Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministerul Sănătății anunță că, după…

Ministerul Sănătății anunță că, după decizia CSJ, l-a restabilit în funcție pe directorul SCR, Anatol Ciubotaru, însă contractul de muncă a doctorului a expirat și nu va mai fi prelungit

Reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) au emis miercuri, 21 octombrie o notă prin care informează că MSMPS, întru executarea deciziei Curții Supreme de Justiție (CSJ) din 16 octombrie 2020, l-a repus pe Anatol Ciubotaru, în toate drepturile și obligațiunile prevăzute de contractul individual de muncă, încheiat între doctor și Ministerul Sănătății.

Totodată, reprezentanții Ministerului Sănătății menționează că la 19 octombrie contractul individual de muncă a lui Anatol Ciubotaru a expirat, iar doctorul a adresat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale o scrisoare prin care solicită prelungirea contractului de muncă pentru încă 6 luni, însă cererea nu a fost aprobată.

Responsabilii din cadrul Ministerului Sănătății susțin că aprobarea cererii doctorului de prelungire a contractului de muncă „este contrar legii, deoarece potrivit prevederilor art. 82 lit. i) din Codul Muncii, contractul individual de muncă încetează în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor în caz de atingere a vârstei de 65 de ani, de către conducătorul unităţii de stat, inclusiv municipale, sau al unităţii cu capital majoritar de stat”.

Nota integrală emisă de MSMPS:

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, întru executarea Deciziei Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ lărgit al Curții Supreme de Justiție din 16 octombrie 2020, l-a repus pe domnul Anatol Ciubotaru, în toate drepturile și obligațiunile prevăzute de contractul individual de muncă, încheiat între dl. Ciubotaru și Ministerul Sănătății. În context, vor fi achitate toate drepturile salariale ale angajatului, pentru perioada de absență.

Reieșind din faptul că, contractul individual de muncă al dl. Ciubotaru, a expirat pe 19 octombrie 2020, au fost încetate raporturile de muncă cu acesta, conform Ordinului nr.173, P.1, din data de 17 octombrie 2020. Ordinul a fost adus la cunoștința salariatului, pentru care s-a semnat.

Totodată, informăm că, dl.Ciubotaru a adresat Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale o scrisoare prin care solicită prelungirea contractului de muncă pentru încă 6 luni. În context, menționăm că, aprobarea cererii este contrar legii, deoarece potrivit prevederilor art. 82 lit. i) din Codul Muncii, contractul individual de muncă încetează în circumstanţe ce nu depind de voinţa părţilor în caz de atingere a vârstei de 65 de ani, de către conducătorul unităţii de stat, inclusiv municipale, sau al unităţii cu capital majoritar de stat.

Astfel, contractul individual de muncă al salariatului, conducător al unităţii de stat, inclusiv municipale, sau al unităţii cu capital majoritar de stat, încetează de drept la atingerea vârstei de 65 de ani.

MSMPS apreciază contribuția dl. Ciubotaru la dezvoltarea serviciului cardio-chirugical din Republica Moldova, cât și activitatea științifico-didactică, pentru care îi mulțumim”, se menționează în nota MSMPS.

Demis din funcția de director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” în martie 2020, Anatol Ciubotaru, a fost restabilit în funcție printr-o decizie irevocabilă a Curții Supreme de Justiție (CSJ) din 16 octombrie curent.

Decizia CSJ:

Anatol Ciubotaru a fost eliberat din funcția de director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” pe 24 martie 2020 în urma unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova.