VIDEO/ Ședința Parlamentului. Lista proiectelor votate de deputați – Ziarul de Gardă
 • VIDEO/ Ședința Parlamentului. Lista proiectelor votate de deputați

  VIDEO/ Ședința Parlamentului. Lista proiectelor votate de deputați
  03 decembrie 2020 | 18:25

  Ședința de Parlament de joi, în care au fost examinate și aprobate proiectele bugetelor anuale remise de către Guvernul Chicu către deputați, pentru votul final al deputaților, a fost una tensionată.

  Deputați din opoziție și-au exprimat dezacordul față de proiectele respective și au anunțat că, dacă va fi necesar, vor împiedica aprobarea acestora, blocând tribuna centrală a Parlamentului. Cu toate acestea, proiectele au trecut de Parlament.

  În timp ce în clădirea Legislativului se va desfășura ședința plenară, afară, în fața clădirii a avut loc protestul anunțat de către președintele ales al R. Moldova, Maia Sandu.

  LIVE TEXT

  Ora 18.22. Ședința Parlamentului s-a încheiat.

  Ora.18.17. Proiectul de lege privind modificarea unor acte normative (Legea nr.1456/1993 cu privire la activitatea farmaceutică, votat în prima lectură.

  Publicitate
  Publicitate

  Ora 17.55. Deputații discută proiectul oprivind modificarea componenței Biroului Permanent al Parlamentului.

  Ora 18:05. Propunerea deputaților din opoziție nu a fost dezbătută, Fracțiunea PAS a părăsit sala plenară. 52 de deputați sunt prezenți în sală.

  Ora 17:52. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco propune anularea voturilor la acele proiecte pe care le-au aprobat deputații PSRM-ȘOR.

  Ora 17.40. Deputații au revenit în ședință.

  Ora 16:20 După ce PSRM și Partidul Șor au votat mai multe proiecte pe bandă rulandă, socialiștii au anunțat pauză.

  Ora 15:30 Proiectul socialiștilor prin care SIS-ul să fie scos din coordonarea președintelui a fost votat de către deputații PSRM și Partidul Șor în două lecturi, lectură finală.

  Ora 15:28 Între timp, deputații din opoziție continuă să boicoteze ședința.

  Publicitate

  Ora 15:15 Din fotoliul deputatului Ștefan Gațcan și înconjurat de socialiști, Vlad Batrâncea conduce ședința și pune la vot toate proiectele de pe agendă. Niciun proiect nu este prezentat și nici examinat, toate documentele sunt doar supuse votului și aprobate de PSRM și Partidul Șor.

  La Parlament, între timp, în direct, sunt difuzate doar imaginile în care apar cei care prezinta proiectele și, respectiv, sunt difuzate imaginile din plen doar atunci când documentele sunt supuse votului.

  Ora 15:12 Pe fondul protestului deputaților din opoziție, sociaiștii au propus aprobarea ordinii de zi a ședinței. Ordinea de zi a fost aprobată.

  Ora 15:09 Deputații au revenit în sală. Vicepreședintele socialist al Parlamentului, Vlad Batrâncea, a anunțat că, deputații PSRM și Partidul Șor, au aprobat patru proiecte de lege, printre care și proiectele bugetelor anuale.

  Ora 15:04 Deputații nu au revenit deocamdată în ședință.

  După altercațiile din sala plenului, acolo acum se face curățenie.

  Ora 13:36 Deputații au revenit în ședință. Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Bătrâncea a propus punerea la vot, fără a fi prezentat și examinat, proiectul politicii bugetar fiscală.

  Pe fundalul huiduielilor, îmbrâncelilor și scandărilor deputaților din opoziție, PSRM și Partdiul Șor au votat documentul.

  Deputații din opoziție au blocat prezidiul Legislativului și i-au blocat și microfonul lui Batrâncea.

  Ora 12:14 Pe fundalul unui protest în plen, socialiștii au întrerupt prezentarea și au anunțat o pauză de o oră.

  Ora 12:10 La propunerea socialiștilor, ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a început să prezinte proiectul politicii bugetar fiscale. Pe fundal, deputații Platformei DA și PAS au început a scanda „rușine, rușine”.

  Ora 12:06 Deputații au revenit în ședință. Parlamentarii din opoziție continuă să blocheze tribuna principală.

  Vicepreședintele Parlamentului Vlad Bătrâncea propune mersul ședinței pe mai departe. Socialistul propune examinarea proiectele bugetelor anuale în prima lectură.

  Deputații PAS și cei din Platforma DA nu acceptă propunerea socialiștilor.

  Ora 11:05 Platforma DA a blocat tribuna Parlamentului. În replică, președinta Parlamentului a anunțat o pauză de 30 de minute.

