Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   (GALERIE FOTO) Vacanțele de lux…

(GALERIE FOTO) Vacanțele de lux ale președintelui

Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat, s-a odihnit în această perioadă în zone exotice.

ZdG a intrat în posesia mai multor informații și fotografii despre o serie de vacanțe de lux de care a beneficiat familia Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai sau o vilă exclusivistă de pe teritoriul unuia dintre cele mai luxoase hoteluri de pe malul Mării Egee, resort gestionat de familia procurorului general al Rusiei, Iurii Chaika.

Politicianul Igor Dodon și-a făcut cont pe Facebook în noiembrie 2009, la scurt timp după debarcarea PCRM de la guvernare. De atunci, Dodon a încărcat pe contul său de pe rețeaua de socializare mai multe imagini, inclusiv din unele vacanțe de care a beneficiat familia sa în ultimul deceniu.

Inițial, Igor Dodon încărca pe Facebook diverse fotografii, comenta și răspundea internauților, organiza offline-uri și chiar scria pe blogul său.  Transparența politicianului dispărea, însă, atunci când acesta pleca în vacanțe exotice cu familia sau în compania unor persoane importante din anturajul său. 

Igor Dodon în Maldive

Vacanța din Maldive

Să luăm vacanțele pe rând. 11 ianuarie 2010. Bugetarul Igor Dodon, pe atunci deputat PCRM, publica o fotografie de la schi.

În comentarii le-a răspuns prietenilor de pe Facebook că se afla într-o stațiune din Austria, una dintre destinațiile preferate pentru amatorii de schi.

Igor Dodon, Galina Dodon și Igor Grigoriev în Maldive

ZdG a constatat că, la scurt timp după vacanța de la munte, Igor Dodon și familia sa și-au sistat rutina zilnică și au plecat într-o nouă vacanță, preferând o destinație exotică, visul multor muritori de rând: Maldive – locul preferat al europenilor care vor să facă plajă pe timp de iarnă. Pe pagina sa de Facebook, politicianul nu a publicat însă nicio fotografie din acea vacanță.

Situate în Oceanul Indian, insulele Maldive reprezintă un arhipelag format din peste 1000 de insule, care formează 26 de atoli cu recife de corali. Destinația este considerată potrivită mai mult pentru a petrece luna de miere, însă este văzută și drept refugiu ideal de relaxare pentru persoane bogate. Costul unei vacanțe de 7 zile pentru două persoane începe de la 4-5 mii de euro, în dependență de hotelul ales. 

Hotelul din apele oceanului Indian

Imaginile cu Igor și Galina Dodon din Maldive au fost făcute în martie 2010, în ajunul Zilei Internaționale a Femeii. În fotografii, Igor Dodon apare însoțit de soția sa, Galina, dar și de Igor Grigoriev, fostul său coleg de facultate și de cămin, de la Universitatea Agrară, și soția acestuia. Grigoriev a fost coleg de partid cu Dodon în PCRM și director al Agenției Proprietăți Publice în perioada guvernării comuniste. 

Igor Grigoriev și Igor Dodon pe plajele Oceanului Indian

Imaginile îl surprind pe politicianul Dodon zâmbitor, în timp ce bea bere, face scufundări sau se odihnește în anturajul persoanelor cu care și-a petrecut sejurul. 

Hotelul în care aceștia au fost cazați e amplasat chiar în apele oceanului Indian, are ieșire directă la apă, iar accesul în interior e facilitat de angajați cu ajutorul unui ATV special. ZdG a constatat că resortul care a găzduit familiile Dodon și Grigoriev se numește Adaaran Select Hudhuranfushi, Ocean Villa.

În 2020, o noapte de cazare în el depășește suma de 10 mii de lei pentru o familie, fără taxe adiționale și fără transport. Facilitățile oferite de proprietate includ piscină în aer liber și teren de tenis.

Igor Dodon într-o altă vacanță

Vacanța din Bulgaria alături de frate și de doi prieteni 

Pentru Igor Dodon și familia sa, vacanțele din 2010 nu s-au încheiat cu escapada din Maldive. Vara, Igor și Galina Dodon, însoțiți de alte trei familii, s-au odihnit în Bulgaria, la mare, dar și la munte. De această dată, soții Dodon au fost însoțiți de copii, dar și de alte trei familii: familia Grigoriev, cu care Dodon se odihnise câteva luni mai devreme în Maldive, familia fratelui său, Alexandru și Ecaterina Dodon, dar și familia actualului deputat socialist, Oleg și Larisa Teterea.

Inițial, din acea vacanță, politicianul nu a publicat imagini pe Facebook, dar a făcut-o ulterior, postând doar poze în care apare singur sau cu unul dintre copii, fără fratele său și cei doi amici.

Imaginile obținute de ZdG îi surprind pe Igor Dodon, Igor Grigoriev, Alexandru Dodon și Oleg Teterea în timp ce se relaxează la plajă, la pescuit, la frigărui sau în timp ce conduc ATV-uri. În alte imagini, aceștia sunt îmbrăcați în costume speciale care amintesc de filmele de acțiune cu Robocop. 

ZdG a constatat că, în timpul odihnei din munții Rodopi, cele patru familii au fost cazate la hotelul Rich Spa Hotel din Velingrad, unde o noapte de cazare costă acum peste 2 mii de lei. Odihna la mare a fost găzduită de hotelul Via Pontica din regiunea Burgas. Fotografiile au fost făcute în iulie 2010, iar în timpul vacanței, familia Dodon a sărbătorit și ziua de naștere a celui de-al doilea copil, Bogdan, care împlinea în acea perioadă trei ani. 

Igor Dodon și Galina pe holurile hotelului din insulele Seychelles

Vacanța din Seychelles

În ianuarie 2011, pe Facebook, politicianul Igor Dodon critica cu înverșunare Alianța pentru Integrare Europeană aflată la guvernare și se pregătea de alegerile locale care urmau să aibă loc în vara acelui an. Printre frământările și aspirațiile politice, familia Dodon s-a odihnit pe insulele Seychelles, alt paradis din Oceanul Indian. Agențiile de turism scriu că destinația este „paradisul celebrităților, al celor care vin în luna de miere și al celor cu posibilități financiare deosebite”. 

La fel ca și în vacanța din martie 2010, din Maldive, în Seychelles, familia Dodon a fost însoțită de familia Grigoriev. Spre deosebire de Maldive, însă, din această vacanță există mai puține fotografii. În una dintre ele, în depărtare, se observă Igor Dodon întins pe o barcă. În altă poză, acesta e alături de soția sa, fiind îmbrăcat într-un tricou alb, de pe care desprindem și denumirea unității de cazare: „Constance Ephelia Resort of Seychelles”. 

În ianuarie 2020, o cameră dublă în acest hotel costă aproximativ 8 mii de lei pentru o noapte, dar un sejur întreg, cu zbor din Chișinău, depășește suma de 5 mii de euro. În dependență de serviciile incluse și de camera selectată, o asemenea vacanță putea costa, în 2011, chiar și 10 mii de euro la cursul valutar de atunci.

Hotelul din Seychelles pe booking.com

Situat între plajele cu nisip alb și dealurile insulei Mahé, Ephelia oferă suite şi vile de lux, cu vedere la Oceanul Indian. Are 5 restaurante, 6 baruri, 5 piscine și buticuri. Toate unitățile de cazare de la Constance Ephelia Resort au zonă de grădină privată”, anunță agențiile de turism care propun clienților acest hotel. Hotelul a fost deschis în februarie 2010, cu doar un an înainte de a fi vizitat de familia Dodon. 

Escapada din Dubai

La întoarcerea din Seychelles, familiile Dodon și Grigoriev au trecut prin Dubai, o altă destinație exclusivistă. Aceștia au stat aproximativ două zile în Emiratele Arabe Unite, fiind cazați în inima Dubaiului, în „Address Hotel” (astăzi Address Dubai Mall).

Hotelul anunță că „oferă unități de cazare elegante, situate în Dubai Mall, lângă Burj Khalifa. Acest hotel de 5 stele pune la dispoziție o piscină infinită în aer liber, cu vedere spre Burj Khalifa”, anunță site-urile specializate care propun acest hotel turiștilor. O noapte de cazare aici costă, în ianuarie 2020, aproximativ 5 mii de lei. 

Grigoriev: „Asemenea vacanțe nu sunt ieftine, depășind venitul pe un an al unui funcționar public din acea perioadă”

Pe Igor Grigoriev, cel care apare alături de Igor Dodon în vacanțele din Maldive, Seychelles, Dubai și Bulgaria, l-am găsit, după mai multe încercări, în orașul Sevilla din Spania, acolo unde s-a stabilit între timp. Solicitat de ZdG, Grigoriev a recunoscut autenticitatea fotografiilor și a confirmat că, în 2010-2011, a fost în mai multe vacanțe exotice împreună cu Igor Dodon. Întrebat cât au costat vacanțele din Maldive și Seychelles, Grigoriev a evitat să ofere o sumă exactă, dar a precizat că „asemenea vacanțe nu sunt ieftine, depășind venitul pe un an al unui funcționar public din acea perioadă”

Igor Dodon si Igor Grigoriev

În 2011, chiar în Dubai, a avut loc între noi o ceartă, după care eu i-am spus lui Dodon că nu voi mai face niciodată politică alături de el. Ulterior, relațiile dintre noi s-au răcit. Am comunicat ultima dată imediat după alegerile bașcanului din Găgăuzia, când i-am zis lui Dodon să înceteze să-și vândă țara în contextul în care promova federalizarea”, precizează Grigoriev. În ultimii ani, Grigoriev l-a criticat deseori public pe fostul său camarad de vacanțe, coleg de facultate și de partid. În 2018, Grigoriev a solicitat azil politic în Spania, iar recent, afirmă că a decis să se stabilească, definitiv, în această țară.

20 de vacanțe anunțate public de politicianul Igor Dodon în ultimii 10 ani

ZdG a constatat că, în perioada 2011—2020, Igor Dodon, însoțit de membrii familiei sale, au beneficiat și anunțat public nu mai puțin de 20 de vacanțe, unele dintre ele fiind în stațiuni sau hoteluri de lux. ZdG a stabilit că, cel puțin în 2018, familia președintelui a fost cazată în unul dintre cele mai luxoase hoteluri din peninsula greacă Halkidiki: „Pomegranate Wellness Spa Hotel”. Hotelul aparține familiei procurorului general al Rusiei, așa cum constata, într-o investigație din 2015, politicianul rus de opoziție Alexey Navalnîi. De fapt, președintele ar fi fost cazat într-o vilă de lux amplasată pe teritoriul hotelului, în care doar o noapte de cazare poate costa chiar și 20 de mii de euro. 

Dar să luăm vacanțele publice ale președintelui pe rând.

În august 2011, Igor Dodon a fost într-o vacanță la Roma, capitala Italiei, de unde a publicat mai multe imagini, inclusiv din preajma Colosseum-ului, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice.

În august 2012, Igor Dodon și familia s-au odihnit la mare, în Croația, și își anunța prietenii de pe facebook despre destinație.

Ceva mai devreme, în același an, Dodon s-a odihnit în Grecia, pe insula Creta.

Vacanțele de la munte, de la Karlovy Vary și din Rusia

Igor Dodon și familia au început anul 2012 la munte, la fel cum s-a întâmplat și în anii următori, 2013 și 2014, doar că nu le-a mai spus prietenilor virtuali locația, ci doar a postat imagini. ZdG însă a constatat că, în 2014, familia Dodon a schiat în Austria, în stațiunea Kappl, dar și în Samnauntal, Elveția, împreună cu familia fratelui său. 

În august 2015, familia Dodon s-a relaxat în Cehia, la Karlovy Vary, cel mai cunoscut centru balnear din Europa Centrală.

În luna martie 2016, Igor Dodon, însoțit de soție și de familia fratelui său, s-a odihnit în Cipru.

Peste câteva luni, în august 2016, familia Dodon a publicat fotografii de la o partidă de pescuit din Rusia, fiind însoțiți de familia deputatului rus Oleg Paholkov.

Cele două familii s-au relaxat timp de câteva zile în orașul de pe malul râului Volga, Astrakhan, dar și pe malul Mării Caspice. 

Pelerinajul de pe muntele Athos, odihna de la Sochi și munții din Italia

La scurt timp după escapada din Rusia, Igor Dodon, însoțit de câțiva apropiați, printre care și fratele său, Alexandru Dodon, finul său de cununie, Lilian Filipov, consăteanul Corneliu Furculiță, au plecat pentru câteva zile în Grecia, pe muntele Athos, într-un pelerinaj. Experiența urma să fie repetată și în anii următori.  

Până atunci, în ianuarie 2017, familia Dodon s-a odihnit în Rusia, la Sochi.

Ulterior, în perioada 3-7 martie 2017, Igor Dodon anunța că pleacă într-o vizită privată în Italia.

Înainte de a se întâlni cu diaspora, ZdG a constatat atunci că șeful statului s-a odihnit într-o stațiune de lux, Breuil-Cervinia, aflată la altitudinea de 2000 de metri peste nivelul mării. Aceasta se află într-un defileu alpin între Italia și Elveția.

