Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Ședința de examinare a…

VIDEO Ședința de examinare a sesizării privind verificarea constituționalității Partidului „Șor”, întreruptă până pe 12 iunie

Magistrații Curții Constituționale (CC) continuă miercuri, 17 mai, examinarea sesizării Guvernului privind verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Aceasta ar urma să fie ultima zi de examinare a demersul Executivului, conform informațiilor anunțate anterior de Înalta Curte.

Marți, în cea de-a cincea zi a ședinței CC, magistrații Înaltei Curți au admis demersul avocaților Guvernului privind anexarea și examinarea în ședință publică a investigații jurnalistice a ZdG „Protestatari în chirie”, despre cum au fost aduși oamenii organizat la protestele Partidului Politic „Șor”.

În sesizare se menționează că „acțiunile Partidului „Șor” nu cad sub incidența garanțiilor aferente dreptului la liberă asociere și la libertatea opiniei și a exprimării, și urmează a fi considerate ca acțiuni contrare identității constituționale a R. Moldova, a intereselor sale naționale și, intrinsec, suveranității și independenței statului”.

Autorul sesizării, Guvernul, este reprezentat în fața magistraților Înaltei Curți de către avocații Eduard Digore, Ina Bostan și Andrei Digori. Executivul a precizat pentru ZdG că biroul de avocați a fost selectat în urmai unei proceduri legale. Iar Partidul „Șor” este reprezentat de apărătorii Vadim Bănaru, Victor Mazniuc, Aureliu Colenco și Denis Calaida.


UPDATE 10:11 Președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca, a anunțat o întrerupere în ședința de examinare a sesizării privind verificarea constituționalității Partidului „Șor” până pe 12 iunie. Pauza a fost anunțată după ce avocații Guvernului și cei ai Partidul „Șor” au declarat că nu au alte completări asupra materialelor cauzei examinate de Înalta Curte.

„Plenul CC anunță întrerupere până la data de 12 iunie 2023, ora 10:00, pentru pregătirea și prezentarea pledoariilor în fața Curții Constituționale. Ședința de astăzi se declară închisă”, a declarat președintele Curții Constituționale, Nicolae Roșca.

UPDATE 10:08 A început a șasea zi a ședinței Curții Constituționale de examinare a sesizării privind verificarea constituționalității Partidului „Șor”. După cum a anunțat anterior CC, demersul Executivului va fi examinat de pe 10 mai până pe 17 mai 2023, astfel, miercuri CC ar urma să pronunțe o decizie pe marginea sesizării Guvernului.


În noiembrie 2022, reprezentanții Executivului au depus la CC o sesizare pentru verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Conform demersului „prin toate activitățile de până acum, Partidul „Șor” a acționat în contradicție cu principiile statului de drept și pune în pericol suveranitatea și independența R. Moldova”.