• LIVE TEXT/ Alegeri locale generale, turul II, 3 noiembrie 2019. Mersul scrutinului

  LIVE TEXT/ Alegeri locale generale, turul II, 3 noiembrie 2019. Mersul scrutinului
  vizualizări
  03 noiembrie 2019 | 07:00

  Astăzi, 3 noiembrie, în 384 de localități din Republica Moldova se desfășoară turul doi pentru alegerile locale generale. Bătălia pentru fotoliul de primar se dă între 768 de candidați. Pentru șefia capitalei vor lupta Andrei Năstase (Blocul ACUM) și Ion Ceban (PSRM), asta după ce la alegerile de duminică, 20 octombrie, niciunul dintre cei doi candidați nu a reușit să obțină majoritatea voturilor.

  În continuare, ZdG vă prezintă detalii despre desfășurarea alegerilor.

  22.00: LIVE/ Alegeri locale, turul II: CEC prezintă rezultatele preliminare

  21.20: Potrivit datelor exit-poll, socialistul Ion Ceban ar fi acumulat 37.1% din voturile alegătorilor, iar Andrei Năstase – 37%. Totodată, 25.9% dintre chestionați au refuzat să răspundă la sondaj.

  21.17: LIVE/ Declarațiile lui Andrei Năstase după închiderea urnelor de vot

  21.06: LIVE/ Prima declarație a socialistului Ion Ceban după ce chișinăuienii și-au ales primarul

  21.00: Stop vot. La nivel național, la închiderea secțiilor de votare, prezența la urne a fost de puțin peste 40%. În municipiul Chișinău, unde în turul doi au ajuns Ion Ceban (PSRM) și Andrei Năstase (Blocul ACUM), prezența la vot a fost de aproape 38%.

  20.00: Până la ora 20.00, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, și-au exercitat dreptul la vot peste 639 de mii de alegători din toată țara, ceea ce înseamnă o prezență la urne de 39,80%.

  18.00: Până la ora 18.00, în municipiul Chișinău au ieșit la vot peste 211 mii de alegători sau 33,29%. Prezența la urne este mai mare decât cea din turul I, ora 18.00, când își exprimase dreptul la vot puțin peste 195 mii de alegători sau 30,7% din votanții înregistrați în listele electorale.

  17.58: Până la ora 18.00, la nivel de țară, au votat peste 36% dintre alegătorii înscriși în listele electorale. Localitatea cu cea mai ridicată prezență la vot este comuna Mihălășeni din raionul Ocnița (68%), dar și satul Glodeni din raionul Edineț (66%). La polul opus, localitățile cu cea mai redusă prezență la vot sunt orașul Călărași (23%), dar și orașul Florești (24%).

  16.51: Agenția Servicii Publice (ASP) a eliberat, între orele 7.00 și 13.00,  446 de buletine de identitate provizorii și a înmânat 428 de acte de identitate confecționate.

  16.43: Ziarul de Gardă a întrebat locuitorii capitalei care și-au exercitat dreptul la vot dacă au votat din convingere sau împotriva celuilalt candidat, dar și cum ar trebui să fie un primar în care să aibă încredere.

  16.37: Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP) informează că în turul II de scrutin pentru alegerile locale generale, cu drept de vot au fost înregistrați 1 792 de deținuți din penitenciarele Taraclia, Leova, Soroca, Rusca, Rezina, Brănești și instituțiile din raza mun. Chișinău. Din numărul total au votat 1 580 de persoane, echivalentul a 88,2%, iar 212 (11,8%) au refuzat să voteze în fața comisiilor electorale de circumscripție.

  15:55 Vicepreședinta Partidului „Șor”, Marina Tauber, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că blocul ACUM ar trimite reprezentanți ai forțelor de ordine pentru a intimida alegătorii din Peresecina, Orhei, unde în turul II luptă un candidat al Partidului „Șor” și unul al blocului ACUM. Reacțiile celor vizați le citiți aici.

  15.00 Prezența la vot la ora 15:00 este de 25% în Republica Moldova, iar în mun. Chișinău au ieșit la urne circa 24%.

  14.30 Promo-LEX oferă detalii noi privind desfășurarea turului II al alegerilor locale generale. Până la ora 13.30, misiunea a recepționat 88 de rapoarte de incidente de la observatori. Detalii aici.

