Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ședința CC în cadrul…

VIDEO Ședința CC în cadrul căreia se examina constituționalitatea Partidului „Șor”, amânată. Judecătorii Înaltei Curți s-au expus pe marginea demersurilor înaintate de apărătorii formațiunii politice

Sursa foto: Captură Privesc.eu

Magistrații Curții Constituționale (CC) examinează sesizarea Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Înalta Curte a anunțat că demersul Executivului va fi examinat „începând cu 10 mai până pe 17 mai 2023”.

În sesizare se menționează că „acțiunile Partidului „Șor” nu cad sub incidența garanțiilor aferente dreptului la liberă asociere și la libertatea opiniei și a exprimării, și urmează a fi considerate ca acțiuni contrare identității constituționale a R. Moldova, a intereselor sale naționale și, intrinsec, suveranității și independenței statului”.

Autorul sesizării, Guvernul, este reprezentat în fața magistraților Înaltei Curți de către avocații Eduard Digore, Ina Bostan și Andrei Digore. Iar Partidul „Șor” este reprezentat de apărătorii Vadim Bănaru, Victor Mazniuc, Aureliu Colenco și Denis Calaida.


UPDATE 17:03 Magistrații Înaltei Curți au admis un singur demers înaintat de reprezentanții Partidului „Șor”, și anume cel privind amânarea ședinței în legătură cu necesitatea de a lua cunoștință cu materialele suplimentare prezentate de către reprezentantul Guvernului, Eduard Digore.

„CC a decis: se respinge demersul reprezentanților Partidului „Șor” privind amânarea ședinței, în scopul asigurării participării doamnei Marina Tauber. Se amână soluționarea demersurilor reprezentanților Partidului Politic „Șor” privind invitarea și audierea în proces a martorilor și a altor persoane relevante cauzei, după audierea părților în ședința publică a Curții. Se amână soluționarea demersului reprezentanților Partidului Politic „Șor” privind numirea unei expertize judiciare independente. Se admite demersul reprezentanților Partidului Politic „Șor” privind amânarea ședinței în legătură cu necesitatea de a lua cunoștință cu materialele suplimentare prezentate de reprezentantul Guvernului. Continuarea ședinței va avea loc pe 11 mai, ora 10:00”, a declarat președintele CC, Nicolae Roșca.

UPDATE 16:04 Judecătorii CC s-au retras în deliberări.

UPDATE 15:32 Apărătorii Partidului „Șor” au înaintat noi demersuri, printre care o cerere de atragere în proces a martorilor și numirea unei „expertize judiciare independente internaționale pe domeniile psihologic, sociologic, electoral și politologic”. Astfel, reprezentanții formațiunii politice solicită audierea conducerii țării și a mai multor deputați PAS.

„Solicităm acceptarea în proces pentru audiere a următoarelor persoane: președinta Maia Sandu, Igor Grosu, președintele Parlamentului, Dorin Recean, prim-ministru, Natalia Gavrilița, fosta prim-ministră a R. Moldova, Ana Revenco, ministra afacerilor interne, Mihai Popșoi, vicepreședinte al Parlamentului, Sergiu Litvinenco, ex-ministru al Justiției, Andrei Spînu, ex-viceprim-ministru, Dumitru Alaiba, ministru al economiei, Olesea Stamate, Lilian Carp, Radu Marian, Oazu Nantoi, Igor Chiriac (…)”, a spus avocatul formațiunii politice, Aureliu Colenco.

„Autorii acestui demers cer să fie invitați în fața Curții toate persoanele care au emis cumva o opinie pe marginea acestei sesizări. Noi bine înțelegem fiind juriști ce înseamnă calitatea de martori. Martorul este cel care a văzut cu ochii lui ceva la care a asistat și poate eventual să explice în cadrul unui proces (…). Considerăm necesar a fi respins, inclusiv pe motivul că nu a fost indicat ce ar putea să redea martorii pe marginea sesizării (…)”, a afirmat apărătorul Executivului, Eduard Digore.

UPDATE 15:14 „Venim și noi cu un demers către Curte prin care solicităm să fie anexate la materialele dosarului informații de ultimă oră și ne referim la două hotărâri ale Comisiei Electorale Centrale cu privire la alegerile din Găgăuzia și constatarea unor încălcări cu privire la candidatul din partea Partidului „Șor” (…)”, a declarat reprezentantul Guvernului, Eduard Digore.

UPDATE 15:00 Judecătorii CC au ieșit din deliberări. Magistrații Înaltei Curți au respins sesizarea reprezentanților Partidului „Șor” privind recuzarea judecătorului Nicolae Roșca.

„CC a decis: se respinge demersul reprezentanților Partidului „Șor” privind recuzarea domnului judecător Nicolae Roșca de la examinarea sesizării. Sesizarea va fi examinată în următoarea componență: domnul Nicolae Roșca, președinte, doamna Domnica Manole, doamna Liuba Șova, domnul Serghei Țurcan, domnul Vladimir Țurcan – judecători”, a declarat Liuba Șova, președinta ședinței.

UPDATE 13:30 După ce reprezentanții Guvernului și cei ai Partidului Politic „Șor” și-au expus repetat pozițiile asupra cererii de recuzare a judecătorului Nicolae Roșca, înaintată de formațiunea politică, magistrații CC au intrat în camera de deliberare pentru a examina „partea cererii referitoare la admiterea sau respingerea recuzării judecătorului Nicolae Roșca”.

UPDATE 13:19 Ședința a fost reluată.

