Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Socialiștii susțin că sunt împotriva…

Socialiștii susțin că sunt împotriva „traseismului politic”. Reacția PSRM după ce deputatul Alexandr Nesterovschi a anunțat despre retragerea din fracțiune

Deputații Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) susține că „împotriva traseismului politic, împotriva presiunii și coruperii deputaților” din Parlamentul R. Moldova. Declarația a fost făcută joi, 16 martie, în contextul anunțului deputatului Alexandr Nesterovschi de a se retrage din fracțiunea PSRM.

Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului și secretar executiv al PSRM, a menționat că deputații PSRM vor înregistra în Parlament un proiect de lege care prevede „interzicerea traseismului politic”. De asemenea, potrivit lui Batrîncea, pe parcursul ultimelor 8-9 luni au avut loc mai multe tentative de corupere a membrilor PSRM pentru ca aceștia să părăsească partidul și să facă declarații în sprijinul unei alte formațiuni: „Ne pare rău că domnul Nesterovschi a cedat și nu a avut curajul să-și expună poziția în cadrul ultimei ședințe a fracțiunii”.

Vlad Batrîncea a subliniat că Alexandr Nesterovschi este așteptat în fracțiune, fie ca să revină în echipă, fie să depună mandatul de deputat, potrivit serviciului de presă al PSRM.

Și fostul președinte al țării, Igor Dodon, care este președintele de onoare al PSRM a criticat decizia lui Alexandr Nesterovschi de a se retrage din fracțiunea BCS și din Partidul Socialiștilor.

„El putea să participe la proteste și fiind socialist. Acesta nu este un motiv pentru a trăda tovarășii, colegii. (…) Așa ceva nu trebuie iertat. Conducerea partidului trebuie urgent să-i convoace pe toți și să poarte o discuție serioasă”, susține Dodon.

Între timp, Alexandr Nesterovschi, care a anunțat pe 15 martie că se va alătura „Mișcării pentru Popor” din care face parte Partidul „Șor”, a fost deja observat la manifestația organizată pe 16 martie în fața Parlamentului.

Deputat Alexandr Nesterovschi a anunțat miercuri seara, 15 martie, că pleacă din PSRM și se va alătură „Mișcării pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”. Nesterovschi a publicat documentul prin care anunță despre părăsirea fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor din 15 martie și a menționat că de astăzi va fi „deputat independent”

Alexandr Nesterovschi s-a implicat în politică alături de PCRM, la Bălți, dar în 2011 a părăsit partidul, spunând că „vrem să construim un partid fără păpuşari”. Imediat a aderat la PSRM, iar în ultimii ani a fost printre cei mai devotați sponsori ai formațiunii, donând peste 250 de mii de lei. În decembrie 2021, candidatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) Alexandr Nesterovschi, care urma să se dueleze în turul doi al alegrilor pentru Primăria Bălți cu candidatul independent Nicolai Grigorișin, a anunțat că boicotează campania electorală. Nesterovschi s-a alăturat fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), în februarie 2022, după decesul deputatei fracțiunii BCS, Svetlana Căpățină.