• Mai mulți procurori de la PA, care au investigat frauda bancară, cercetați penal într-un dosar pornit de PG. Numele procurorilor

  Mai mulți procurori de la PA, care au investigat frauda bancară, cercetați penal într-un dosar pornit de PG. Numele procurorilor
  23 ianuarie 2020 | 12:16

  Procuratura Generală (PG) a inițiat un dosar penal în care mai mulți procurori și factori de decizie din cadrul Procuraturii Anticorupție (PA) sunt bănuiți de amestec în înfăptuirea urmăririi penale la învestigarea fraudei bancare. Miercuri, 23 ianuarie, Ion Crețu, avocatul fostului deputat Veaceslav Platon, a declarat în cadrul unei emisiuni de la postul TV8 că printre procurii vizați în acest dosar sunt Adriana Bețișor și Andrei Baeșu, pe numele cărora el, împreună cu alți avocați, a depus mai multe plângeri la Procuratura Generală.

  Reprezentanții Procuraturii Generale ne-au comunicat că la începutul anului 2020, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a pornit o cauză penală pe fapte de amestec în înfăptuirea urmăririi penale la investigarea fraudei bancare și altor infracțiuni, de către unii factori de decizie și unii procurori de nivel executiv din cadrul Procuraturii Anticorupție.

  Potrivit responsabililor de la PG, în prezent, pe acest dosar au loc acțiuni de procedură penală.

  „Sunt mai multe dosare și sunt vizați mai mulți procurori de la PA, nu doar unul sau doi, însă deocamdată nu putem să divulgăm nume. O să revenim cu informații”, a declarat procurorul general Alexandr Stoianoglo.

  Marți, 22 ianuarie, Ion Crețu, avocatul fostului deputat Veaceslav Platon, a declarat în cadrul emsiunii „Politica” de la TV8, că în noiembrie 2019, el împreună cu alți avocați au depus la PG plângeri pe numele procurorilor de la PA, Adriana Bețișor și Adrian Baeșu, denunțând modul în care procurorii au instrumentat dosarele cu privire la frauda bancară.

  „Am depus plângeri pe numele procurorilor Adriana Bețișor și Adrian Baeșu, pe faptul cum au investigat frauda bancară. Plângerea am depus-o pe 13 noiembrie 2019, atunci când Dumitru Robu era procuror general interimar.
  În plangeri s-au descris toate faptele, cum s-au ascuns faptele infracțiunii, cum au fost falsificate și anexate materiale la dosarul privind frauda bancară. Atunci, cererea a fost transmisă de la PG la PA, apoi de la PA înapoi la PG, apoi de la PG la PCCOCS, nimeni nimic nu a întreprins.

  Când a fost numit Stoianoglo, la începutul lui decembrie, am depus o altă plângere pe faptul că nimeni nu a întreprins nimic cu privire la plângerile depuse. Acum s-a pornit dosar penal pe numele procurorilor Bețișor și Baeșu, pe faptul cum a fost investigată frauda bancară. Noi am depus plangerea în baza art. 42, pentru escrocherie, participarea în organizații criminale și abuz în serviciu”, a declarat Ion Crețu, avocatul fostului deputat Veaceslav Platon, în cadrul emisiunii „Politica” de la postul TV8.

  Andrei Baeşu a ajuns în atenţia opiniei publice în anul 2017, când a instrumentat dosarul lui Veaceslav Platon, participând şi în şedinţele de judecată în care era judecat fostul primarul de Orhei, Ilan Şor, în autodenunţul căruia era vizat şi Veaceslav Platon.

  Andrei Baeșu

  În 2017, la solicitarea procurorului Procuraturii Anticorupţie, Andrei Băeşu, judecătorii au pus în aplicare una din cele mai răsunătoare condamnări din istoria recentă a R. Moldova, cea a lui Veaceslav Platon, etichetat drept raiderul nr. 1 din CSI. Atunci, fostul deputat, judecat într-un proces cu uşile închise, a primit 18 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, iar bunuri care i-ar aparţine, în valoare de peste 800 de milioane de lei, i-au fost confiscate.