  „Noi suntem nevoiți să recurgem la alte metode de a bloca acest „pispridel”, a declara Slusari.

  Ora 10:55 Platforma DA solicită excluderea a trei proiecte: Proiectul de lege pentru completarea articolului 27 din Legea nr.344-XIII din 23 decembrie 1994 privind statutul juridic special al Găgăuziei (Găgăuz-Yeri, Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Legea nr.436/2006 privind administrația publică locală – art.1, 2, 5; Legea nr.435/2006 privind descentralizarea administrativă – art.4), Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.764-XV din 27.12.2001privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova (art.4, 101, 17, 18).

  Ultimul gram de speranță ca să punem capăt acestui dezmăț”, a declarat Slusari.

  Ora 10:40 Deputați din opoziție solicită excluderea Proiectului de lege cu privire la modificarea și completarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova nr.174/2018 (art.1, 4, 5, ș.a.) și organizarea dezbaterilor publice pe acest subiect. Proiectul rămâne pe ordinea de zi.

  Vedem că coaliția ȘorDon funcționează”, a declarat Alexandru Slusari.

  Ora 10:29 Platforma DA și Pro Moldova au solicitat excluderea Proiectului de lege cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Proiectul rămâne pe agendă.

  Proiectul integral:

  Limba Rusa PL CEM by Ziarul de Gardă

  Ora 10:25 Propunerea Platformei DA privind audierea directorului APP nu a trecut în plen.

  Ora 10:20 Platforma DA solicită audierea directorului SIS în Parlament. Deputatul Chiril Moțpan prezintă un proiect în acest sens. Propunerea nu a fost susținută în plen.

  Ora 10:18 Deputații PAS au cerut și excluderea proiectului prin care SIS-ul să fie scos din coordonarea președintelui. Proiectul rămâne pe agendă.

  Noi numai ce am fost anunțati că se planifică destabilizarea”, a declarat Zinaida Greceanîi

  Ora 10:15 Proiectele bugetelor anuale au rămas pe ordinea de zi a Parlamentului. Doar 33 de deputați au votat pentru excluderea documentelor.

  Ora 10:09 Președintele fracțiunii parlamentare PAS, Igor Grosu, a cerut excluderea proiectelor bugetelor anuale de pe ordinea de zi.

  Noi am încercat să aducem argumente la Biroul permanent ca unele proiecte să fie excluse de pe ordinea de zi. Acestea sunt nepregătite, conțin scheme, sunt antipopulare și am rugat să fie scoase de pe ordinea de zi. Cerem excluderea proiectului privind politica bugetar-fiscală și vamală”, a declarat Grosu.

  Și președintele fracțiunii parlamentare al Platformei DA a cerut excluderea acestor proiecte.

  Noi nu suntem o anexă a Guvernului sau a lui Dodon. Solicităm amânarea acestor subiecte”, a declarat Slusari.

  Ora 10:06 La ședință sunt prezenți 96 de deputați.

  Agenda parlamentară:

  Agenda Parlament 3 Decembrie by Ziarul de Gardă

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Emiratele Arabe Unite au ridicat interdicția de operare pentru operatorii aerieni de transport cargo din R. Moldova

  Reprezentanții Autorității Aeronautice Civile (AAC) anunță marți, 25 ianuarie, că Emiratele Arabe Unite au ridicat interdicția de operare pentru operatorii aerieni de transport cargo din R. Moldova. Potrivit av…
  Emiratele Arabe Unite au ridicat interdicția de operare pentru operatorii aerieni de transport cargo din R. Moldova

  Noi condiții de călătorie în Marea Britanie, de pe 11 februarie: persoanele vaccinate cu schema completă și minorii nu vor trebui să efectueze test COVID înainte sau după sosirea pe teritoriu

  Începând de vineri, 11 februarie, ora 04:00, toate persoanele vaccinate cu schema completă și minorii nu vor trebui să mai efectueze test COVID înainte sau după sosirea pe teritoriul Angliei și nu sunt obligați…
  Noi condiții de călătorie în Marea Britanie, de pe 11 februarie: persoanele vaccinate cu schema completă și minorii nu vor trebui să efectueze test COVID înainte sau după sosirea pe teritoriu

  Socialistul Dodon, după trei ore în fața procurorilor: „Sunt absolut sigur că eu personal nu port nicio vină. Voi căutați potcoave de 14 ani în urmă” – VIDEO

  Fostul președinte moldovean, socialistul Igor Dodon, s-a aflat mai bine de trei în fața procurorilor, la Procuratura Generală, acolo unde a fost audiat în cadrul cauzei penale SA „Energocom” privind procurarea…
  Socialistul Dodon, după trei ore în fața procurorilor: „Sunt absolut sigur că eu personal nu port nicio vină. Voi căutați potcoave de 14 ani în urmă” – VIDEO