Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Raportul Kroll, discutat în Parlament

Raportul Kroll, discutat în Parlament

Compania Kroll urmează să răspundă astăzi demersului guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu, privind posibilitatea publicării raportului privind Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, anunțul a fost făcut de Andrian Candu, președintele Parlamentului.

Raportul Kroll va fi discutat astăzi, 30 aprilie, de membrii Biroului Permanent al Parlamentului. Decizia a fost luată cu votul a 59 de deputaţi. Deputaţii vor decide dacă îl vor chema la audieri pe guvernatorul BNM Dorin Drăguțanu, pentru a prezenta raportul Kroll.

Amintim că, acum câteva săptămâni, compania Kroll a finalizat prima parte a investigațiilor, care vizau situația de la cele trei bănci cu probleme din sistemul bancar. Doar miercuri, 22 aprilie 2015, raportul a fost discutat într-o ședință închisă a Guvernului, iar ulterior, BNM, cea care a contractat compania Kroll pentru această investigație, a venit cu un comunicat de presă, prin care a precizat că, experții au ajuns la concluzia că „în anii 2012-2014 a existat un efort coordonat și ascuns pentru preluarea controlului asupra celor trei bănci suspuse controlului, Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, iar ulterior, pentru a masca natura adevărată a tranzacțiilor, a fost maximizat volumul de credite acordate. În consecință, a avut loc deteriorarea bruscă a situației financiare a acestor trei bănci, înregistrîndu-se creanțe și credite dubioase în sumă de 13,3 miliarde lei”.