Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Gofman, despre principalul beneficiar și…

Gofman, despre principalul beneficiar și coordonatorul furtului din sistemul bancar

Mihail Gofman
Mihail Gofman

Oligarhul și prim-vicepreședintele Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, ar fi principalul beneficiar al fraudelor din sistemul bancar din R. Moldova, acesta ar fi urmat de ex-premeirul Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare, și Serghei Iaralov, care ar fi coordonatorul jafului. Declarațiile a fost făcute de Mihail Gofman, fost şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor al Centrului Național Anticorupție (CNA), în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV7. Ex-angajatul CNA se află în SUA și afirmă că colaborează cu oficiali americani, inclusiv în cazul elucidării furtului miliardului. 

„În 2012, în lunile februarie, martie şi aprilie, mai multe clanuri au luptat pentru a deţine controlul asupra principalei bănci sistemice din Republica Moldova, Banca de Economii. Jaful secolului a demarat în aprilie 2012. A avut loc în trei etape, ultima a durat până în noiembrie 2014. Asta nu înseamnă că s-a încheiat, această schemă continuă să fie în vigoare.Trebuie să facem distincţie între beneficiarii efectivi şi cei intermediari, toată schema a funcţionat ca un mecanism până în mici detalii. În jaful miliardului, principalul beneficiar este Vladimir Plahotniuc, reprezentantul principal al elitei politice. Al doilea este Vladimir Filat, care a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru furtul miliardului din rezervele BNM, dar nu pentru jaful propriu-zis. (…) Deja nu este secret că coordonatorul jafului a fost Serghei Iaralov, care este şi cetăţean al SUA. Este membru al Consiliului politic al unuia dintre partide şi om apropiat lui Plahotniuc”, a declarat Mihail Gofman.
Acesta mai precizează că la moment nimen nu investighează frauda din sistemul bancar:„Deocamdată nimeni nu se ocupă de acest jaf, deşi eu am explicat cum acest jaf trebuie investigat. Deocamdată acestea sunt doar frânturi din tabloul general. Această bancă mereu a fost atrăgătoare pentru elita politică care îşi rezolva anumite chestiuni financiare. Ca urmare a acestor reglări de conturi între clanurile politice, gruparea Filat-Shor a câştigat. Asta nu înseamnă că ceilalţi au ieşit din această schemă. S-au retras doar un pic, dar ei de asemenea participau la ciopârţirea sistemului bancar, dar de pe plan secund”.

La 27 iunie curent, invitat la emisiunea „Interpol” de la TV7, Gofman  a făcut mai multe declarații referitor la furtul miliardului și cine stă în spatele lui. Acesta declara că fur­tul mili­ar­du­lui nu a fost un secret pen­tru auto­ri­tă­ţile de stat, iar des­pre dis­pa­ri­ţia bani­lor s-a ştiut încă din anul 2013.  Ex-angajatul CNA a fost citat de Procuratura Anticorupție  de mai mult eoria, acesta însă nu s-a prezentat.

În 2014, ZdG a scris des­pre ave­rile lui Mihail Gofman, unul din cei mai bogați anga­jați ai CNA. Ulte­rior aces­tui arti­col, Gofman a fost demis din sis­tem, iar ulte­rior, deși s-a jude­cat cu mai multe insti­tu­ții ale sta­tu­lui, nu a reu­șit să revină.

Citiți: [DOC / INFOGRAFIC] Imperiul şi conexiunile lui Gofman, cel mai bogat angajat de la CNA