Principală  —  IMPORTANTE   —   Trei ani de la expulzarea…

Trei ani de la expulzarea ilegală din R. Moldova a celor șapte cetățeni turci: „cauza penală se află pe rol la Curtea de Apel”

sursa: Nadejda Roșcovanu

Astăzi se împlinesc trei ani de când autoritățile R. Moldova au desfășurat o operațiune prin care, în doar câteva ore, șapte angajați turci de la rețeaua de licee Orizont” au fost reținuți și expulzați în Turcia. Toți cetățenii turci au primit sentințe cu închisoarea.

Din septembrie 2020, cauza penală se află pe rol la Curtea de Apel Chișinău, dupa ce soția lui Feridun Tufekci – directorul filialei liceului Orizont din Ceadâr-Lunga care a fost expulzat acum trei ani împreună cu alți 6 cetățeni turci a atacat la CA Chișinău sentința secretă de condamnare a fostului șef SIS Vasile Botnari – singurul figurant în dosar.

Pănă astăzi, nimeni nu a fost pedepsit pentru această operațiune. Singurul responsabil de expulzarea profesorilor turci de pe teritoriul R. Moldova, potrivit procurorului general, ar fi fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS), iar Vasile Botnari și-ar fi recunoscut vinovăția.

În august 2019, PG anunța că a inițiat o cauză penală pe faptul excesului de putere sau depășirii atribuțiilor de serviciu, comis de angajații Biroului Migrație și Azil al MAI, dar și de către angajații SIS.

„Temei pentru pornirea respectivei cauze penale au servit materialele anchetei de serviciu, efectuate de SPIA al MAI, precum şi hotărârea de condamnare a statului nostru la CEDO pentru încălcarea drepturilor cetăţenilor turci, îndepărtaţi în luna septembrie anul 2018, din R. Moldova în Turcia”.

În 2019, fostul director al SIS Vasile Botnari a fost condamnat la închisoare cu suspendare, dar abia peste o lună, decizia instanței a fost făcută publică de procurorul general, Alexandr Stoianoglo la o emisiune televizată.

Vasile Botnari, care a fost vizat în dosarul expulzării profesorilor turci, a fost condamnat cu suspendare și a achitat toate prejudiciile aduse profesorilor turci. A plătit 125 de mii de euro prejudicii pe care le-a adus R. Moldova profesorilor turci extrădați și a mai achitat 380 de mii de lei pentru avionul charter care a fost arendat pentru transportarea profesorilor”, spunea Stoianoglo. Procurorul general preciza că atât sentința, cât și dispozitivul ei sunt secretizate. 

Potrivit Procuraturii Generale, foștii adjuncți ai fostului director SIS și fosta directoare a Biroului de Migrație și Azil (BMA)– Olga Poalelungi au fost scoși de sub urmărire penală.

R.Moldova a fost impusă să plătească despăgubiri de sute de mii de euro

Pe 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a emis o hotărâre prin care declara că R. Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului și a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci din cei șapte cetățeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Curtea a notat că legislaţia moldovenească reglementează expulzarea şi extrădarea. Cu toate acestea, reclamanţii au fost înlăturaţi printr-un transfer ilegal care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale. Din moment ce transferul forţat nu a avut o bază legală suficientă, acesta nu a fost „conform legii” în sensul paragrafului 2 din Articolul 8.

SIS declara anterior că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări. SIS mai anunța că persoanele au fost declarate indezirabile de către organele competente şi expulzate de pe teritoriul R.Moldova, fără a indica însă cine și când a luat decizia respectivă.

Avocatul cetățenilor turci, declarați persoane indezirabile și îndepărtate de pe teritoriul R. Moldova, susține că agentul guvernamental, adică statul, nu a prezentat în fața CEDO nicio probă precum că profesorii constituie sau au constituit un pericol pentru securitatea și ordinea din R. Moldova. Afirmația aparține avocatului Nicolae Frumosu, avocat în cadrul BAA „Nagacevschi și Asociații”, care a reprezentant la Curte interesele cetățenilor turci.

Doi dintre cei șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont”, trimiși forțat în Turcia, erau profesori, iar ceilalți cinci dețineau funcții administrative. Unii dintre ei locuiau în R. Moldova de peste 20 de ani.

Fostul profesor de limbă turcă de la Liceul Orizon, Huseyin Bayraktar unul din cei șapte cetățeni turci extrădați ilegal din R.Moldova în 2018 a fost eliberat în octombrie 2020.

În aprilie curent, președintele PSRM, Igor Dodon susținea că operațiunea de expulzare a cetățenilor turci din R.Moldova s-a desfășurat civilizat. „I-au urcat în charter, le-au turnat ceai și i-au trimis acasă. Au fost respectate proceduri”, menționa Dodon, în cadrul unei transmisiuni în direct.

Imagini din dimineața zilei de 6 septembrie 2018:

„I-au urcat în charter, le-au turnat ceai și i-au trimis acasă. Au fost respectate proceduri. Ulterior comisia parlamentară se clarifica, au spus că e ilegal, dar au fost careva proceduri respectate (…)”, declara Igor Dodon.