(foto, doc) Casa de milioane a familiei Beţişor

În decembrie 2015, părinţii procurorei Adriana Beţişor, care locuiesc în comuna Cuhneşti, r. Glodeni, au cumpărat o casă cu două niveluri, finalizată în proporţie de 84%, la marginea Chişinăului. Serghei Beţişor, tatăl celei mai mediatizate procurore, este pădurar la Rezervaţia Naturală „Pădurea Domnească” şi primeşte un salariu oficial de la stat de doar câteva mii de lei pe lună, iar mama ei, Silvia, este casnică. „E o casă a membrilor familiei”, susţine Adriana Beţişor.

Citiți și articolul din numărul anterior — „(doc, foto, video) Cariera, averea și dosarele Adrianei Bețișor  (7 iulie 2016)

Serghei Beţişor (53 de ani) este pădurar în Cantonul nr. 5 al Rezervaţiei Naturale „Pădurea Domnească” din anul 1997. Silvia Beţişor (55 de ani) este casnică, anterior activând şi ea, de rând cu soţul, în comuna Cuhneşti, acolo unde s-a născut şi Adriana Beţişor, care este singurul lor copil. Cei doi soţi locuiesc în s. Clococeni, comuna Cuhneşti, r. Glodeni, iar oamenii din localitate afirmă că aceştia nu ar avea nicio intenţie de a pleca din localitatea în care au trăit şi şi-au făcut avere. „Trăiesc foarte bine aici, de ce să se ducă în altă parte?”, spune un funcţionar din Cuhneşti.

Casa familiei Bețișor, procurată în decembrie 2015

Casa familiei Bețișor, procurată în decembrie 2015

Imobilul, cumpărat în decembrie 2015. Muncitorii pun pavaj în curte

Joi, 3 decembrie 2015, Serghei şi Silvia Beţişor, în timp ce fiica lor investiga cele mai răsunătoare dosare din ultimii ani, semnau un contract de vânzare-cumpărare a unei case de locuit, cu gradul de finalizare de 84%, în Dumbrava, comuna Truşeni, mun. Chişinău. Imobilul cumpărat de părinţii Adrianei Beţişor se află la ieşirea din Chişinău (în apropierea casei de lux a viceprimarului de Chişinău, Vlad Coteţ, reţinut într-un dosar de corupţie, n.r.) şi are două niveluri.

Betisor-casa-dumbrava-1Astăzi, acesta este deja ridicat şi îngrădit. La poarta casei pot fi zărite câteva zeci de bucăţi de pavaj, nisip, iar în interiorul ogrăzii, saci cu ciment şi materiale pentru finisare.

În curte se aud câţiva muncitori care lucrează la finisarea casei, care, deşi conform datelor cadastrale ar avea o suprafaţă de doar 121 m.p., în realitate, are o suprafaţă de cel puţin două ori mai mare.

Imobilul nefinisat costă, la preţ de piaţă, cel puţin 100 mii de euro, echivalentul a peste 2,2 milioane de lei. Preţul real de vânzare poate fi însă mult mai mare. De exemplu, pentru o casă din apropiere, la fel nefinisată, care nu are nici măcar uşi sau ferestre, proprietarii cer 185 mii de euro.

Salariul unui pădurar: 40—42 mii de lei pe an

Serghei Beţişor, proprietarul din acte al imobilului, ridică, lunar, un salariu de câteva mii de lei. „Întreprinderile silvice sunt persoane juridice individuale. Noi, în 2015, le-am permis, în funcţie de activitatea lor economică, să ofere pădurarilor salarii de 3500-3800 de lei”, ne-a declarat un oficial din cadrul Moldsilva, întrebat despre salariul pe care, astăzi, îl ridică un pădurar. Valeriu Ţarigradschi, directorul Rezervaţiei Naturale „Pădurea Domnească”, spune că un pădurar de la Rezervaţie ridică un salariu de cel puţin 2800-2900 de lei. „Salariul de funcţie e de 2800—2900 de lei. Dar, trimestrial, la jumătate de an, se mai adaugă vechimea în muncă, premii, alte facilităţi, cum ar fi norma de foc… Media salariului unui pădurar pentru 2015 a fost de 40-42 de mii”, calculează Ţarigradschi.

