Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine sunt avocații care reprezintă…

Cine sunt avocații care reprezintă Guvernul pe cauza privind verificarea constituționalității partidului Șor și ce onorariu primesc de la stat

Colaj ZdG

Guvernul R. Moldova este reprezentat în fața Curții Constituționale (CC) în cauza sesizării privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor” de trei avocați. De cealaltă parte, formațiunea politică este apărată de patru avocați și a mai solicitat acceptarea a încă patru deputați drept reprezentanți în proces. Guvernul a precizat pentru ZdG că biroul de avocați a fost selectat în urmai unei proceduri legale.

Autorul sesizării, Guvernul, este reprezentat în fața magistraților Înaltei Curți de către avocații Biroului Asociat de Avocați „Digore & Partners” Eduard Digore, Ina Bostan și Andrei Digore.

Eduard Digore

Eduard Digore practică avocatura din 2007. Acesta este membru al Baroului de Chișinău și unul dintre fondatorii BAA „Digore & Partners”. Potrivit CV-ul său, domeniile de activitatea sunt: dreptul civil, dreptul comercial, dreptul bancar, dreptul muncii, dreptul internațional privat, dreptul fiscal, dreptul penal.

Digore a fost unul dintre avocații care a reprezentat cetățenii din diasporă care nu au putut vota la alegerile prezidențiale din 13 noiembrie 2016 din cauza epuizării buletinelor de vot

Ina Bostan

Și avocata Ina Bostan, care și-a luat licența în martie 2019, este asociată a BAA „Digore & Partners” din 2023. Aceasta a fost în 2021 desemnată de Consiliul Superior al Procurorilor în calitate de membru supleant în Colegiul de disciplină și etică. Bostan este specializată în drept civil și a fost lector superior la catedra Drept Patrimonial, UTM, dar și conferențiar universitar, șef Program Drept, UTM.

Andrei Digore

Andrei Digore este avocat stagiar în cadrul aceluiași birou, de la începutul anului 2023.

Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a colaborat anterior cu firma de avocatură în cariera sa de apărător. Potrivit datelor prezentate pe pagina web a instituției publice, din octombrie 2017, până în august 2019, aceasta a activat în calitate de avocat în colaborare cu Casa de Avocatură „Digore”, în consultanță și reprezentare pe cauze penale și civile.

captură de ecran avvocato.md

Solicitat de ZdG, Executivul a menționat că serviciile Digore & Partners au fost contractate pentru circa 160 de mii de lei.

„Autoritățile promovează transparență și resping acuzațiile unor actori din spațiul public că acest contract a fost secretizat. 

Guvernul, prin procedura legală de contractare directă de mică valoare face uz de serviciile companiei de avocatură curente iar contractul de asistență juridică constituie circa 160 de mii de lei” – a precizat pentru Ziarul de Gardă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

La începutul ședinței de miercuri, magistrații CC au respins cererea înaintată de reprezentanții Partidului „Șor” prin care au solicitat Înaltei Curți verificarea dacă împuternicirile reprezentanților Executivului sunt aprobate prin hotărâre de Guvern.

„(…) Solicităm Înaltei Curți verificarea dacă procura și împuternicirile avocaților Digore și Bostan sunt aprobate prin hotărâre de Guvern. În cazul constatării că aceste împuterniciri nu au fost aprobate prin hotărâre de Guvern, solicităm îndepărtarea reprezentanților de la examinarea acestui proces constituțional și eliminarea tuturor înscrisurilor prezentate Curții de către o persoană neîmputernicită (…)”, a declarat unul dintre avocații Partidului Șor Vadim Banaru.

De cealaltă parte, reprezentanții Guvernului au susținut că nu este necesară o hotărâre de Guvern pentru ca Executivul să fie reprezentat la CC de avocați.

„Cer să fie respinsă cererea reprezentanților Partidului „Șor”. În primul rând era de bun simț și foarte corect pentru respectarea principiului contradictorialității ca orice cerere pe marginea mersului procesului să fie înaintată din timp, să fie adusă la cunoștința Curții și a părților, astfel încât să fie o pregătire calificată… În al doilea rând, potrivit Codului jurisdicției constituționale, părțile în fața CC pot participa prin organele sale sau, eventual, pot fi reprezentanți în bază de procură de către avocați (…). Noi am prezentat actul solicitat de Codul jurisdicției constituționale, singurul act solicitat potrivit legii (…). Acesta ne oferă toate împuternicirile pentru a reprezenta Guvernul în fața Curții (…)”, a declarat Eduard Digore.

Partidul „Șor” este reprezentat de apărătorii Vadim Bănaru, Victor Mazniuc, Aureliu Colenco și Denis Calaida.

Magistrații Curții Constituționale examinează miercuri, 10 mai, sesizarea Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Înalta Curte a anunțat că demersul Executivului va fi examinat „începând cu 10 mai până pe 17 mai 2023”.

În sesizare se menționează că „acțiunile Partidului „Șor” nu cad sub incidența garanțiilor aferente dreptului la liberă asociere și la libertatea opiniei și a exprimării, și urmează a fi considerate ca acțiuni contrare identității constituționale a R. Moldova, a intereselor sale naționale și, intrinsec, suveranității și independenței statului”.

Pe 14 noiembrie 2022, CC a anunțat că în procedura instituției se află spre examinare sesizarea depusă de Guvern privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. CC menționa că în legătură cu această cauză au fost solicitate opinii din partea Partidului „Șor” și a altor autorități publice cu privire la sesizarea menționată.

În noiembrie 2022, reprezentanții Executivului au depus la CC o sesizare pentru verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Conform demersului „prin toate activitățile de până acum, Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”.