Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Sesizarea Guvernului privind verificarea…

VIDEO Sesizarea Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului „Șor”. Ședința CC va continua mâine

Sursa: Captură foto Privesc.eu

După o pauză de aproape o lună, magistrații Curții Constituționale (CC) au reluat luni, 12 iunie, examinarea sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Pe 17 mai, în cea de-a șasea zi a ședinței CC, președintele Înaltei Curți, Nicolae Roșca, a anunțat o pauză până pe 12 iunie „pentru pregătirea și prezentarea pledoariilor în fața Curții Constituționale”.

În sesizare Guvernului se menționează că „acțiunile Partidului „Șor” nu cad sub incidența garanțiilor aferente dreptului la liberă asociere și la libertatea opiniei și a exprimării, și urmează a fi considerate ca acțiuni contrare identității constituționale a R. Moldova, a intereselor sale naționale și, intrinsec, suveranității și independenței statului”.

Autorul sesizării, Guvernul, este reprezentat în fața magistraților Înaltei Curți de către avocații Eduard Digore, Ina Bostan și Andrei Digori. Executivul a precizat pentru ZdG că biroul de avocați a fost selectat în urmai unei proceduri legale. Iar Partidul „Șor” este reprezentat de apărătorii Vadim Bănaru, Victor Mazniuc, Aureliu Colenco și Denis Calaida.


UPDATE 18:00 Președintele CC, Nicolae Roșca, anunță pauză până marți, 13 iunie, ora 10:00.

„Onorată asistență, ședința de astăzi se declară închisă. Se anunță pauză până mâine, 13 iunie, ora 10:00”, a declarat Nicolae Roșca.

UPDATE 17:08 Continuă cercetarea materialelor anexate prin demersul reprezentanților Guvernului: Stenograma convorbirii conducerii Partidului „Șor”, raportul de gestiune financiară a Partidului „Șor” ordonanța de punere sub învinuire a Marinei Tauber din 22.05.2023.

„În afară de aceste documente este și scrisoarea SIS din 5 aprilie 2022, anexată la materialele dosarului. O altă scrisoare a SIS din 14 septembrie 2022 (…) și scrisoarea SIS din 3 octombrie 2022”, a declarat președintele CC, Nicolae Roșca.

UPDATE 16:23 A fost anunțată o pauză. Avocații Partidului „Șor” au solicitat examinarea cu ușile închise a probelor noi în procedura de verificare a constituționalității Partidului Politic „Șor”.

UPDATE 16:00 CC a decis să restituie materialele înaintate de PA din dosarul privind finanțarea ilegală a formațiunii.

UPDATE 15:00 Deputata Marina Tauber a menționat că se dorește folosirea „probelor secrete din anchetă și din dosarul care încă nu este trimis în judecată” pentru a pune „presiune pe cauzele penale” în care este vizată ea și Partidul Politic Șor. Magistrații CC au intrat în deliberări.

UPDATE 14:53 Avocații Partidului „Șor” au declarat că „cererea este abuzivă” și au solicitat respingerea acesteia. Avocatul Guvernului, Eduard Digore, a solicitat să fie admisă cererea semnată de șefa PA, menționând că în acest caz se adaugă doar proba video, în contextul în care CC deja a admis demersul avocaților privind anexarea la dosar a probelor din dosarul privind finanțarea ilegală a formațiunii.

UPDATE 14:32 Președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, a anunțat că pe adresa CC a fost depusă o scrisoare semnată de procurora șefă a Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin. Prin cererea semnată de șefa PA se solicită anexarea la dosar a unor materiale din cauza penală privind finanțarea ilegală a formațiunii Partidului „Șor”. În scrisoare se regăsește încheierea din 20 aprilie 2023, cu 9 pagini, și un CD cu probe audio și video.

„PA a expediat în adresa CC ca anexă la opinia pe marginea sesizării referitoare la verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor” un set de acte procedurale din cauza penală în care se investighează fapta infracțională privind încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale în privința acțiunilor membrilor Partidului Politic „Șor”. Considerăm necesar să expediem în adresa CC rezultatele măsurilor speciale de investigație, interceptarea și înregistrarea comunicărilor și înregistrări de imagini efectuate între învinuita Tauber Marina și alți membri ai Partidului Șor”, a citit președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, din cerera semnată de șefa PA.

