Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Amenzi și sancțiuni pentru persoanele…

Amenzi și sancțiuni pentru persoanele care vor publica testele de examen

Persoanele care vor facilita publicarea testelor la examenele de Bacalaureat și a celor de absolvire a clasei a IX-a înainte sau în timpul probelor vor fi sancționate, inclusiv prin aplicarea amenzilor. În acest scop, legislativul a aprobat la 19 martie, în a doua lectură, un amendament la Codul contravențional al R. Moldova.

Documentul prevede că publicarea subiectelor examenului de bacalaureat și/sau a celor de absolvire a ciclului gimnazial, percum și a soluțiilor la acestea până la începutul examenului sau pe durata desfășurării lui se va sancționa cu amendă. În cazul persoanelor fizice amenda va constitui 50-150 de unități convenționale, adică 1000-3000 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice – 250-400 de unități convenționale, adică 5000-8000 de lei. Amenzi cuprinse între 5000-8000 de lei vor plăti și persoanele cu funcție de răspundere care vor admite astfel de fraude, totodată acestea urmând să fie private și de dreptul de a deține anumite funcții sau de dreptul de a desfășura anumite activități pe un termen de la 3 luni la un an.

Potrivit viceministrului Educației, Igor Grosu, această modificare reprezintă o măsură suplimentară în vederea descurajării și combaterii fraudei la examenele de bacalaureat și de absolvire a ciclului gimnazial.

Sesiunea de bacalaureat din anul curent se va desfășura în perioada 2-19 iunie.