În mai 2017, președintele și soția sa au anunțat că au plecat într-o vizită de o zi în Veneția, Italia.

În iunie 2017, familia Dodon a vizitat orașul rus Sankt-Petersburg, iar peste câteva zile, și-a petrecut weekendul împreună cu deputatul rus Oleg Nilov în Carelia, o regiune din nord-vestul Rusiei. 

Vacanța cu întrebări fără răspuns din Turcia 

Pe 8 iunie 2017, Igor Dodon anunța pe Facebook că își duce familia la odihnă în Turcia.

Ulterior, ZdG constata că familia președintelui se odihnea într-un hotel de lux din regiunea Antalya. Revenit în țară, Dodon declara presei că informațiile despre hotel nu ar fi adevărate și că oferta pentru odihnă i-a fost făcută de consulul R. Moldova în Antalya, „care ne-a oferit posibilitatea și ne-a făcut și o ofertă în acest sens. Costul este cu mult mai mic decât cel care se vehiculează. Mai multe detalii când, unde și cum, nu voi da”, declara șeful statului. O zi mai târziu, pe 14 iunie, contactată de ZdG, Diyar Ickale Gultekin, consul onorific al R. Moldova în Antalya, declara că nu cunoaște nimic despre odihna președintelui Dodon. 

Ulterior, președintele i-a mulțumit pentru vacanță omologului său din Turcia, Recep Tayyip Erdogan, și publica o fotografie cu consulul R. Moldova în Turcia, care declarase anterior că nu discutase în ultima lună cu Igor Dodon. „Vreau să-i mulțumesc preşedintelui Recep Tayyip Erdogan pentru organizarea excelentă a odihnei și pentru primirea călduroasă a familiei mele. În special, vreau să-i mulțumesc pentru ospitalitatea de care a dat dovadă consulul onorific al R. Moldova în Antalya, Diar Ichkale Gultekin”, scria Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, pe 16 iunie 2017.

De două ori la Athos și în munții Altai, alături de un elicopter 

După vacanța din Turcia, a urmat, ca și în 2016, muntele Athos. Doar că, de această dată, vacanța în Grecia a fost mai extinsă. Dacă pelerinajul începea la 1 august 2017, președintele posta fotografii de pe malul Mării Mediterane împreună cu familia pe 7 și 8 august 2017.

Între cele două perioade de vacanță, Igor Dodon a avut câteva întrevederi oficiale în Iran. 

Anul 2018 șeful statului l-a început cu o vacanță în munții Altai, Federația Rusă. În imagini, în spatele președintelui, apare și un elicopter.

În zilele de 21-24 martie 2018, Dodon, însoțit de episcopul Marchel, a fost, din nou, pe muntele Athos.

În iulie, împreună cu familia, a asistat la finala Campionatului Mondial de fotbal, găzduită de Rusia.

Vila de lux de la hotelul familiei procurorului general al Rusiei

În august 2018, familia Dodon s-a întors pe muntele Athos. Dodon a publicat imagini din Grecia din perioada 12-14 august 2018, doar în timpul pelerinajului de pe muntele Athos.

ZdG a constatat, însă, cu referire la persoane din anturajul familiei prezidențiale, că, în afară de pelerinajul de pe Athos, familia prezidențială s-a odihnit la hotelul de lux „Pomegranate Wellness Spa Hotel”, amplasat pe peninsula Halkidiki.

Politicianul rus de opoziție Alexei Navalnîi constata, în 2015, că hotelul aparținea familiei procurorului general al Rusiei, Iurii Chayka.

ZdG a scris anterior că Igor Chayka, fiul procurorului general al Rusiei, este partener de afaceri al lui Alexandru Dodon, fratele președintelui. 

Citiți și: Toți oamenii președintelui

Familia prezidențială și alte persoane din anturaj, s-au odihnit pe teritoriul hotelului, inclusiv în perioada în care bărbații din grup, în frunte cu șeful statului, plecau în pelerinaj pe muntele Athos.

Aceleași persoane din anturajul cuplului prezidențial au precizat că familia Dodon nu a fost cazată în hotel, ci într-o vilă de lux, exclusivistă, de pe teritoriul unității de cazare: Royal Suite.