UPDATE 14:30 CC a admis demersul avocaților Partidului Șor privind anexarea dispozitivului Curții de Apel Chișinău din 8 iunie, precum și demersul avocaților Guvernului privind anexarea la dosar a probelor din dosarul în care deputata Marina Tauber este bănuită de „acceptarea cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și a deciziei motivate în cazul fostului deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis, pentru escrocherie și spălarea banilor, în dosarul „Frauda bancară”.

UPDATE 10:42 Magistrații CC au intrat în deliberări.

UPDATE 10:41 Avocatul Vadim Bănaru a declarat că pe 8 iunie a fost pronunțat dispozitivul deciziei Curții de Apel Chișinău cu privire la litigiul Partidului „Șor” cu BC „Victoriabank”, prin care a fost casată hotărârea instanței de fond, după ce instituția bancară a reziliat unilateral contractul cu formațiunea politică.

„Solicităm ca instanța să admită această cerere și să anexeze acest dispozitiv a Curții de Apel Chișinău”, a declarat Bănaru.

UPDATE 10:34 În fața Curții Constituționale protestează membrii și simpatizanții Partidului „Șor”.

Sursa foto: Captură de ecran/privesc.eu

UPDATE 10:30 Avocații Partidului Șor au cerut respingerea demersului Guvernului de anexare la dosar a unor probe suplimentare. Avocatul Aureliu Colenco a declarat că demersul avocatului nu poate fi admis în contextul în care termenul de depunere a demersurilor a expirat, iar ședința din 12 iunie a fost destinată cuvântului de încheiere al părților în procedura de examinare a sesizării privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”.

„Demersul depus de către reprezentantul Guvernului de anexare a probelor suplimentare nu poate fi admis din două considerente. Primul – depășirea etapei corespunzătoare a depunerii demersurilor. Doi – probele noi nu au o pertinență la cauza examinată. Procesul în cauza dată se află în faza sa finală. Pentru data de azi, 12 iunie 2023, Curtea Constituțională a decis să stabilească ședința destinată cuvântului de încheiere al părților. (…) Probele noi cerute nu au relevanță la caz”, a declarat Aureliu Colenco.

UPDATE 10:05 Președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, a anunțat că avocații Executivului au înregistrat un demers de anexare la dosar a unor materiale și decizii ale instanțelor moldovenești.

Avocatul Guvernului, Eduard Digore, a solicitat anexarea la dosar a probelor din dosarul în care deputata Marina Tauber este bănuită de „acceptarea cu bună știință a finanțării partidului din partea unui grup criminal organizat” și a deciziei motivate în cazul fostului deputat fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare, cu executare în penitenciar de tip închis, pentru escrocherie și spălarea banilor, în dosarul „Frauda bancară”.

UPDATE 10:00 A început a șaptea zi a ședinței Curții Constituționale de examinare a sesizării privind verificarea constituționalității Partidului „Șor”. În fața CC s-au adunat membrii și simpatizanții Partidului „Șor”, pentru a-și exprima susținerea față de formațiune.

Înainte de începutul ședinței, Partidul „Șor” a emis un comunicat în care a menționat că avocații formațiunii „mizează pe corectitudinea judecătorilor Curții Constituționale și nu va declara formațiunea drept neconstituțională”.

„Sesizarea Guvernului împotriva Partidului „ȘOR” este vădit nefondată și nu există temei de scoatere a formațiunii în afara legii. Este opinia avocaților Partidului „ȘOR”, exprimată înainte de o nouă ședință a Curții Constituționale (CC), cea de-a șaptea, care va avea loc astăzi. Mai mult, susțin apărătorii, sesizarea Guvernului nu este de competența Curții Constituționale”, potrivit Partidului „Șor”.


În noiembrie 2022, reprezentanții Executivului au depus la CC o sesizare pentru verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Conform demersului „prin toate activitățile de până acum, Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”.