Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Disensiuni în PAS? Deputata Olesea…

Disensiuni în PAS? Deputata Olesea Stamate a vorbit despre demisia sa din funcția de președintă de Comisie, criticând comentariile premierului și licitațiile de la Aeroport

Sursa: Parlament/Flickr.com

Fosta președintă a Comisiei parlamentare juridice numiri și imunități și vicepreședintă a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Olesea Stamate, care și-a dat recent demisia din funcție, a comentat motivele plecării din fruntea Comisiei, spunând că ar fi fost momentul să „facă un pas în spate”, dar că nu plănuiește să părăsească formațiunea politică. În cadrul unei emisiuni televizate de la N4, aceasta a fost întrebată dacă nu „i s-a dat de înțeles să plece” la care a răspuns că nu.

Vicepreședinta PAS a vorbit despre mai multe subiecte, criticându-l pe premierul Dorin Recean și spunând că „ar deranja-o” dacă ar fi adevărate zvonurile potrivit cărora spațiile comerciale din Aeroportul Internațional Chișinău urmează să fie închiriate de o companie favorizată.

Declarațiile acesteia au trezit mai multe comentarii despre posibile tensiuni între membrii partidului de guvernământ. Solicitată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a PAS Andriana Vlas a spus că „nu poate comenta zvonuri”.

Procedura de alegere a unui nou procuror general

Fiind întrebată despre o ședință a Comisie juridice, numiri și imunități, la care Olesea Stamate ar fi avut o altă opinie decât cea a majorității PAS, pe un proiect de lege care viza modificarea procedurii de alegere a procurorului general, considerând că nu trebuie susținut, și dacă acela a fost momentul care a făcut-o să-și dea demisia din funcția de președintă a comisiei, Stamate a declarat că „vine un moment când simți că trebuie să faci un pas în urmă ca să poți să privești un pic mai obiectiv, dintr-o parte, tot ce s-a întâmplat și ce se va întâmpla”.

„Mă simt mai liniștită”

Vorbind despre suspendarea licențelor de emisie a mai multe televiziuni asociate oligarhilor fugari de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), „pe care PAS-ul le-a închis”, conform prezentatorului, Stamate a spus că nu a făcut parte din CSE, ceee ce ar face-o să „se simtă mai liniștită”.

În legătură cu suspendarea din funcție a fostului procuror general Alexandr Stoianoglo, președinta Comisiei juridice numiri și imunități, Olesea Stamate, a declarat că „crede că unele procese puteau făcute altfel, dar nu cred că dumnealui trebuia să rămână în funcție”.

„Practic unul din primele lucruri pe care le-am făcut eu ajungând în Parlament a fost modul în care este formulat articolul 90 (din Codul penal – escrocheria) și să căutăm cu colegii soluții pentru a interveni, ca procurorii să nu mai poată bage tot felul de contracte civile și să le transforme în dosare penale”, a declarat Stamate.

Curtea Anticorupție

Cât despre deschiderea Curții Anticorupție, anunțată în martie 2023 de președinta Maia Sandu, Stamate a spus că nu știe când ar putea începe să funcționeze, pentru că ar fi necesară încă o opinie a Curții de la Veneția. Legea a fost votată abia în prima lectură.

„Întrebați-o pe doamna președintă de ce nu-i funcțională în trei luni de zile”, a răspuns Stamate.

Vicepreședinta PAS a comentat și declarațiile prim-ministrului Dorin Recean din cadrul ședințelor Guvernului, când a enunțat numele unor judecători și i-a criticat.

„Ce fel de justiție vrem?”

„Știți care e paradoxul în această situație? Noi trebuie să decidem, dacă nu am decis deja, ce fel de justiție vrem să construim în R. Moldova? Vrem să construim o justiție independentă sau justiție controlată? Eu credeam, încă mai cred, că vrem să construim o justiție independentă. Atunci așa declarații sunt inadmisibile”, a afirmat Stamate, care a spus că își „asumă declarațiile”.

Licitațiile de la Aeroport

Un alt subiect comentat de deputată au fost licitațiile anunțate pentru spațiile din aeroport. Conform unor declarații politice, licitațiile ar urma să fie câștigate de un conglomerat francez cu sediul în Paris – Lagardère, care ar fi favorizat prin condițiile specifice impuse participanților la licitație.

„Nu-mi dau seama dacă sunt întemeiate sau nu. Atunci când vom vedea câți participanți au depus dosare pentru licitație, vom putea să tragem anumite concluzii. Atunci am putea să spunem că zvonurile de pe Telegram sunt adevărate, iar asta m-ar deranja, ca membru al echipei”, a subliniat Olesea Stamate.

ZdG a constatat că, în noiembrie 2023, la Chișinău a fost înregistrată o societate cu răspundere limitată – S.R.L. LAGARDERE TRAVEL RETAIL, a cărei fondator este Lagardere Travel Retail Sas. Lagardère Group este un conglomerat francez cu sediul în Paris, care deține diverse afaceri în media și, de asemenea, o participație indirectă de 15,1 % la compania aeronautică și de apărare EADS.