575-casa-betisor3„Sunt şi facilităţi care nu se măsoară în bani. Mă refer aici la faptul că pădurarului i se permite să crească 3 capete de vite cornute mari. I se dă, conform Codului Silvic, o anumită suprafaţă pentru păşunat. I se dă, în dependenţă de numărul de capete, suprafaţă de fânaţ, pentru colectarea fânului. În plus, se dă norma de foc. Sunt lucruri care nu pot fi măsurate în bani”, explică directorul Rezervaţiei. „Dl Beţişor îşi construieşte casă în Chişinău? Nu cunosc. Ce, chiar el construieşte? Interesant. Eu ştiu că el locuieşte aici”, spune Valeriu Ţarigradschi.

Beţişor: „Este o casă a membrilor familiei”

L-am întrebat pe Serghei Beţişor dacă îşi construieşte casă în Chişinău. „Nu cunosc… Casa e de fapt a soţiei. Ea nu lucrează, dar a fost anterior în Italia… Ne-om muta acolo la bătrâneţe. Acum n-avem bani s-o terminăm”, ne-a zis tatăl procurorei, chiar dacă, în aceste zile, mai mulţi muncitori lucrează în curtea imobilului.

575-casa-betisor4Adriana Beţişor precizează că imobilul în construcţie nu-i aparţine nici ei, nici soţului, ci familiei sale, în care a investit inclusiv ea o parte din banii obţinuţi la nuntă. „Casa nu-mi aparţine. Este într-adevăr a părinţilor mei, în care ei au investit, dar în care nu ştim când ne vom muta. Ea a fost cumpărată mai mult la dorinţa mamei, care are probleme de sănătate şi care stă mai mult prin Chişinău, cu noi. Ea şi-ar dori să se mute cu traiul aici. Este o casă a membrilor familiei. Nu aparţine nici mie, nici soţului, dar a fost procurată cu gândul că, într-o zi, în ea ne vom muta împreună cu părinţii. Asta era tendinţa de viitor. Părinţii mei sunt foarte muncitori. Puteţi întreba asta la oamenii din sat. Acolo ei cresc şi animale, au grijă de terenuri agricole. E ceea ce ştiu eu, pentru că nu le verific veniturile. Oamenii de la ţară, credeţi-mă, se descurcă. Mama a fost şi în Italia. Au avut grijă de mine şi au investit toată viaţa doar în mine, fiind singurul lor copil. Da, şi noi am investit în această casă o mică parte din banii pe care i-am obţinut în urma ceremoniei căsătoriei, pe care am avut-o anul trecut. A fost însă doar o parte din investiţie”, a menţionat Adriana Beţişor.

575-casa-betisor1Nuntă de 1 milion şi maşină nouă prin „mandat”

În ediţia trecută, ZdG a scris că procurora Adriana Beţişor care, la 30 de ani neîmpliniţi, a reuşit cea mai răsunătoare condamnare din istoria R. Moldova, cea a unui ex-premier, s-a căsătorit cu Dumitru Şubin, şef de direcţie în cadrul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat (IFPS). La nuntă, cei doi soţi funcţionari au adunat nu mai puţin de un milion de lei (!), sau, mai exact, 31 mii de euro, 11,5 mii USD şi 170 mii de lei. Tot în 2015, acuzatoarea de stat a intrat, prin „mandat”, în posesia unui automobil nou, Skoda Octavia, fabricat în acelaşi an. „Maşina aparţine unei persoane plecate peste hotare, care mi-a dat dreptul să o folosesc”, declara Beţişor. Soţul procurorei conduce, tot din 2015 şi tot prin mandat, o Skoda Octavia, ceva mai veche, fabricată în 2013.

