Amenzi și sancțiuni pentru persoanele care vor publica testele de examen

Persoanele care vor facilita publicarea testelor la examenele de Bacalaureat și a celor de absolvire a clasei a IX-a înainte sau în timpul probelor vor fi sancționate, inclusiv prin aplicarea amenzilor. În acest scop, legislativul a aprobat la 19 martie, în a doua lectură, un amendament la Codul contravențional al R. Moldova.

Documentul prevede că publicarea subiectelor examenului de bacalaureat și/sau a celor de absolvire a ciclului gimnazial, percum și a soluțiilor la acestea până la începutul examenului sau pe durata desfășurării lui se va sancționa cu amendă. În cazul persoanelor fizice amenda va constitui 50-150 de unități convenționale, adică 1000-3000 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice – 250-400 de unități convenționale, adică 5000-8000 de lei. Amenzi cuprinse între 5000-8000 de lei vor plăti și persoanele cu funcție de răspundere care vor admite astfel de fraude, totodată acestea urmând să fie private și de dreptul de a deține anumite funcții sau de dreptul de a desfășura anumite activități pe un termen de la 3 luni la un an.

Potrivit viceministrului Educației, Igor Grosu, această modificare reprezintă o măsură suplimentară în vederea descurajării și combaterii fraudei la examenele de bacalaureat și de absolvire a ciclului gimnazial.

Sesiunea de bacalaureat din anul curent se va desfășura în perioada 2-19 iunie.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *