o anumită formațiune politică. Îi vom schimba denumirea, vom aduce oameni noi, o vom reanima, la fel cum a făcut cândva Igor Dodon cu PSRM. (…) Sper că ni se vor alătura și alți socialiști, care sunt gata să lupte și nu le este rușine de principiile lor”, a declarat deputatul Alexandr Nesterovschi.

Deputata Irina Lozovan a adăugat că noua formațiune, care încă nu a fost creată, invită reprezentanții altor partide și toți cetățenii simpli ai R. Moldova, „care nu sunt de acord cu situația din țară”, să se alăture mișcării pentru a „schimba situația din țară”.

Plecări din PSRM

Deputat Alexandr Nesterovschi a anunțat, pe 15 martie 2023, că pleacă din Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) și se va alătură „Mișcării pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”. A doua zi după acest anunț, Nesterovschi a fost observat la protestul organizat de „Mișcarea pentru Popor” în fața Parlamentului.

Ulterior, 10 primari aleși pe lista PSRM au anunțat că părăsesc formațiunea și aderă la Mișcarea coordonată de Ilan Șor. În acest context, Vlad Batrîncea, a declarat că pe parcursul ultimelor 8-9 luni au avut loc mai multe tentative de corupere a membrilor PSRM pentru ca aceștia să părăsească partidul și să facă declarații în sprijinul unei alte formațiuni.

Pe 25 martie 2023, despre plecarea din PSRM a anunțat deputata Irina Lozovan. Aceasta, de asemenea, a declarat că se va alătură „Mișcării pentru Popor”.

În decembrie 2022, PSRM a anunțat că Gaik Vartanean a părăsit fracțiunea. Vartanean este acum deputat independent. Acesta este observat tot mai des la evenimentele organizate de partidul Mișcarea Alternativa Națională a fostului socialist, actual primar al capitalei, Ion Ceban.