  13:50 În turul II al alegerilor locale generale rata de participare la vot a crescut în comparație cu primul tur de scrutin. Cifrele publicate pe site-ul alegeri.md arată că în orele dimineții, rata de participare la vot a locuitorilor municipiului Chișinău a crescut în turul II cu aproximativ două procente. Detalii aici

  13:45 Andrei Năstase, candidatul blocului electoral ACUM, la fotoliul de primar al capitalei, a apărut într-un live pe Facebook. Acesta a îndemnat locuitorii Chișinăului să iasă la vot și să voteze „așa cum le dictează inima și conștiința”. Detalii aici

  13:20 Președintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Dorin Cimil, a declarat că, per ansamblu, procesul de votare decurge în regim normal, fără incidente semnificative, care să influențeze desfășurarea alegerilor. Detalii aici

  În același timp, el a menționat că au fost înregistrate câteva cazuri de transportare organizată a alegătorilor și agitație electorală, incidente care sunt examinate de poliție, dar a refuzat să comenteze datele prezentate de Promo-LEX, care a raportat 31 de incidente.

  12:15 Democratul Vladimir Cebotari, care a participat la scrutinul de pe 20 octombrie din cadru alegerilor locale generale în calitate de candidat al Partidului Democrat (PDM) pentru șefia capitalei, și-a exercitat și astăzi, 3 noiembrie, în turul 2 de scrutin, dreptul la vot. Detalii aici

  „Am votat cu speranța ca în Primarie să se renunțe la politică, noul primar să se preocupe cu adevarat de problemele municipiului și locuitorilor, să nu facă diferențe dintre ai lui și străini și chiar dacă acești doi candidați nu au experiența necesară, împreună cu colegii vom oferi suportul și experiența noastră pentru proiectele pentru oameni. Sigur că noi mizăm să fim auziți atunci când vom veni cu problemele oamenilor și vom găsi întelegerea la noua conducere a primariei municipiului Chișinău”, a comunicat Vladimir Cebotari pentru ZdG.

  12:10 Fostul ministru al Mediului și candidat la șefia capitalei din partea Uniuini Salvați Basarabia (USB), Valeriu Munteanu declară că a votat pentru un Chișinău fără socialiști și fără Igor Dodon. Detalii aici

  „Chișinăul poate fi numai românesc și european. Am votat pentru un Chișinău liber de dictatură și influență rusească, un Chișinău fără socialiști și fără Dodon. Reunirea Basarabiei cu România este și va rămâne a fi unica soluție izbăvitoare pentru românii basarabeni. Ieșiți cu toții la vot. Indiferența este aliatul cel mai de nădejde al imperialismului velico-rus”, s spus Munteanu.

  11:41 După ce a vorbit despre alegerile pentru șefia capitalei, Dodon a vorbit și despre viitorul coaliției de guvernare PSRM-ACUM. Detalii aici

  11:35 Președintele R. Moldova, Igor Dodon și-a exercitat dreptul la vot. Detalii aici

  „În Chișinău vom face ordine noi, o echipă de profesioniști. Votați cu rațiune, lăsați emoțiile la o parte. Eu va îndemn astăzi să dăm dovadă de înțelepciune, a declarat Dodon.

  11:00 Până la ora 11:00, în municipiul Chișinău au votat puțin peste 57 de mii de cetățeni, adică 9 la sută dintre alegători.

  Prezența la vot, ora 11:00.

  Prezența la vot, în Republica Moldova, până la 11:00 este de peste 196 de mii de alegători, adică puțin peste 12%.

  Prezența la vot, R. Moldova

  10:40 Candidatul PSRM, Ion Ceban, a ajuns la secția de votare alături de soție. Detalii aici

  „Am votat pentru drumuri mai bune, lacuri curate, oraș curat. Am votat pentru ca să nu existe miros urât în capitală. Am votat pentru o capitală care să fie administraă profesionist”, a declarat Ceban.

  10:10 Șefa Cabinetului de miniștri, Maia Sandu, și-a exprimat opțiunea de vot. Detalii aici

  Îmi doresc investiții seriose la Chișinău, reparații durabile, îmi doresc proiecte care să facă orașul mai frumos, să rezolvăm problema care ține de stația de epurare, să avem și aer ,și ape curate și să rezolvăm probleme ce țin de funcționarea instituțiilor municipale”, a spus Sandu.

  10:09 Președintele Parlamentului, Zinaida Greaceanîi, și-a exprimat dreptul la vot. Detalii aici

  „Am votat pentru un primar care vine să facă ordine în Primărie. Sper să vină un gospodar adevărat pentru 4 ani și nu pentru un an. Să fie ordine în Chișinău, să le fie la toți viața confortabilă. Unii candidați și-au permis să facă unele lucruri nu întocmai bune”, a declarat Zinaida Greceanîi.

  9:40 Misiunea de Observare Promo-LEX a alegerilor locale generale și parlamentare noi din 20 octombrie (3 noiembrie) 2019 constată că până la ora 9.00 Misiunea a recepționat 31 de rapoarte de incidente de la observatori, prezentul comunicat incluzând 31 de incidente prelucrate de echipa centrală a Misiunii Promo-LEX la ora respectivă. Detalii aici

  9:35 Candidatul blocului electoral ACUM, Andrei Năstase, a ajuns la secția de votare alaturi de soție și fiică.

  „Am votat pentru o viață mai bună, pentru o societate liberă de minciună, de dezbinare. Am votat cu certitudinea că de această dată nimeni nu va mai îndrăzni să ne fure votul.”

  8:55 Comisia Electorală Centrală (CEC) prezintă mersul votării și prezența la vot, în municipiul Chișinău, în timp real. Detalii aici

  8:20 Dorin Chirtoacă, președintele Partidului Liberal, și-a exprimat votul. Acesta spune că a votat pentru dezvoltarea românească și europeană a capitalei.

  „Am votat pentru ca să punem punct și să terminăm cu haosul pe care l-a creat regimul Plahotniuc în ultimii zece ani”, a mai punctat Chirtoacă.

  8:03 La două secții de votare din Chișinău s-au înregistrat incidente.

  • O secție de votare din sectorul Ciocana a rămas fără curent electric din cauza unor lucrări de reparație la cladirile din apropiere.
  • La secția de votare din sectorul Centru, responsabilii de acolo au avut probleme la dechiderea seifului unde stateau calculatoarele pentru operatorii responsabili de desfășurarea procesului electoral.

  În ambele cazuri, problemele au fost înlăturate.

  8:00 Comisia Electorală Centrală a susținut un briefing de presă unde au fost prezentate primele detalii despre desfășurarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile locale generale de astăzi, 30 noiembrie.

  Potrivit CEC, toate secțiile de votare s-au deschis conform orarului stabilit.

  7:00 Start vot. Secțiile de votare s-au deschis. Cetățenii Republicii Moldova își vor putea exprima votul până la ora 21:00, atunci când secțiile de votare se vor închide.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  România: Fosta șefă a DIICOT România, Alina Bica, urmărită internațional, a fost prinsă în Italia

  Alina Bica, fosta șefă a DIICOT, urmărită internațional cu mandat european pentru infracțiunea de favorizarea infactorilor, și Ioan Bene, de asemenea condamnat în România și urmărit internațional, au fost prinș…
  România: Fosta șefă a DIICOT România, Alina Bica, urmărită internațional, a fost prinsă în Italia

  Opinia separată a lui Vladimir Țurcan, „judecător în propria cauză”, privind decizia potrivit căreia actele CC nu pot fi atacate

  „Lipsa controlului judecătoresc în privința legalității activității administrative (funcționale) realizată de Curtea Constituțională (CC) ar genera profunde semne de întrebare referitoare la transparența, legal…
  Opinia separată a lui Vladimir Țurcan, „judecător în propria cauză”, privind decizia potrivit căreia actele CC nu pot fi atacate

  Zagorodnîi rămâne încă în funcție. CC a respins solicitarea lui Alaiba de a suspenda hotărârea prin care a fost numit la ANSC: „Nu a motivat”

  Curtea Constituțională (CC) a respins vineri, 10 iulie, solicitarea deputatului Dumitru Alaiba privind suspendarea acțiunii Hotărârii Parlamentului nr. 1 din 7 februarie 2019, prin care Anatolie Zagorodnîi a fo…
  Zagorodnîi rămâne încă în funcție. CC a respins solicitarea lui Alaiba de a suspenda hotărârea prin care a fost numit la ANSC: „Nu a motivat”

  S-au scumpit hainele și încălțămintea de vară, fructele exotice și ouăle. Cu cât au crescut prețurile luna trecută

  Față de luna mai, în iunie au crescut prețurile în special la mărfurile specifice sezonului estival, arată datele publicate vineri, 10 iulie, de Biroul Național de Statistică (BNS). Astfel, au fost înregistrate…
  S-au scumpit hainele și încălțămintea de vară, fructele exotice și ouăle. Cu cât au crescut prețurile luna trecută

  DOC/ Judecător la CtEDO din partea R. Moldova: Detalii despre concursul privind selectarea candidaţilor și comisia care va alege

  Din Comisia pentru selectarea candidaţilor la postul de judecător la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) ar urma să facă parte 17 membri. Un proiect în acest sens a fost elaborat de Ministerul Justiți…
  DOC/ Judecător la CtEDO din partea R. Moldova: Detalii despre concursul privind selectarea candidaţilor și comisia care va alege

  Filip nu exclude că Nichiforciuc și Andronachi ar putea pleca la PSRM

  În ultima perioadă, deputații Vladimir Andronachi și Eugeniu Nichiforciuc sunt mai absenți din activitatea PDM. Liderul partidului, Pavel Filip, nu exclude că aceștia ar putea adera la PSRM, în contextul în car…
  Filip nu exclude că Nichiforciuc și Andronachi ar putea pleca la PSRM