Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Bărbat reținut pentru organizarea migrației…

Bărbat reținut pentru organizarea migrației ilegale din Ucraina în R. Moldova: ar fi cerut pentru serviciile sale câte 5 000 de dolari pentru fiecare ucrainean

Un bărbat din R. Moldova este recunoscut în calitate de bănuit într-o cauză penală privind organizarea migrației ilegale pentru cetățenii Ucrainei. Potrivit Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF), bărbatul ar fi cerut pentru serviciile sale câte 5 000 de dolari pentru fiecare ucrainean trecut ilegal în R. Moldova.

„Polițiștii de frontieră au stabilit că un conațional organiza traversarea frauduloasă a persoanelor din Ucraina în R. Moldova, prin ocolirea punctelor de trecere a frontierei de stat. Direcția de operare al acestuia era raionul Taraclia. Moldoveanul ar fi pretins de la trei cetățeni ai Ucrainei câte 5 000 de dolari pentru fiecare, ca ultimii să ajungă în R. Moldova. Ucrainenii sunt bărbați cu vârste cuprinse între 23 și 45 de ani”, anunță Poliția de Frontieră într-un comunicat.

Astfel, în privința moldoveanului, oamenii legii au inițiat un proces penal, fiindu-i recunoscut statutul de bănuit. Totodată, autoturismul utilizat în transportarea străinilor a fost ridicat și indisponibilizat, mai anunță IGPF.

Zilele trecute, patru persoane au fost reținute de polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale NORD, în coordonare cu Procuratura Briceni, pentru organizarea intrării ilegale în R. Moldova a 15 bărbați din Ucraina. Conform declarațiilor, cetățenii ucraineni au achitat pentru serviciile călăuzelor de la 1.700 de dolari până la 5.500 de dolari americani pe persoană, mai anunță Poliția de Frontieră.

Pe 25 martie, Poliția de Frontieră a anunțat că a deconspirat patru grupări criminale, specializate în facilitarea migrației ilegale la sudul țării. Potrivit colaboratorilor Direcției regionale Sud, membrii grupărilor pretindeau de la 1.500 până la 10.000 de dolari pentru fiecare persoană transportată ilegal din Ucraina în R. Moldova. Acțiunile ilegale au fost documentate pe parcursul lunilor februarie și martie, curent.

Vineri, 1 aprilie, este a 37-a zi de război în Ucraina. La 24 februarie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o operațiune militară specială de „demilitarizare și denazificare” a Ucrainei. De atunci, mai multe orașe au fost distruse de bombardamente, iar mii de oameni și-au părăsit casele din cauza invaziei ruse.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR DIN UCRAINA: LIVE TEXT/ A 37-a zi de război în Ucraina