Membrii CSM au acceptat cererea de demisie a Ninei Veleva, judecătoarea care a fost raportor în dosarul lui Ilan Șor
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au acceptat marți, 26 ianuarie, examinarea cererii de demisie a judecătoarei Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul, care a examinat dosarul lui Ilan Șor și care este și raportor în acest dosar.
Astfel, cu 10 voturi „pro”, cererea de demisie a fost acceptată.
În cadrul ședineței, raportorul Petru Moraru a declarat că își menține poziția precum că judecătoarea are dreptul să demisioneze, chiar dacă este raportor într-un dosar.
„Încălcăm drepturile acestei persoane prin a amâna cererea de demisie a acestei persoane. Trebuie să punem punct acestei chestiuni. Avem mai mult de două luni de când o analizăm. Sunt convins că noi azi trebuie să admitem această cerere”, a susținut petru Moraru.
Membra CSM Carolina Ciugureanu a declarat că în cadrul ședinței de astăzi ar fi trebuit să fie prezentă și judecătoarea Nina Valeva.
„În data de 1 decembrie, una din colega noastră a solicitat un raport privind activitatea judecătoarei Nina Valeva. Ar fi fost bine ca judecatoarea să fie prezentă la ședința CSM. A fost o invitație publică. Am o întrebare dacă doamna Valeva pleacă din sistem cu o reputație ireproșabilă sau e o plecare cu multe semne întrebare”, a menționat Carolina Ciugureanu.
În noiembrie 2020, după ce a examinat dosarul lui Ilan Șor mai bine de doi ani și jumătate, judecătoarea Nina Veleva de la Curtea de Apel Cahul, care este și raportor în dosar, a solicitat demisia din funcția de magistrat. O cerere în acest sens a fost depusă la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.