Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Viceprimarul Capitalei Victor Chironda…

VIDEO Viceprimarul Capitalei Victor Chironda a sesizat PG și Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității privind ancheta de serviciu în care este vizat: „Se urmărește demisia mea”

Viceprimarul Capitalei Victor Chironda a sesizat Procuratura Generală (PG) și Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității privind ancheta de serviciu inițiată în privința sa de către primarul Capitalei, Ion Ceban. Declarațiile au fost făcute vineri, 18 iunie, de către Oxana Eșanu, avocata viceprimarului Victor Chironda, în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit avocatei lui Chironda, ancheta inițiată de către Ceban „conține falsuri și fictivități” din aceste motive Chironda a sesizat Procuratura Generală și Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității.

„Suntem în prezența unor falsuri, unor fictivități în această anchetă de serviciu inițiată pe numele clientului meu. Am sesizat Procuratura Generală și Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității. Am solicitat să fie instituită o anchetă de serviciu pentru Ina Babin așa cum ea a instituit această anchetă cu date false. Am solicitat să fie trași la răspundere cele trei persoane care au constatat actul care datează 31 mai 2021, care de altfel nici nu s-au prezentat în birou ca să vadă dacă este sau nu la birou. (…) Sunt ilagalități grave care au scot de a-l hărțui și discrimina”, a declarat Oxana Eșanu, avocata lui Chironda.

În context, Chironda a menționat că ancheta de serviciu are ca scop demisia sa din funcția de viceprimar al Capitalei.

„Lucrurile care se întâmplă nu fac față Primăriei. Ceea ce se întâmplă este un abuz vădit și toată lumea înțelege inclusiv membrii acelui grup de lucru. Probabil există indicații pentru a realiza această procedură care trebuie să aibă ca și finalitate demisia mea. Demisia ca demisia, dar vreau să aduc niște explicații. După părerea mea, acest lucru se întâmplă pentru că în ultima jumătate de an am început să simt o presiune pe partea de procedura de semanre a actelor permisive. Practic, fiercare al treilea dosar era întors la direcția arhitectură”, a declarat Victor Chironda.

În baza unei Dispoziții semnate joi, 17 iunie, de primarul general al Capitalei, Ion Ceban, șase funcționari din cadrul Primăriei Chișinău urmează, în cadrul unei anchete, să „elucideze circumstanțele absenței de la serviciu a viceprimarului mun. Chișinău Victor Chironda în vederea constatării consecințelor faptei constatate”.

Dispoziția în acest sens a fost semnată de edilul capitalei, Ion Ceban, joi, 17 iunie și vine după ce acum două zile viceprimarul Capitalei Victor Chironda, în cadrul unei conferințe de presă, a solicitat inițierea unei anchete de serviciu asupra arhitectului-șef al orașului și șefei Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, Svetlana Dogotaru, dar și suspendarea ei din funcție pe perioada desfășurării acesteia, acuzând că Direcţia Generală Arhitectură, Urbanism şi Relaţii Funciare (DGAURF) a emis autorizația de demolare a Hotelului Național cu încălcări. În replică la solicitarea lui Chironda, primarul a menționat că „era bine dacă viceprimarul nu lipsea nemotivat zile întregi de la lucru”.

Marți, 16 iunie, viceprimarul Capitalei Victor Chironda i-a solicitat primarului general, Ion Ceban, inițierea unei anchete de serviciu asupra arhitectului-șef al orașului și șefei Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, Svetlana Dogotaru, dar și asupra executorilor care, potrivit lui Chironda, au falsificat procesul-verbal al Consiliului Urbanistic din 11 martie curent și „au contribuit la încălcarea procedurilor de elaborarea a PUD-ului și încălcarea procedurilor de autorizare a desființării Hotelului Național.” Viceprimarul a solicitat și suspendarea din funcție a arhitectei-șef a orașului, Svetlana Dogotaru, pe perioada desfășurării anchetei de serviciu.

Victor Chironda a declarat că, în timp ce se afla în concediu, viceprimarul Ilie Ceban a semnat autorizația de demolare a Hotelului Național, lucru pe care el a refuzat anterior să-l facă din motiv că nu exista o decizie finală și aprobată în legătură cu ceea ce urmează să fie construit în locul Hotelului Național după demolare.

În replică, primarul Capitalei, Ion Ceban, a făcut un live pe Facebook în care a făcut un comentariu scurt pe marginea acestui subiect, menționând faptul că „era bine dacă viceprimarul nu lipsea nemotivat zile întregi de la lucru”, declarând și că acesta (Chironda) „are restanțe la capitolul comunicare cu responsabilii de la alte Direcții”.