UPDATE 12:40 A fost anunțată pauză tehnică de 30 minute.

UPDATE 12:20 Cei prezenți la ședință au început să vizioneze o înregistrare video prezentată de avocații formațiunii politice „Șor”.

UPDATE 11:58 Judecătorii Înaltei Curți au admis demersul unui reprezentant al Partidului „Șor” cu privire la examinarea unei înregistrări video, în cadrul cererii de recuzare a președintelui CC, Nicolae Roșca.

„CC a decis: se admite demersul reprezentantului Partidului Politic „Șor” cu privire la examinarea materialelor video, în cadrul cererii de recuzare a domnului judecător Nicolae Roșca (…). În cadrul cererii de recuzare a fost și demersul de a viziona public un video ca probă în susținerea argumentelor din cerere. CC a decis să admită cererea reprezentanților Partidului „Șor”, în partea în care au solicitat să fie vizionat public argumentele prezentate pe suport video. De aceea anunțăm acum pauză tehnică de 10 minute (…)”, a declarat Liuba Șova, președinta ședinței.

UPDATE 11:21 Judecătorii Înaltei Curți s-au retras în deliberări pentru a examina demersul prezentat de reprezentanții Partidului „Șor”.

UPDATE 11:18 Judecătoarea Liuba Șova a fost desemnată în calitate de președintă de ședință.

UPDATE 10:46 Avocatul Partidului „Șor” Vadim Bănaru înaintează o cerere de recuzare a judecătorului Nicolae Roșca, președinte al Curții Constituționale. El susține că judecătorul Nicolae Roșca ar trebui să fie înlăturat de la examinarea sesizării pe motiv că anterior el a fost avocatul președintei Maia Sandu.

„(…) Se invocă natura personală și, anume, existența unor legături cu Guvernul asumat integral de PAS și precum sensibilitatea președintelui CC, domnul Roșca, în raport cu interesele politice ale PAS ca forță care continuă să preseze și să dezavantajeze Partidul „Șor”(…)”, a declarat un apărător al formațiunii politice.

„(…) Considerăm această cerere neinspirată, neîntemeiată, neprobată și în afară de aceasta – cu caracter politic. Aceasta conține foarte multe argumente de ordin politic. Cu siguranță aceasta se face cu alt scop și nu se concentrează pe motivul recuzării. Totodată, autorii cererii cu privire la recuzare a unui judecător constituțional nu indică cel puțin măcar temeiul pe care se bazează cererea. Autorii cererii nu au indicat dacă aceste fapte invocate dacă ele produc careva efecte de influențare a magistratului care l-ar pune într-o situație de incompatibilitate la examinarea acestei cereri (…)Cerem respingerea acestei cereri ca fiind neîntemeiată și neprobată (…)”, a declarat avocatul Eduard Digore, reprezentant al Guvernului.

UPDATE 10:42 Magistrații CC au respins demersul înaintat de avocații lui Șor.

„Se respinge demersul înaintat de reprezentantul Partidului „Șor” cu privire la verificarea împuternicirilor reprezentanților Guvernului (…)”, a declarat președintele CC, Nicole Roșca.

UPDATE 10:28 Magistrații au intrat în deliberări.

UPDATE 10:16 Reprezentanții Partidului „Șor” au înaintat o cerere prin care solicită Înaltei Curți verificarea procurii și împuternicirile reprezentanților Executivului, sunt aprobate prin hotărâre de Guvern.

„(…) Solicităm Înaltei Curți verificarea dacă procura și împuternicirile avocaților Digore și Bostan sunt aprobate prin hotărâre de Guvern. În cazul constatării că aceste împuterniciri nu au fost aprobate prin hotărâre de Guvern, solicităm îndepărtarea reprezentanților de la examinarea acestui proces constituțional și eliminarea tuturor înscrisurilor prezentate Curții de către o persoană neîmputernicită (…)”, a declarat unul dintre avocații Partidului Șor Vadim Banaru.

De cealaltă parte, reprezentanții Guvernului susțin că nu este necesară o hotărâre de Guvern pentru ca Executivul să fie reprezentat la CC de avocați.

„Cer să fie respinsă cererea reprezentanților Partidului „Șor”. În primul rând era de bun simț și foarte corect pentru respectarea principiului contradictorialității ca orice cerere pe marginea mersului procesului să fie înaintată din timp, să fie adusă la cunoștința Curții și a părților, astfel încât să fie o pregătire calificată… În al doilea rând, potrivit Codului jurisdicției constituționale, părțile în fața CC pot participa prin organele sale sau, eventual, pot fi reprezentanți în bază de procură de către avocați (…). Noi am prezentat actul solicitat de Codul jurisdicției constituționale, singurul act solicitat potrivit legii (…). Acesta ne oferă toate împuternicirile pentru a reprezenta Guvernul în fața Curții (…)”, a declarat un reprezentant al Guvernului.

UPDATE 10:06 Ședința CC a început. Sesizarea va fi examinată în componența magistraților: Serghei Țurcan, Domnica Manole, Vladimir Țurcan, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

Pe 14 noiembrie 2022, CC a anunțat că în procedura instituției se află spre examinare sesizarea depusă de Guvern privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. CC menționa că în legătură cu această cauză au fost solicitate opinii din partea Partidului „Șor” și a altor autorități publice cu privire la sesizarea menționată.

În noiembrie 2022, reprezentanții Executivului au depus la CC o sesizare pentru verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Conform demersului „prin toate activitățile de până acum, Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”.