Totodată, Dodon accepta să fie deservit doar de o singură chelneriță, originară din R. Moldova, stabilită în Grecia de peste 15 ani și angajată atunci în cadrul hotelului. Vila în care a fost cazat șeful statului are o piscină cu acces privat, priveliște directă spre mare și costă, pentru doar cinci zile de cazare, în iulie 2020, nu mai puțin de 1,7 milioane de lei (!).

Pentru august 2020, nu există zile disponibile pentru cazare. În august 2020, cea mai simplă cameră din hotelul  „Pomegranate Wellness Spa Hotel” costă, cel puțin, 7 mii de lei pentru o singură noapte de cazare. 

Vacanța din ianuarie 2020: „Altă întrebare?”

Igor Dodon și familia au început și noul an, 2020, cu o vacanță, la schi. Deși șeful statului nu a anunțat destinația, imaginile arată că acesta s-a odihnit împreună cu familia într-o stațiune din Austria. Întrebat ulterior de jurnaliști unde și-a făcut vacanța și din ce bani, șeful statului a evitat să ofere un răspuns clar: „Suficient pentru ca să-mi permit din salariul meu. Altă întrebare?”.

Pe 14 ianuarie, ZdG a încercat să discute cu Igor Dodon despre vacanțele de lux de care a beneficiat în ultimii 10 ani în cadrul unui eveniment public (Biroul politic al PSRM), doar că paza acestuia, care l-a însoțit în ultimii ani în multe dintre escapade, ne-a restricționat accesul. Astfel că, i-am trimis șefului statului mai multe întrebări prin intermediul Serviciului de Presă. 

Pe tot parcursul zilei de miercuri, 15 ianuarie, reprezentanții Președinției nu au răspuns însă la mesajele și apelurile insistente ale ZdG de a oferi răspunsuri la întrebările remise.

Ulterior, în seara zilei de 15 ianuarie, după ce Ziarul de Gardă a anunțat apariția articolului despre vacanțele președintelui, Președinția ne-a oferit un răspuns în scris. Redăm, integral, mesajul Biroului de Presă.

1. Dacă deschideți paginile de Facebook sau Instagram ale multor familii de moldoveni, inclusiv ale politicienilor din R. Moldova, o sa găsiți ușor multe „probe”, cum le denumiți dvs, că anual merg în vacanțe cu familiile, spre destinații mai apropiate sau mai îndepărtate. Chiar dacă se face o referire la un înalt funcționar public, dreptul său la viața privată nu poate fi încălcat prin insinuări manipulatoare și utilizarea unor informații false, cum ar fi prezentarea unor tarife de pe diferite site-uri, pe care acesta nu le-a achitat in realitate.

2. Familia președintelui R. Moldova a avut vacante nu doar în ultimii 10 ani, dar chiar în ultimii 20. O parte din aceste vacanțe au fost achitate din veniturile legale obținute de familia prezidențială, iar altele nu au presupus costuri pentru că s-au desfășurat la invitația unor rude sau prieteni apropiați, care și-au asumat chestiunile logistice. 

3. Familia prezidențială nu a achitat cazarea în vacanța din 2018. Costurile au fost suportate de una dintre rudele apropiate ale domnului președinte. Deci, insinuarea dvs are ca efect inducerea în eroare a opiniei publice.  

4. Absolut toate vacanțele care au presupus costuri de cazare au fost achitate din veniturile legale obținute de familia prezidențială.  

5. În toți acești ani, de când este implicat în politică, cheltuielile și veniturile domnului președinte au fost monitorizate de organele responsabile și nu au fost depistate încălcări de la legislație.

CV-ul de bugetar al președintelui Igor Dodon

Politicianul Igor Dodon, care preferă vacanțe în zone exotice, a făcut carieră doar în instituții de stat. Nici el, nici soția sa, Galina Dodon, nu au deținut vreodată, oficial, afaceri în R. Moldova. Dodon și-a început activitatea în instituțiile statului în 2005, când a fost numit viceministru al Economiei și Comerțului.

Foto: Facebook/Igor Dodon

Înainte de a ajunge la Ministerul Economiei, Dodon a ocupat funcțiile de președinte al Societății pe Acțiuni „Depozitarul National de Valori Mobiliare al Moldovei” și de președinte al „Bursei Universale de Mărfuri a Moldovei” SRL, firmă la care unul dintre fondatori era o companie gestionată de nașul familiei Dodon, Sergiu Catană și de unul dintre cei mai devotați prieteni ai săi, deputatul Oleg Teterea. 

