• VIDEO/ Igor Dodon, despre cetățenii turci, expulzați din R. Moldova în 2018: „I-au urcat în charter, le-au turnat ceai și i-au trimis acasă”

  VIDEO/ Igor Dodon, despre cetățenii turci, expulzați din R. Moldova în 2018: „I-au urcat în charter, le-au turnat ceai și i-au trimis acasă”
  07 aprilie 2021 | 13:24

  Președintele PSRM, Igor Dodon este de părere că operațiunea de expulzare a cetățenilor turci din R.Moldova s-a desfășurat civilizat. „I-au urcat în charter, le-au turnat ceai și i-au trimis acasă. Au fost respectate proceduri”, susține Dodon, în cadrul unei transmisiuni în direct. Ceea ce s-a întâmplat însă cu cetățeanul ucrainean Nicolai Ceaus este ilegal, potrivit liderului socialiștilor.

  „În plină zi, cetățeanul străin se plimbă pe stradă cu copilul său. Este dat cu fața de asfalt și îl răpesc. Este legal?! Desigur nu este legal. Pe timpul lui Plahotniuc, când i-au deportat pe acei profesori turci, acolo măcar au făcut civilizat totul”, susține Dodon.

  Imagini din dimineața zilei de 6 septembrie 2018:

  „I-au urcat în charter, le-au turnat ceai și i-au trimis acasă. Au fost respectate proceduri. Ulterior comisia parlamentară se clarifica, au spus că e ilegal, dar au fost careva proceduri respectate, dar aici ce se întâmplă?! În plină zi, un sac în cap, în portbajul automobilului, cu numere diplomatice și în străinătate”, a mai menționat Igor Dodon.

  Toți profesorii au primit sentințe cu închisoarea

  Pe 6 septembrie 2018, autoritățile R. Moldova au desfășurat o operațiune ilegală prin care, în doar câteva ore, șapte profesori turci de la rețeaua de licee Orizont” au fost reținuți și expulzați în Turcia. Toți profesorii au primit sentințe cu închisoarea.

  Pănă astăzi, nimeni nu a fost pedepsit pentru această operațiune. Singurul vinovat, potrivit procurorului general, ar fi fostul șef al SIS, iar Vasile Botnari și-ar fi recunoscut vinovăția.

  R.Moldova a fost impusă să plătească despăgubiri de sute de mii de euro

  Pe 11 iunie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis o hotărâre prin care delclara că R. Moldova a încălcat drepturilor cetățenilor străini care au fost expulzați de pe teritoriul R. Moldova în septembrie 2018. CEDO a constatat violarea articolelor 5.1 și 8, din Convenția pentru Drepturile Omului și a decis că Guvernul R. Moldova va trebui să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci din cei șapte cetățeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate.

  Curtea a notat că legislaţia moldovenească reglementează expulzarea şi extrădarea. Cu toate acestea, reclamanţii au fost înlăturaţi printr-un transfer ilegal care a omis toate garanţiile legale naţionale şi internaţionale. Din moment ce transferul forţat nu a avut o bază legală suficientă, acesta nu a fost „conform legii” în sensul paragrafului 2 din Articolul 8.

  SIS declara anterior că cei șapte cetățeni turci ar avea legături cu o grupare islamistă, despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări.

  Doi dintre cei șapte angajați ai rețelei de licee „Orizont”, trimiși forțat în Turcia, erau profesori, iar ceilalți cinci dețineau funcții administrative. O parte dintre ei locuiau în R. Moldova de peste 20 de ani.

  Fostul profesor de limbă turcă de la Liceul Orizon, Huseyin Bayraktar unul din cei 7 profesori turci extrădați ilegal din R.Moldova în 2018 a fost eliberat în octombrie 2020.

  În ce privește dispariția fostului judecător ucrainean Nicolai Ceaus: „Este prematur să venim cu acuzații, dar la această etapă avem și o persoană reținută. Sunt depistate mijloace de transport, care au participat la comiterea infracțiunii”. Declarațiile au fost făcute într-un briefing de presă, luni, 5 aprilie, de ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu.

  VOICU: „La această etapă sunt suficiente probe că această crimă a fost comisă de cetățeni străini. Avem probe video și foto că acești cetățeni deja au părăsit țara, traversând frontiera cu Ucraina. Avem și înscrisuri în limba ucraineană, însă aceasta nu presupune că sunt neapărat cetățeni din Ucraina”.

  Iulian Balan, avocatul judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus, vestit pentru mita de 150 de mii de dolari pe care ar fi ascuns-o în borcane și ar fi îngropat-o în grădină, susține că magistratul a fost răpit sâmbătă, 3 aprilie, la Chișinău, de un grup înarmat de persoane. Anunțul a fost făcut de apărătorul magistratului ucrainean.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Topul țărilor în care R. Moldova exportă cel mai mult. România pe prima poziție

  În primele două luni ale anului curent exporturile de mărfuri au însumat 425,6 milioane de dolari, valoarea acestora fiind mai mică cu 8,4%, comparativ cu perioada corespunzătoare din anul 2020. Peste 60% din t…
  Topul țărilor în care R. Moldova exportă cel mai mult. România pe prima poziție

  DOC/ Averea declarată pentru anul 2020 de către directorii ANRE. Directorul general al instituției a ridicat un salariu de peste un milion de lei

  Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) este condusă de un Consiliu de administrație format din cinci directori. Membrii Consiliului de administrație al ANRE sunt numiți prin hotărâre de Parl…
  DOC/ Averea declarată pentru anul 2020 de către directorii ANRE. Directorul general al instituției a ridicat un salariu de peste un milion de lei

  DOC/ Decizia CSJ în cazul fostului procuror Sergiu Zmeu care a încercat repetat să devină judecător

  Fostul procuror Sergiu Zmeu propus la funcția de judecător, dar respins de președintele R. Moldova din cauza unor probleme de reputație, pierde procesul intentat împotriva Consiliului Superior al Magistraturii…
  DOC/ Decizia CSJ în cazul fostului procuror Sergiu Zmeu care a încercat repetat să devină judecător

  FOTO/ Un nou lot de vaccinuri COVID-19 din partea COVAX a ajuns în R. Moldova

  R. Moldova a primit sâmbătă încă 48 de mii de doze de vaccin AstraZeneca COVID-19 expediate prin facilitatea COVAX, un parteneriat între CEPI, Gavi, UNICEF și OMS. Lotul actual va aduce numărul de doze primite…
  FOTO/ Un nou lot de vaccinuri COVID-19 din partea COVAX a ajuns în R. Moldova

  Cehia i-a anunțat în căutare pe agenții GRU Petrov și Boshirov. Unul s-a identificat cu pașaport moldovenesc

  Agenții ruși Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, pe care Londra îi suspectează de otrăvirea fostului ofițer GRU Sergei Skripal, au fost anunțați în căutare internațională de către poliția cehă. Unul din bărbaț…
  Cehia i-a anunțat în căutare pe agenții GRU Petrov și Boshirov. Unul s-a identificat cu pașaport moldovenesc