  Baeşu activează în procuratură de nouă ani. El a fost numit în funcţia de procuror în cadrul Procuraturii Ialoveni în septembrie 2011. Peste trei ani, în octombrie 2014, Baeşu ajunge la PA, fiind numit în funcţie printr-un ordin al procurorului general de atunci, Valeriu Zubco. Andrei Băeşu este absolvent al Institutului Naţional al Justiţiei (INJ), fiind coleg de grupă cu procurora Adriana Beţişor, care a instrumentat un alt dosar „celebru”, cel al fostului premier Vladimir Filat.

  Adriana Beţişor este procurora care, în 2015, la 30 de ani încă neîmpliniţi, a reuşit cea mai răsunătoare condamnare din istoria R. Moldova, cea a unui ex-premier. Bețișor a instrumentat în ultimii ani mai multe dosare privind frauda bancară și a gestionat și dosarul penal în care fostul premier Vladimir Filat a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare, în urma unui denunț depus de către Ilan Șor.

  Adriana Beţişor a fost numită în funcţia de procuror în cadrul Procuraturii Anticorupție, prin ordinul procurorului general Valeriu Zubco, la 14 iunie 2011.

  Adriana Bețișor

  Tot Bețișor a gestionat dosarul penal pe numele lui Ilan Şor, fost primar de Orhei, tot el, fost preşedinte al Băncii de Economii a Moldovei (BEM), învinuit încă în mai 2015 de abuz în serviciu, după ce ar fi gestionat defectuos BEM-ul.

  Adriana Beţişor a gestionat şi dosarul „Caravita”, firmă afiliată lui Filat prin intermediul lui Ion Rusu, cumnatul şi naşul său. În noiembrie 2015, într-un dosar care, la fel, s-a desfăşurat cu uşile închise, Rusu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. În martie 2016, Curtea de Apel Chişinău menţinea condamnarea emisă pe numele lui Ion Rusu.

  Citiți și: (foto, doc) Casa de milioane a familiei Beţişor

  În luna mai 2019, Adriana Bețișor a fost numită în funcția de procuror-șef interimar la Procuratura Anticorupție, după ce atunci șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, și-a dat demisia. 

  La doar două luni, în iulie 2019, Adriana Bețișor și-a dat demisia din funcția de șef interimar al Procuraturii Anticorupție (PA). Peste încă o lună, în august 2019, Bețișor a depus cerere de eliberare din organele Procuraturii.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Peste 87 000 de români au fost vaccinați împotriva COVID în ultimele 24 de ore. România a depășit joi, 22 aprilie, pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate, transmite Digi 24. În ultimele 24 de ore…
  România a depășit pragul de 4,5 milioane de doze de vaccin administrate. Peste 87 mii de români s-au vaccinat în ultimele 24 de ore

  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  Mai mulți moldoveni din diaspora au inițiat o campanie de strângere a donațiilor, pentru a procura concentratoare de oxigen. Acestea ar urma să ajungă în centre medico-sociale unde rezidenți sunt persoanele vâr…
  Donații din diaspora pentru concentratoare de oxigen care vor ajunge la persoanele în vârstă din R. Moldova

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Astfel, cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină. Lista țărilor pe care România le consideră cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată joi, la…
  România a scos R. Moldova din „zona galbenă”. Cetățenii moldoveni nu vor trebui să stea în carantină

  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a ordonat Statului Major General și comandanților de trupe ca, începând cu 23 aprilie, să asigure revenirea trupelor în punctele de desfășurare permanentă, scrie Novaya…
  Ministrul Apărării al Rusiei a promis că va retrage trupele de la frontierele Ucrainei, începând cu 23 aprilie

  DOC/ Peste 6 mii de doze de vaccin, administrate în ultimele 24 de ore

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că până astăzi, 22 aprilie, 109 899 de doze de vaccin împotriva COVID-19 au fost administrate în R. Moldova. Dintre acestea, 6088 de doze au fos…
  DOC/ Peste 6 mii de doze de vaccin, administrate în ultimele 24 de ore