Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Deținuți care iau la…

VIDEO Deținuți care iau la pumni angajații unui penitenciar din R. Moldova. Reacția ANP

Foto: jurnaltv.md

În imagini video surprinse de camerele de supraveghere și publicate de Jurnal TV se vede cum un deținut din Penitenciarul Nr. 2 Lipcani se apropie de un gardian, acesta îi aprinde țigara, după care deținutul îl lovește de mai multe ori cu pumnii și picioarele. Angajatul penitenciarului cade la pământ, iar deținutul continuă să îl lovească. Potrivit Jurnal TV, atacul deținutului asupra gardianului a avut loc pe 11 martie 2018. ZdG a aflat și despre un caz recent, petrecut pe 9 aprilie curent, când un deținut l-a lovit pe directorul adjunct al aceluiași penitenciar de la Lipcani.

Potrivit Jurnal TV, imaginile au fost surprinse de camerele de supraveghere de la Penitenciarul nr. 2 din Lipcani în ziua de 11 martie 2018. Un deținut se apropie de un gardian și acesta din urmă îi aprinde amabil o țigară. Urmează o lovitură pe care deținutul i-o aplică gardianului, care nu reacționează în niciun fel. Doar și-a acoperit fața, iar ulterior a intrat în încăperea de alături și a închis ușa după el.

Contactat de Jurnal TV pentru explicații, fostul director al penitenciarului din Lipcani, Vitalie Plămădeală, a refuzat să discute cu jurnaliștii, spunând că „pe telefon detalii nu ofer”. Ulterior acesta a refuzat și propunerea jurnaliștilor de a discuta în cadrul unui interviu, sugerându-le să contacteze serviciul de presă al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).

Joi, 15 aprilie, ZdG a aflat că un caz similar a avut loc recent, la același penitenciar. Potrivit unui extras din Sinteza zilnică privind situația operativă în sistemul penitenciar, obținut de ZdG, pe 9 aprilie, la ora 9:37, un deținut pe nume Boris Coroian „l-a lovit cu pumnul în regiunea feței, partea stângă, pe directorul adjunct al P-2, comisar de justiție Andrei Socol”. „Imediat deținutul a fost imobilizat prin răsucirea mâinilor la spate. Pe cazul dat au fost acumulate materiale conform art. 273 CPP”, se mai spune în sinteza ANP.

Joi, 15 aprilie, ANP a publicat un comunicat de presă în care se spune că instituția „regretă asemenea incidente, dezaprobă și nu tolerează comportamente care contravin prevederilor legale în cadrul instituțiilor penitenciare”.

„Analizând imaginile video din reportaj, am constatat că acestea datează din 2018, iar aceste fapte au fost documentate cu sesizarea organelor de drept. În unul dintre cazuri, instanța s-a pronunțat deja, stabilindu-i agresorului un termen suplimentar de privațiune de libertate.

ANP regretă asemenea incidente, dezaprobă și nu tolerează comportamente care contravin prevederilor legale în cadrul instituțiilor penitenciare. Pentru gestionarea eficientă a unor asemenea situații se organizează documentarea corespunzătoare a tuturor incidentelor negative și pregătirea personalului pentru acțiuni de acest gen cu informarea autorităților publice vizate, pentru atragerea la răspundere a persoanelor vinovate”, se spune în comunicatul ANP.

Pe fondul unor acuzații de legături ale conducătorilor ANP cu liderii lumii interlope, recent a fost reținut directorul Penitenciarului Nr. 8 – Brănești, Viorel Perciun. Cu câteva zile înainte în respectiva instituție penitenciară avusese loc o bătaie între mai mulți deținuți, unii dintre ei având nevoie de îngrijiri medicale. Ulterior a fost reținut și directorul adjunct al ANP, Serghei Demcenco. Acesta este urmărit penal într-un dosar privind abuzul de serviciu în interesul unei organizații criminale.

Citiți și: