Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   LIVE TEXT/ Curtea Constituțională anunță…

LIVE TEXT Curtea Constituțională anunță că va decide luni asupra constituționalității Partidului Politic „Șor”

Sursa: ZdG

La Curtea Constituțională (CC) continuă miercuri, 14 iunie, examinarea sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”.

În sesizarea Executivului se menționează că „acțiunile Partidului „Șor” nu cad sub incidența garanțiilor aferente dreptului la liberă asociere și la libertatea opiniei și a exprimării, și urmează a fi considerate ca acțiuni contrare identității constituționale a R. Moldova, a intereselor sale naționale și, intrinsec, suveranității și independenței statului”.

Autorul sesizării, Guvernul, este reprezentat în fața magistraților Înaltei Curți de către avocații Eduard Digore, Ina Bostan și Andrei Digori. Executivul a precizat pentru ZdG că biroul de avocați a fost selectat în urmai unei proceduri legale. Iar Partidul „Șor” este reprezentat de apărătorii Vadim Bănaru, Victor Mazniuc, Aureliu Colenco și Denis Calaida.


UPDATE 17:00 După ce au luat sfârșit pledoariile părților, Curtea a anunțat o pauză până luni, 19 iunie, „când vor avea loc replicile părților și deliberarea asupra hotărârii”.

UPDATE 14:25 Și deputata Marina Tauber a făcut declarații în fața magistraților Curții.

„Astăzi este un moment foarte emoționant pentru mine, pentru că peste o lună va fi un an de când am fost deținută în arest în Penitenciarul nr. 13 și eu cunosc ce înseamnă această instituție. În izolator, în arest la domiciliu, sub diferite măsuri. M-am gândit că în acest an le-am văzut pe toate, dar ultimul discurs al domnului Digore mi-a demonstrat că nu am văzut încă totul și mai este un pic (…). Domnul Digore nu a prezentat dovezi, probe sau careva argumente concrete la care Curtea Constituțională trebuia să atragă atenția, dar a ofensat, a umilit și a înjosit sute de mii de cetățeni (…).

Partidul Politic „Șor” și echipa noastră, în primul rând liderul nostru, nu au încălcat niciodată legea iar toată activitatea noastră a fost efectuată strict în conformitate cu legislația R. Moldova, inclusiv actele financiare pe care eu personal le-am semnat”, a afirmat Tauber.

UPDATE 13:30 Ședința a fost reluată. Partidul Șor urmează să-și susțină pledoaria. Deputatul Denis Ulanov a afirmat la început că va vorbit în limba rusă, după care va „prezenta în limba de stat textul semnat”. Acesta a spus că argumentele prezentate de avocatul Digore nu au legătură cu obiectul sesizării.

UPDATE 12:42 Pledoaria finală a reprezentantului Guvernului a durat peste două ore. Curtea a anunțat o pauză de jumătate de oră.

UPDATE 10:25

„Astăzi Curtea este chemată să decidă asupra unui partid al cărui lider a declarat că Curtea Constituțională este capturată și totodată, potrivit declarațiilor cercetare, acesta a declarat că, alături de Procuratura Generală, CC urmează a fi acaparată (…).

Nu poate fi egalitate între bine și rău, între agresor și victimă, democrație și corupție, între bună credință și înșelăciune. Dacă ar privi în ochi democrația, în timp ce este atacată de corupție, hoție, trădare și oligarhie, Curtea Constituțională ce i-ar spune?

Balanța este doar una, iar pe ea avem Frauda bancară, corupția, alegerile fraudate, ingerințe ale unui stat străin în treburile interne versus stat de drept, securitate națională, ordine de drept și constituțională, suveranitate și independență – valori supreme în stat”, a afirmat Eduard Digore în fața magistraților CC la începutul pledoariei reprezentantului Guvernului.

UPDATE 10:10 Ședința a început. Astăzi ambele părți urmează să-și susțină pledoariile.

În fața Curții are loc un protest organizat de partidul Șor. Oamenii scandează „fiți cu poporul, nu cu dictatorul”.


Marți, președintele Înaltei Curți, Nicolae Roșca, a constatat finalizarea examinării materialelor cauzei și a dezbaterilor judiciare.

„Se declară finalizarea examinării materialelor cauzei la acest moment și a dezbaterilor judiciare. Trecem la următoarea fază, dar anunțăm pauză până mâine (miercuri, 14 iunie, n.red.), la ora 10:00, pentru ascultarea pledoariilor ambelor părți. Mâine trebuie să vorbească ambele părți”, a declarat președintele CC, Nicolae Roșca.

În noiembrie 2022, reprezentanții Executivului au depus la CC o sesizare pentru verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Conform demersului „prin toate activitățile de până acum, Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”.