• „Din anumite informații care se investighează, se pare că acest președinte stă pe niște saci de bani”. Noi acuzații din Parlament în adresa președintelui Igor Dodon

  „Din anumite informații care se investighează, se pare că acest președinte stă pe niște saci de bani”. Noi acuzații din Parlament în adresa președintelui Igor Dodon
  vizualizări
  13 mai 2020 | 15:37

  Andrian Candu, liderul grupului parlamentar „Pro Moldova” a vorbit, din nou, despre faptul că președintele Igor Dodon ar putea să nu ajungă să candideze pentru un nou mandat. Candu afirmă, într-un live publicat pe pagina sa de facebook, că ar avea informații despre o investigație în derulare care ar putea demonstra că „acest președinte stă pe niște saci de bani, bani pe care-i obține din tot felul de activități, direct și indirect.”

  „Nu-i vorba despre compromaturi, am eu compromaturi sau nu am, dar, din anumite informații care se investighează, se pare că acest președinte stă pe niște saci de bani, bani pe care-i obține din tot felul de activități, direct și indirect. Iată când o să se finalizeze această investigație și când o să apară mai multe informații, o să vedem dacă în general mai merită el să ajungă ca și candidat la prezidențiale”, a spus Andrian Candu, într-un video publicat pe pagina sa de facebook.

  Candu este liderul grupului parlamentar Pro Moldova. Tot el este finul de cununie al fostului președinte al PDM, Vladimir Plahotniuc, cel care a plecat din R. Moldova în iunie 2019, după alianța dintre PSRM și Blocul ACUM.

  Adrian Candu, liderul grupului parlamentar Pro Moldova a declarat anterior că Igor Dodon, deși a propus data de 1 noiembrie 2020 pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale, „nici nu va ajunge să candideze la scrutin”. Potrivit lui Candu, toate scheme și interesele financiare ale lui Igor Dodon vor fi curând identificate și dezvăluite întregii societăți. Totodată liderul Pro Moldova i-a transmis și un mesaj lui Dodon în acest sens: „Ține-te foarte bine, așează-te pe scăunel, stai cuminte, fiindcă urmează o perioadă foarte interesantă”.

  Șeful statului a precizat însă că amenințările liderului grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, precum că „nici nu va ajunge să candideze la scrutinul prezidențial” sunt doar pentru a-l ,,speria” și se arată convins că își va duce mandatul de președinte până la capăt.

  Igor Dodon a venit și cu un mesaj către oponenții săi politici prin care spune că: „nu încercați, că nu o să reușiți să ne speriați cu ceva”.

  „Nu doar el face astfel de declarații, foarte mulți îl atacă pe președintele și politicianul Igor Dodon în ultimul timp, și acest lucru va continua. Eu am spus că încă nu am decis să merg la prezidențiale și de aceea ei mă atacă, și eu înțeleg de ce. De aceea, atacuri de acest tip vor mai fi, încercarea de a mă speria cu ceva a mai fost și în trecut, un an în urmă, pe data de 8 iunie, când noi am decis să facem coaliție de dreapta, vă aduceți aminte, atunci tot au fost învinuiri, compromaturi ș.a.m.d.

  Eu am dat dovadă de verticalitate și am mers înainte, de aceea mesajul către oponenții mei politici: nu încercați, că nu o să reușiți să ne speriați cu ceva, noi avem poziția noastră foarte clară, președintele țării își va duce mandatul până la capăt”, a menționat Igor Dodon în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

  Fiind întrebat despre zvonul precum că șeful statului ar fi luat mită în schimbul votului pentru Nicolae Timofti, Dodon susține că aceste informații sunt distribuite intenționat pentru a-i păta imaginea în contextul în care se apropie scrutinul prezidențial.

  „Toți se pregătesc de alegeri prezidențiale și toți înțeleg că acum politicianul cu șansele cele mai mari este actualul președinte și de aceea toți lovesc în el. Iaca, dacă eu o să intru acum în dezbateri cu Candu, cu Șor, cu Usatîi, cu toți, pentru dânșii acesta este un plus foarte mare, pentru că intră în dezbateri cu cel care are șansele cele mai mari, de aceea, lucrul acesta va continua. E clar că-i neplăcut, nu-i simplu. Evident că și în acest an va fi campania destul de dură, dar va trece și aceasta, viața nu se termină aici”, a mai punctat Dodon.

  Conform declarației de avere și interese pentru anul 2019, Șeful statului, Igor Dodon, declară un salariu de peste 226.700 de lei, adică peste 18.800 de lei lunar, iar soția sa, Galina Dodon, angajată la „Exclusiv Media” SRL, a obținut anul trecut aproape 396 de mii de lei, ceea ce ar însemna circa 33 de mii de lei lunar.

  Ca și în declarațiile din ultimii ani, familia Dodon declară un teren intravilan și o casă de locuit, ambele dobândite în anul 2013, precum și creditul de 1.477.000 lei contractat de șeful statului în același an.

  În continuare, familia prezidențială nu declară niciun automobil.

  ZdG a scris, în decembrie 2019 însă că paralel cu ascensiunea politică a lui Dodon și a socialiștilor, oameni din anturajul prezidențial, în frunte cu fratele, cumnata, finii, nașii, cumătrii sau colegii de facultate ai cuplului Galina și Igor Dodon au dezvoltat și au fortificat afaceri și averi de milioane. De multe dintre acestea beneficiază, din plin, și familia prezidențială.

  Citiți și: (Video) Toți oamenii președintelui

  În luna ianuarie 2020, ZdG a scris și despre faptul că politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat, s-a odihnit în această perioadă în zone exotice.

  ZdG a intrat în posesia mai multor informații și fotografii despre o serie de vacanțe de lux de care a beneficiat familia Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai sau o vilă exclusivistă de pe teritoriul unuia dintre cele mai luxoase hoteluri de pe malul Mării Egee, resort gestionat de familia procurorului general al Rusiei, Iurii Chaika.

  Citiți și: (GALERIE FOTO) Vacanțele de lux ale președintelui

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Persoanele și familiile social-defavorizate din municipiul Chișinău vor primi, gratuit, lemne de foc din partea primăriei

  Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că a fost inițiat un program social în municipalitate, prin care persoanele și familiile social-defavorizate din municipiul Chișinău și suburbii vor primi aj…
  Persoanele și familiile social-defavorizate din municipiul Chișinău vor primi, gratuit, lemne de foc din partea primăriei

  Alte 688 de cazuri noi de infectare cu noul tip de coronavirus. Din numărul total de cazuri, 42 sunt lucrători medicali

  Alte 688 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în R. Moldova și 14 decese, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Din numărul total de cazuri, 6 cazuri sunt d…
  Alte 688 de cazuri noi de infectare cu noul tip de coronavirus. Din numărul total de cazuri, 42 sunt lucrători medicali

  FOTO/Marșul Solidarității la Minsk. Peste 200 de persoane reținute, inclusiv activista Nina Baghinskaia

  La 19 septembrie în capitala Belarusului se desfășoară un alt marș de protest al femeilor, numit „Marșul strălucitor”. Acestea au mers pe străzile Minskului cu pancarte pe care scria „SOS”, dar și cu steagurile…
  FOTO/Marșul Solidarității la Minsk. Peste 200 de persoane reținute, inclusiv activista Nina Baghinskaia

  10 copii au beneficiat de implant cohlear iar alți 10 urmează a fi operați până în luna noiembrie a acestui an

  În anul 2020 copiii diagnosticați cu hipoacuzie vor beneficia de implanturi cohleare achiziționate din Fondul de asigurare obligatorie de asistență medicală. Pentru aceasta, pentru procurarea a 20 de implanturi…
  10 copii au beneficiat de implant cohlear iar alți 10 urmează a fi operați până în luna noiembrie a acestui an

  „Regimul de la Tiraspol interzice tranzitul”. Unii cetățeni ai R. Moldova nu pot trece prin regiunea transnistreană

  Întreprinderea de Stat ”Bacul Molovata” a plasat pe pagina sa de Facebook un anunț în care indică faptul că începînd cu ziua de 18 septembrie, regimul de la Tiraspol interzice tranzitul prin regiunea transnistr…
  „Regimul de la Tiraspol interzice tranzitul”. Unii cetățeni ai R. Moldova nu pot trece prin regiunea transnistreană

  Din anul 2021 va începe construcția apeductului magistral Chișinău- Strășeni- Călărași

  În prima jumătate a anului 2021, vor demara lucrările de construcție a apeductului magistral Chișinău-Strășeni-Călărași. Lucrările se vor desfășura în cadrul proiectului „Îmbunătățirea infrastructurii de apă în…
  Din anul 2021 va începe construcția apeductului magistral Chișinău- Strășeni- Călărași