Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   După plecarea unui deputat, 10…

După plecarea unui deputat, 10 primari aleși pe lista PSRM au anunțat că părăsesc formațiunea și aderă la Mișcarea coordonată de Ilan Șor

Partidul Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) rămâne fără 10 primari, după ce aceștia au anunțat azi, 16 martie, că părăsesc formațiunea pentru a adera la Mișcarea Pentru Popor, entitate coordonată de Ilan Șor. Anunțul a fost făcut într-o postare pe pagina de Facebook a Mișcării Pentru Popor.

Potrivit cererilor, criza social-economică din țară ar fi stat la baza acestei decizii : „În vederea depășirii crizei energetice, considerăm necesară unirea tuturor forțelor politice și întregii societăți pentru a susține inițiativa socială de colectare de semnături în vederea obligării Guvernului să achite integral prețul facturilor pentru energie electrică, căldură și gaze naturale în cele 3 luni din această iarnă”.

Primarii care au anunțat că părăsesc PSRM sunt din localitățile:

  • Cîietu, raionul Cantemir;
  • Popeştii de Jos, raionul Drochia;
  • Izvoare, raionul Sângerei;
  • Plop-Știubei, raionul Căușeni;
  • Tăura Veche, raionul Sîngerei;
  • Plopi, raionul Cantemir;
  • Bulboci, raionul Soroca;
  • Popeștii de Jos, raionul Drochia;
  • Bogdănești, raionul Briceni;
  • Medveja, raionul Briceni.

Ziarul de Gardă a contactat toți primarii care au părăsit Partidul Socialiștilor, însă doar 2 au răspuns la telefon. Atât Ion Gusavinshi, primarul satului Popeştii de Jos din raionul Drochia, cât și Iraida Ivaschiv, primara comunei Tăura Veche din Raionul Sîngerei, nu ne-au dat un motiv concret pentru care au luat această decizie.

,,Am plecat din dorință proprie, pur și simplu. De ce am ales Mișcarea pentru Popor? Ca să se schimbe lucrurile pentru popor spre bine”, a spus primara comunei Tăura-Veche.

L-am sunat și pe Vlad Batrîncea, vicepreședintele Parlamentului și secretarul executiv al PSRM, pentru a obține un comentariu, dar acesta nu ne-a răspuns.

Deputatul Alexandr Nesterovschi a anunțat miercuri seara, 15 martie, că pleacă din PSRM și se va alătura „Mișcării pentru Popor”, din care face parte și Partidul „Șor”. Ulterior, Vlad Batrîncea, a declarat că pe parcursul ultimelor 8-9 luni au avut loc mai multe tentative de corupere a membrilor PSRM pentru ca aceștia să părăsească partidul și să facă declarații în sprijinul unei alte formațiuni.

Și fostul președinte al țării, Igor Dodon, care este președintele de onoare al PSRM, a criticat decizia lui Alexandr Nesterovschi de a se retrage din fracțiunea BCS și din Partidul Socialiștilor.: „El putea să participe la proteste și fiind socialist. Acesta nu este un motiv pentru a trăda tovarășii, colegii. (…) Așa ceva nu trebuie iertat. Conducerea partidului trebuie urgent să-i convoace pe toți și să poarte o discuție serioasă”, susține Dodon.