Principală  —  IMPORTANTE   —   Anatol Ciubotaru, ex-directorul Spitalului Republican,…

Anatol Ciubotaru, ex-directorul Spitalului Republican, a fost restabilit în funcție printr-o decizie a Curții Supreme de Justiție

Anatol Ciubotaru, fost director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, demis pe 24 martie 2020, a fost restabilit în funcție printr-o decizie irevocabilă a Curții Supreme de Justiție (CSJ) din 16 octombrie curent.

„Comisia pentru Situaţii Excepţionale nu a demonstrat precum că modificarea dispoziţiilor legale privind competenţa de a elibera din funcție conducătorul instituției publice, cu eliberarea în acest sens a recurentului Anatol Ciubotaru și angajarea terțului Andrei Uncuță în funcția de conducător al instituţiei medico-sanitare publice, a fost făcută în vederea gestionării stării de urgență, adică a prevenirii, diminuării şi lichidării consecinţelor pandemiei de coronavirus (COVID-19) sau s-a ținut cont de planificarea, organizarea şi coordonarea activităţii de aplicare a măsurilor impuse de starea de urgență”, se spune în decizia CSJ.

„Ba mai mult, în punctele 13 și 14 din dispoziția nr.4 din 24 martie 2020, anularea cărora a fost solicitată prin prezenta acțiune, Comisia pentru Situații Excepționale contrar art. 31 în coroborare cu art. 118 Cod administrativ nu a indicat nici temeiul juridic (motivarea de drept) și nici temeiul faptic (motivarea de fapt), pentru care a survenit destituirea din funcția de director a reclamantului Anatol Ciubotaru, totodată nefiind specificate care anume dispoziții ale Comisiei pentru Situații Excepționale au fost încălcate intenționat sau din neglijență de către recurentul Anatol Ciubotaru și care au dus la destituirea sa din funcție. Or, destituirea din funcție nu poate fi aplicată decât după cercetarea prealabilă a faptei imputate şi după audierea echitabilă a conducătorului instituției publice, condiție însă ce nu se atestă la caz”, se mai spune în decizia irevocabilă a CSJ prin care Anatol Ciubotaru a fost repus în funcție.

Anatol Ciubotaru a fost eliberat din funcția de director al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” pe 24 martie 2020 în urma unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova.

„Pentru a spori capacităţile Spitalului Clinic Republican de a face faţă provocării în domeniul epidemiologic, a fost luată decizia de a opera modificări în managementul insituţiei, deci va fi înlocuit directorul actual al acestei instituții medicale”, declara premierul Ion Chicu în luna martie în urma ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.

După eliberarea din funcție a lui Ciubotaru, în semn de protest, și-au depus cererile de demisie și doi vicedirectori ai Spitalului Clinic Republican: Ion Balica, vicedirector medical, dar și Nina Munteanu, vicedirector management în sănătate.

Cardiochirurgul Anatol Ciubotaru deține funcția de director al Spitalului Clinic Republican din octombrie 2015.