Igor Dodon a devenit ministru al Economiei în 2006, iar în anii 2008-2009 a deținut și funcția de prim-viceprim-ministru. Din 2009 până în 2016, Igor Dodon a fost deputat în Parlamentul R. Moldova, inițial pe listele PCRM, iar ulterior, pe listele PSRM, formațiune pe care a preluat-o în decembrie 2011. În urma alegerilor prezidențiale din noiembrie 2016, Igor Dodon a fost ales președinte al R. Moldova. 

Anii 2009—2012: Veniturile lunare oficiale ale familiei, între 10 și 15 mii de lei

Deși a beneficiat în ultimii 10 ani de vacanțe în cele mai luxoase zone din lume, familia Dodon, cel puțin oficial, a declarat venituri modeste. În 2009, Igor Dodon a indicat în declarația sa de avere că familia sa a avut venituri oficiale de 154,7 mii de lei, dintre care 18 mii de lei au provenit din îndemnizația pentru creșterea copilului.

În acel an, deputatul Dodon avea în proprietate un apartament de 57 m.p. pe str. Calea Orheiului din Capitală și un autoturism Toyota Land Cruiser, fabricat în 2003.

În 2010, an în care Igor Dodon se odihnea în Maldive, din postura de deputat PCRM, a raportat venituri oficiale de 152 de mii de lei. 

În 2011, când alesul poporului se odihnea pe insulele Seychelles, familia Dodon declara venituri anuale de 135,2 mii de lei și aceleași bunuri mobile și imobile: apartamentul și automobilul. 

În 2012, Igor Dodon și soția sa, Galina, au declarat venituri oficiale cumulate în valoare de 184,4 mii de lei. În același an, familia Dodon anunța că a vândut automobilul indicat anterior în declarațiile de avere pentru suma de 79,8 mii de lei. 

2013: Casa de lux și creditul de 1,47 milioane de lei

În 2013, veniturile declarate de familia Dodon au crescut brusc. Igor Dodon și soția sa au indicat venituri oficiale, din salarii și îndemnizații în valoare de 279,6 mii de lei. 82 de mii de lei au provenit de la firma „Exclusiv Media”, unde a fost angajată Galina Dodon, companie care a dezvoltat în următorii ani imperiul media al Partidului Socialiștilor din R. Moldova, preluat în 2011 de Igor Dodon. 

În total, în 2013, familia Dodon a raportat venituri oficiale în valoare de 1,16 milioane de lei. Cei mai mulți bani au intrat în conturile familiei în urma vânzării apartamentului de 57 m.p. din strada Calea Orheiului – 735 de mii de lei. Banii au venit de la familia Corneliu și Ludmila Furculiță, consăteanul președintelui și proprietarul din acte al firmei „Exclusiv Media”, unde fusese angajată și Galina Dodon, cei care au cumpărat apartamentul lui Dodon. 

Casa lui Igor Dodon se află în imediată apropiere a blocului în care Alexandru Dodon are un apartament de peste 200 m,p.

2013 a fost și anul în care familia Dodon a anunțat că a contractat un credit în sumă de 1,47 milioane de lei de la Victoriabank. Creditul, cu o dobândă de 8%, a fost obținut pentru cumpărarea casei de milioane în care locuiește familia Dodon. E un imobil construit de compania „Reconscivil”, despre care ZdG scria că aparține actualului președinte încă în 2011, an în care Igor Dodon nega că bunul imobil este proprietatea familiei sale. Tot în 2013, pe lângă casă, familia Dodon a declarat că a cumpărat și o nouă mașină, o Toyota RAV 4 fabricată în 2008.

2014—2018: venituri lunare între 25 și 48 de mii de lei

În 2014, familia Dodon a raportat venituri oficiale în sumă de 384,5 mii de lei, inclusiv 10 mii de lei din vânzarea automobilului cumpărat cu un an mai devreme. În 2015, veniturile oficiale ale familiei Dodon au fost de 309,1 mii de lei. Banii au provenit de la firma „Exclusiv Media”, dar și din bugetul de stat, în calitate de salariu pentru deputatul Igor Dodon. 

În 2016, familia Dodon a declarat venituri de 456,4 mii de lei, același bun imobil, dar și creditul scadent în 2028. În 2017, Igor și Galina Dodon au avut venituri declarate în sumă de 506 mii de lei, iar în 2018, veniturile oficiale declarate ale cuplului prezidențial au constituit 580 mii de lei. Președintele nu și-a făcut încă publică declarația de avere și interese pentru anul 2019.