Principală  —  IMPORTANTE   —   O nouă ședință de judecată…

O nouă ședință de judecată în dosarul lui Ilan Șor, amânată

Nici ședința de judecată din dosarul lui Ilan Șor programată pentru vineri, 5 februarie, nu a avut loc. Motivul amânării este același ca și la amânarea ședinței de miercuri, 3 februarie, și anume faptul că nu a fost examinată cererea de recuzare a completului de judecată, următoarea ședință fiind programată pentru ziua de vineri, 12 februarie.

Ședința de judecată în dosarul Șor, programată pentru vineri, 5 februarie, a fost amânată, pe motiv că nu a fost examinată cererea de recuzare a completului de judecată.

Apărătorii lui Ilan Șor au înaintat în ședința de judecată din 22 ianuarie cerere de recuzare a completului de judecată, iar procedura de examinare a dosarului a fost suspendată, ulterior, până la pronunțarea Curții Constituționale asupra excepției de neconstituționalitate.

Avocații lui Șor au cerut interpretarea unui articol din Codul de Procedură Penală care stipulează că „judecătorul nu poate participa la judecarea cauzei și urmează a fi recuzat dacă există alte circumstanțe care pun la îndoială rezonabilă imparțialitatea judecătorului”.

Obiectul sesizării îl constituie sintagma „există alte circumstanțe care pun la îndoială rezonabilă imparțialitatea judecătorului”, sub aspectul neclarității și imprevizibilității, din Codul de Procedură Penală al R. Moldova.

Articolul 33 alin. (2) pct. 6) din Cod, la care fac referire avocații lui Șor, stipulează că judecătorul nu poate participa la judecarea cauzei și urmează a fi recuzat dacă există alte circumstanțe care pun la îndoială rezonabilă imparțialitatea judecătorului.

Următoarea ședință este programată pentru vineri, 5 februarie. În luna februarie sunt programate încă 3 ședință în acest dosar.

Amânările în dosarului lui Ilan Șor vin după ce la 18 ianuarie a fost reluată examinarea dosarului lui Ilan Șor, în contextul în care la mijlocul lunii decembrie 2020 judecătorii au decis suspendarea examinării dosarului.

Aureliu Colenco, unul din avocații lui Ilan Șor, a spus anterior pentru ZdG că în următoarele zile ar urma să fie organizată o conferință de presă pe dosarul clientului său.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

La 12 februarie 2018, după aproape opt luni de blocaj la Judecătoria Chișinău și Curtea de Apel (CA) Chișinău, dosarul de escrocherie și spălare de bani pe numele lui Șor a ajuns pe masa Curții de Apel Cahul. Soarta lui Șor în instanța de apel urmând a fi decisă de trei magistrați: Evghenii Dvurecenschi, Nina Veleva și Vitalie Movilă, ultimul fiind președinte al completului de judecată.

Dosarul a fost transmis în gestiunea celor trei după ce președintele CA Chișinău, Ion Pleșca, a invocat la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) că în instanța pe care o conduce, care numără 56 de magistrați, dintre care 21 fac parte din Colegiul penal, nu sunt decât doi judecători compatibili pentru a examina cauza. Spre deosebire de CA Chișinău, la Cahul există doar un singur colegiu, format din două complete de judecători, care examinează atât cauze penale, cât și civile, comerciale și de contencios administrativ.

Ilan Șor, în privința căruia este aplicată interdicția de a părăsi țara, a apărut în spațiul public pentru ultima oară la 12 iunie 2019, în cadrul unei conferințe de presă. Se întâmpla cu două zile înainte ca PDM să cedeze puterea și să treacă în opoziție.

La 30 iulie 2019, Ministerul Afacerilor Interne a declarat că Ilan Șor a părăsit ilegal țara și că a fost anunțat în căutare națională și internațională. La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Câteva zile mai târziu, respectivul dosar a fost conexat cu o cauză penală aflată pe masa Procuraturii Anticorupție încă din 4 decembrie 2014 și care vizează devalizarea sistemului bancar din R. Moldova, „prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din activele Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank și comiterea altor fapte penale în scopul realizării intereselor personale și de grup”.

La 23 august 2019, șeful oficiului INTERPOL din Republica Moldova declara pentru Ziarul de Gardă că Ilan Șor se află în Israel, stat al cărei cetățenie o deține.

În noiembrie 2020, după ce a examinat dosarul lui Ilan Șor mai bine de doi ani și jumătate, judecătoarea Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul, care este și raportor în dosar, a solicitat demisia din funcția de magistrat. O cerere în acest sens a fost depusă la Consiliul Superior al Magistraturii(CSM).

Nina Veleva activează de mai mult de zece ani în sistem, fiind judecătoare la instanța de apel Cahul din 2015.

După mai multe amânări, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au acceptat marți, 26 ianuarie, au acceptat demisia magistratei.