Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Igor Dodon, despre cetățenii…

VIDEO Igor Dodon, despre cetățenii turci, expulzați din R. Moldova în 2018: „I-au urcat în charter, le-au turnat ceai și i-au trimis acasă”

Președintele PSRM, Igor Dodon este de părere că operațiunea de expulzare a cetățenilor turci din R.Moldova s-a desfășurat civilizat. „I-au urcat în charter, le-au turnat ceai și i-au trimis acasă. Au fost respectate proceduri”, susține Dodon, în cadrul unei transmisiuni în direct. Ceea ce s-a întâmplat însă cu cetățeanul ucrainean Nicolai Ceaus este ilegal, potrivit liderului socialiștilor.

„În plină zi, cetățeanul străin se plimbă pe stradă cu copilul său. Este dat cu fața de asfalt și îl răpesc. Este legal?! Desigur nu este legal. Pe timpul lui Plahotniuc, când i-au deportat pe acei profesori turci, acolo măcar au făcut civilizat totul”, susține Dodon.

Imagini din dimineața zilei de 6 septembrie 2018:

„I-au urcat în charter, le-au turnat ceai și i-au trimis acasă. Au fost respectate proceduri. Ulterior comisia parlamentară se clarifica, au spus că e ilegal, dar au fost careva proceduri respectate, dar aici ce se întâmplă?! În plină zi, un sac în cap, în portbajul automobilului, cu numere diplomatice și în străinătate”, a mai menționat Igor Dodon.

Toți profesorii au primit sentințe cu închisoarea

Pe 6 septembrie 2018, autoritățile R. Moldova au desfășurat o operațiune ilegală prin care, în doar câteva ore, șapte profesori turci de la rețeaua de licee Orizont” au fost reținuți și expulzați în Turcia. Toți profesorii au primit sentințe cu închisoarea.

Pănă astăzi, nimeni nu a fost pedepsit pentru această operațiune. Singurul vinovat, potrivit procurorului general, ar fi fostul șef al SIS, iar Vasile Botnari și-ar fi recunoscut vinovăția.

R.Moldova a fost impusă să plătească despăgubiri de sute de mii de euro

Pe 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care declara că R. Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului și a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci din cei șapte cetățeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

Curtea a notat că legislaţia moldovenească reglementează expulzarea şi extrădarea. Cu toate acestea, reclamanţii au fost înlăturaţi printr-un transfer ilegal care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale. Din moment ce transferul forţat nu a avut o bază legală suficientă, acesta nu a fost „conform legii” în sensul paragrafului 2 din Articolul 8.

SIS declara anterior că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

Doi dintre cei șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont”, trimiși forțat în Turcia, erau profesori, iar ceilalți cinci dețineau funcții administrative. O parte dintre ei locuiau în R. Moldova de peste 20 de ani.

Fostul profesor de limbă turcă de la Liceul Orizon, Huseyin Bayraktar unul din cei 7 profesori turci extrădați ilegal din R.Moldova în 2018 a fost eliberat în octombrie 2020.

În ce privește dispariția fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus: „Este prematur să venim cu acuzații, dar la această etapă avem și o persoană reținută. Sunt depistate mijloace de transport, care au participat la comiterea infracțiunii”. Declarațiile au fost făcute într-un briefing de presă, luni, 5 aprilie, de ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu.

VOICU: „La această etapă sunt suficiente probe că această crimă a fost comisă de cetățeni străini. Avem probe video și foto că acești cetățeni deja au părăsit țara, traversând frontiera cu Ucraina. Avem și înscrisuri în limba ucraineană, însă aceasta nu presupune că sunt neapărat cetățeni din Ucraina”.

Iulian Balan, avocatul judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, susține că magistratul a fost răpit sâmbătă, 3 aprilie, la Chișinău, de un grup înarmat de persoane. Anunțul a fost făcut de apărătorul magistratului ucrainean.