Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Negocierile durează. Va fi sau…

Negocierile durează. Va fi sau nu o investigație Kroll?

Negocierile cu Kroll nu au încă o finalitate. La o lună de la demararea discuțiilor cu singurul ofertant privind realizarea celei de-a doua etape a investigaţiei jafului de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, nu s-a ajuns la un numitor comun. Serviciul de presă al Băncii Naționale declară că negocierile sunt duse între reprezentanții Kroll și BNM, dar nu anunță când și dacă va fi semnat un contract. Din aprilie curent nu s-au aflat date noi despre furtul din sistemul bancar, chiar dacă partenerii europeni ai Republicii Moldova au declarat că lupta anticorupție la nivel înalt este problema prioritară a țării.

Premierul Valeriu Streleț declara la începutul lunii trecute că până în 10 septembrie va fi luată o decizie finală privind semnarea unui contract cu Consorţiul format din firmele Kroll şi Steptoe & Johnson LL. „Rămânem în negocieri cu unicul ofertant. Urmează să luăm decizii după ce vom afla răspunsul la câteva întrebări. Contractul va fi confidenţial. Problema este şi în bani. Exagerat de mult pentru faza de recuperare. Cel târziu joi sperăm să avem o viziune finală, dacă statul RM poate semna contract cu acest unic ofertant. Avem scopul să le formulăm cel târziu până mâine, dar răspunsul depinde de ei.”, a declarat Valeriu Streleț la 7 septembrie, după şedinţa Comitetului Naţional de Stabilitate Financiară.

În același timp, guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, după anunțarea demisiei, a venit cu acuzații grave la adresa prim-ministrului și a întregii clase politice, menționând că aceștia nu-și doresc continuarea investigației companiei Kroll privind situația din sectorul bancar și furtul de la BEM. „A fost umilitor să aud că premierul a spus că prețul Kroll e prea mare, el a preferat să anunțe informații confidențiale despre mersul investigației, a lansat ideea că Kroll vine să ne jupoaie”. Mai mult, Dorin Drăguțanu a declarat că va întreprinde toate măsurile necesare pentru ca etapa a doua a investigației Kroll să aibă loc.

Cu toate acestea, nici până astăzi nu se știe exact când și dacă va începe cea de-a doua investigaţie a delapidărilor de la cele trei bănci. Contactat de ZdG, serviciul de presă al BNM a declarat că nu poate oferi detalii despre procesul de negociere. Totodată, nici Guvernul nu a putut emite un răspuns atât timp cât premierul s-a aflat între 28 septembrie-1 octombire la Segmentul Înalt din cadrul sesiunii a 70-a a Adunării Generale ONU.

Serviciul de presă al Guvernului anunță că Streleț va susține o conferință de presă în a doua parte a zilei, imediat după revenirea acestuia din SUA.

Precizăm că în prima parte a investigaţiei efectuate de Kroll, s-a constatat că omul de afaceri Ilan Shor stă în spatele unor acţiuni „clare, prin care se urmărea preluarea controlului” asupra celor trei bănci. De asemenea, din raport reiese că în perioada 17 august 2012 – 30 noiembrie 2014, la cele trei bănci s-a înregistrat un număr nejustificat de mare de modificări în acţionariat, iar ulterior acestea au intrat într-o serie de tranzacţii „iraţionale din punct de vedere economic”, care a dus la deteriorarea situaţiei financiare. Prima etapă a investigației s-a desfășurat între februarie-aprilie curent.

Obiectivul final al celei de-a doua părți a investigației este de a furniza BNM un tablou clar cronologic cu privire la persoanele care au controlat tranzacţiile dubioase, care au deţinut controlul băncilor, care au beneficiat de pe urma tranzacţiilor investigate, de a identifica  iregularităţile şi pierderile semnificative în aceste bănci, precum şi de a elabora şi implementa o strategie de recuperare a activelor.

Amintim că sistemul bancar din Republica Moldova a fost puternic afectat după ce din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank au fost scoase peste 13 miliarde de lei prin intermediul creditelor neperformante.