Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Va fi modificat modul de…

Va fi modificat modul de alegere a procurorului general. Proiectul de lege, votat în prima lectură

Imagine simbol. Sursa: Procuratura Generală/Facebook

Procurorul general va fi ales în baza votului majorității membrilor Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Un proiect de lege care prevede excluderea obligativității oferirii unor punctaje a fost votat joi, 28 decembrie, în prima lectură, de 57 de deputați, potrivit unui comunicat de presă emis de Legislativ.

Proiectul de lege a fost elaborat de un deputat al fracțiunii Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Autorul propune modificarea Legii cu privire la Procuratură.

Astfel, candidații la funcția de procuror general vor fi evaluați de către fiecare membru al Consiliului Superior al Procurorilor în funcție de pregătirea și abilitățile profesionale, de integritatea și alte calități personale ale candidaților. Candidatul care va acumula cel mai mare număr de voturi, dar nu mai puțin de jumătate din numărul membrilor prezenți în cadrul unei ședințe cu cvorum, va fi propus președintelui R. Moldova pentru a fi numit în funcția de procuror general. În cazul în care niciun candidat nu va acumula numărul necesar de voturi, va fi organizat un concurs repetat.

„Desemnarea câștigătorului la funcția de procuror general prin votul membrilor CSP va fi cea mai democratică și corectă modalitate de selecție. Aspectul privind evaluarea și desemnarea câștigătorului concursului este lăsată la discreția Consiliului Superior al Procurorului, care, prin regulament, aprobă modul de desfășurare a concursului”, a menționat deputatul Igor Chiriac, autorul proiectului de lege.

În prezent, cadrul normativ prevede că procurorul general este desemnat în baza punctajului acordat de fiecare membru al CSP. Proiectul de lege prin care se modifică procedura de stabilire a candidaților la funcția de procuror general va fi propus spre adoptare în a doua lectură în plenul Parlamentului.

Modificările legislative sunt făcute în timp ce se desfășoară concursul pentru funcția de procuror general, anunțat la 23 octombrie. Termenul de depunere a dosarelor în cadrul concursului pentru funcția de procuror general a fost prelungit până la data de 29 decembrie 2023. CSP a anunțat anterior că au fost înregistrați doi candidați.