Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Ședința CC de examinare…

VIDEO Ședința CC de examinare a sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor” se amână până luni

Sursa foto: Captură de ecran/privesc.eu

Magistrații Curții Constituționale (CC) au continuat vineri, 12 mai, examinarea sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Înalta Curte a anunțat că demersul Executivului va fi examinat începând cu 10 mai până pe 17 mai 2023. Sesizarea este examinată în componența magistraților: Serghei Țurcan, Domnica Manole, Vladimir Țurcan, Nicolae Roșca și Liuba Șova.

În sesizare se menționează că „acțiunile Partidului „Șor” nu cad sub incidența garanțiilor aferente dreptului la liberă asociere și la libertatea opiniei și a exprimării, și urmează a fi considerate ca acțiuni contrare identității constituționale a R. Moldova, a intereselor sale naționale și, intrinsec, suveranității și independenței statului”.

Autorul sesizării, Guvernul, este reprezentat în fața magistraților Înaltei Curți de către avocații Eduard Digore, Ina Bostan și Andrei Digori. Executivul a precizat pentru ZdG că biroul de avocați a fost selectat în urmai unei proceduri legale. Iar Partidul „Șor” este reprezentat de apărătorii Vadim Bănaru, Victor Mazniuc, Aureliu Colenco și Denis Calaida.


UPDATE 16:55 Curtea Constituțională a anunțat o întrerupere a ședinței de examinare a sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor” până luni, 15 mai, ora 10:00. Luni, magistrații CC urmează să se expună asupra demersului înaintat de avocații Partidului „Șor”, privind vizionarea în cadrul ședinței Înaltei Curți a unor imagini de la proteste și alte întruniri, despre care apărătorii susțin că ar fi „probe video”.

UPDATE 16:33 A fost anunțată pauză de 10 minute. Ulterior, avocații Partidului „Șor” au anunțat că urmează să prezinte mai multe probe prin care doresc să combată argumentele expuse în sesizarea Guvernului, inclusiv probe video.

Avocații Partidului „Șor”. Sursa foto: Captură de ecran/privesc.eu

UPDATE 16:11 Au fost prezentate concluziile avocaților Partidului „Șor”.

„Sesizarea Guvernului cu privire la declararea neconstituționalității Partidului Politic „Șor” este neîntemeiată, atât din punct de vedere al circumstanțelor de fapt, cât și din punct de vedere a cadrului juridic național și internațional, care garantează dreptul la libera asociere”, arată primul punct din lista concluziilor formulate de avocaților Partidului „Șor”.

UPDATE 15:52 Au ieșit cu discursuri în fața CC și avocații Partidului „Șor”, Vadim Bănaru și Victor Mazniuc. Avocatul Bănaru a declarat că „autorul sesizării nu a demonstrat care este situația extremă și care este acel caz excepțional pentru necesitatea declarării partidului neconstituțional”.

„Partidul Politic „Șor” nu a incitat la aplicarea violențe cu scopul de a schimba orânduirea constituțională. Partidul Politic „Șor” nu a prezentat și nu prezintă un pericol pentru democrația în R. Moldova. Faptul că Partidul Politic „Șor” prin informarea permanentă a societății despre fărădelegile tuturor guvernărilor reprezintă un pericol pentru partidele care s-au aflat la guvernare, nu poate fi catalogat ca un pericol pentru democrație. (…) Autorul sesizării nu a demonstrat care este situația extremă și care este acel caz excepțional pentru necesitatea declarării partidului neconstituțional”, a declarat avocatul Vadim Bănaru.

Avocatul Vadim Bănaru. Sursa foto: Captură de ecran/privesc.eu

UPDATE 13:39 Avocatul Partidului Politic „Șor”, Aureliu Colenco, a susținut declarații în fața magistraților CC, în care a argumentat „ilegalitatea declarării neconstituționalității partidului”.

UPDATE 14:32 Continuă examinarea sesizării privind verificarea constituționalității Partidului „Șor”. În fața magistraților CC au ieșit cu discursuri în limba rusă deputații Partidului „Șor”, Vadim Fotescu și Reghina Apostolova. Deputații au vorbit despre „realizările Partidului Șor” și despre „susținerea cetățenilor față de proiectele social – economice realizate de formațiune în Orhei”.

UPDATE 13:00 A fost anunțată pauză pentru o oră. Ședința CC va continua începând cu ora 14:00.

UPDATE 12:41 La ședința CC a fost invitată o traducătoare. Denis Ulanov și-a început discursul, menționând că va vorbi în limba rusă pentru că „aceasta este poziția sa și a partidului”. În fața CC continuă protestul simpatizanților Partidului „Șor”.

Deputatul Partidului „Șor”, Denis Ulanov. Sursa foto: Captură de ecran/privesc.eu

UPDATE 12:00 Deputatul Denis Ulanov a ieșit la tribuna CC pentru a-și prezenta poziția față de examinarea sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Deputatul a declarat că își va expune poziția în limba rusă. Avocații Guvernului au solicitat să fie asigurată traducerea. Președintele CC a anunțat o pauză de 10 minute.

UPDATE 11:45 Deputata Marina Tauber și-a încheiat discursul, menționând că Partidul „Șor” solicită respingerea sesizării din partea Guvernului.

„Sesizarea Guvernului este total neîntemeiată. Nu există circumstanțe de declarare a partidului neconstituțional. Așa-numitele probe aduse nu au nici o valoare și nici o relevanță dacă să fie examinate obiectiv. Anume cerințele Guvernului vin să încalce acele principii constituționale ale pluralismului, democrației, statului de drept. (…) Din multiplele declarații ale exponenților guvernării precum că Partidul „Șor” trebuie interzis, denotă conotația politică a acestui proces rușinos. Eventuala interzicere a partidului va însemna o gravă ingerință în prevederile Articolului 11 al CtEDO – dreptul la libera asociere. (…) Solicităm respingerea sesizării din partea Guvernului”, a declarat deputata Tauber.

UPDATE 11:30 Între timp, în fața Curții Constituționale are loc un protest a membrilor și simpatizanților Partidului Politici „Șor”. Marina Tauber își continuă discursul la tribuna CC.

Deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber. Sursa foto: Captură de ecran/privesc.eu

UPDATE 11:07 Deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber, ține un discurs în fața magistraților CC.

„Fără o sentință, fără probe concludente, am fost deja etichetați pe viață. E dureros că astăzi ni se aduc aceste acuzații neîntemeiate doar pentru faptul că suntem un partid activ. (…) Partidul „Șor” este acuzat pe nedrept de niște acțiuni care nu corespund realității. Suntem martori a manipulării și dezinformării totale”, a declarat Tauber.

UPDATE 10:48 Înalta Curte a respins cererea apărătorilor Partidului „Șor” privind sistarea procesului de control al constituționalității formațiunii.

UPDATE 10:37 Magistrații Curții Constituționale au intrat în deliberări.

UPDATE 10:35 Avocații Guvernului au solicitat respingerea solicitării apărătorilor Partidului „Șor”, privind sistarea procesului de control al constituționalității formațiunii.

„Cerem respingerea acestui demers. Din punctul nostru de vedere acest demers este tardiv (…) Argumentele invocate de Partidul Șor (…) nu sunt întemeiate”, a declarat avocatul Guvernului, Eduard Digore.

UPDATE 10:30 În sală este prezentă deputata Partidului „Șor”, Marina Tauber, aflată în arest la domiciliu. Tauber a declarat că se află la ședința CC în calitate de „administrator temporar al Partidului Șor”.

UPDATE 10:17 Apărătorii Partidului „Șor” au solicitat Curții Constituționale sistarea procesului de control al constituționalității partidului. Avocatul Aureliu Colenco a declarat că „problema abordată de autorul sesizării în prezenta cauză nu poate forma obiectul examinării unei cauze de neconstituționalitate a unui partid politic”.

„Constituția, la articolul 41, aliniatul 4, prevede că partidele şi alte organizații social-politice care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept, a suveranității şi independenţei, a integrității teritoriale a R. Moldova sunt neconstituționale. Astfel, a fi neconstituțional înseamnă un partid sau o organizație care s-a creat cu scopul de a promova idei și de a realiza activități, care prin felul lor sunt incompatibile cu principiile pluralismului politic al statului de drept. Cu toate acestea, nici Guvernul nu admite că Partidul „Șor” s-a constituit și activează în scopul atentării la aceste valori constituționale și asta explică de ce sesizarea examinată în prezenta cauză nu ține de competența Curții Constituționale. (…) Problema abordată de autorul sesizării în prezenta cauză nu pate forma obiectul examinării unei cauze de neconstituționalitate a unui partid politic”, a declarat avocatul Partidului „Șor”, Aureliu Colenco.

UPDATE 10:10 A început a treia zi a ședinței Curții Constituționale de examinare a sesizării privind verificarea constituționalității Partidului „Șor”. Cea de-a doua zi a examinării sesizării s-a încheiat cu răspunsurile avocaților Guvernului la întrebările adresate de magistrații Curții și de către apărătorii Partidului „Șor”. După cum a anunțat președintele CC, Nicolae Roșca, a treia zi a ședinței va începe cu acordarea cuvântului reprezentanților Partidului „Șor”.

Pe 14 noiembrie 2022, CC a anunțat că în procedura instituției se află spre examinare sesizarea depusă de Guvern privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. CC menționa că în legătură cu această cauză au fost solicitate opinii din partea Partidului „Șor” și a altor autorități publice cu privire la sesizarea menționată.

În noiembrie 2022, reprezentanții Executivului au depus la CC o sesizare pentru verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Conform demersului „prin toate activitățile de până acum, Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”.