În ultimii patru ani, Adriana Beţişor şi Dumitru Şubin au declarat venituri salariale modeste. Adriana Beţişor a declarat, în această perioadă, venituri din salariu în sumă totală de aproximativ 340 mii de lei, iar Dumitru Şubin, puţin peste 285 mii de lei. Adriana Beţişor activează în Procurarură din 2011, iar Dumitru Şubin în cadrul IFPS din 2012. În declaraţia cu privire la venituri şi proprietate pentru 2015, cei doi au indicat că deţin „în folosinţă” un apartament din anul 2014, obţinut în urma unui contract de investiţii.

În ediţia trecută, în articolul „Cariera, averea şi dosarele Adrianei Beţişor”, scriam că procurora s-a ocupat de dosarul fostului ministru al Culturii, Boris Focşa, care ulterior a fost clasat. După apariţia articolului, aceasta a menţionat că ea a făcut parte din grupul de procurori care s-a ocupat doar la etapa iniţială de acel dosar şi că nu ea a fost cea care, într-un final, a dispus clasarea acelei cauze penale.

Vedeți aici declarația cu privire la venituri și proprietate a Adrianei Bețișor pentru anul 2015.

Acest articol este realizat în cadrul proiectului „Consolidarea Statului de drept şi asigurarea transparenţei sistemului judecătoresc”, implementat de A.O. “Juriştii pentru drepturile omului” cu suportul Civil Rights Defenders şi National Endowment for Democracy, care nu influenţează în niciun fel subiectul şi conţinutul investigaţiilor publicate.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

12 comentarii

 1. Simion

  Mafia Plaha-Sor a investit in aceasta fantosa racolata, incapastrata, imputita. E prinsa in mrejele Caracatitei. Atat de tare, incat saltimbanca infractoare cu abonament si nasul ca un morcov la slitul Plahoitului nici nu mai simte putoarea de Peste.

  • Viorel Eftodii

   Bai imputitule, daca ti l-a arestat pe Shor si judecat pe Filat, deja e rea? Sa fost de partea lui Nastase, la sigur iti placea si o laudai, dar ca face dreptate o critici. Mare magar trebuie sa fii ca sa spui asa prostii. Va era bine mrazilor cind Filat fura si voi toti din urma lui. Gata, finita la comedia. Tremurati, ca se face dreptate.

   • Ion

    Daca consideri ca aceasta persoana e cinstita si isi face treaba bine, atunci de ce Plohotniuc nu are nici un dosar deschis pina acum? Oare nu merita?

   • Simion

    Tataie rsmolit, cred ca esti dus rau cu bibilica. De unde ai luat-o ca o imberba cu cap de tigva, de fapt o guspita, face arestari de-o asemenea anvergura? Face si ea niste judekkatorii de fatada in fata camerelor, face tumbe vesele un fata celor care fac si desfac. Pe scurtm face un KKT.

 2. valentin talmaci

  Povesti cu zmeul.Sunt din partile de bastina a Adrianei.Cunosc bine locurile si populatia. Padurarii din acele meleaguri traesc ca si toata lumea din jur ,cu nevoile si nacazurile lor.Chear si acei padurari care lucreaza o vieata intreaga,si sotiile,copii,parintii,socrii lucrau dupa hotare nu au putut acumula asa aviri.Adriana pierde orientarea deja, nemaivorbind de soviste si rusine.Asa averie pe care o detine,numai cei bolnavi de cap sarmanii nu pot evalua cu adevarat cit timp si ce venituri trebue sa ai in zilele actuale ca sa o procuri sau sa construesti asa ceva.Sau poate ca Dumneaei ne considera pe toti bolnavi de cap? Nu pun in descutie calitatile profesionale ale Adrianei,sigur ca le are ,dar le foloseste nu pe deplin si nici nu stiu daca in directie corecta.

  • Dumitru Rotari

   Personal cunosc mai multe cazuri in care femeile lucrau in Italia, barbatii in Moldova si daca mai ajutau si copii faceau cite o casa de toata frumusetea, asa ca nu mai vorbiti degeaba.

   • Lara

    Care casă de toată frumusețea domnule ? Cu banii făcuți in Italia ?Voi știți câtă ruptura de “cur” fac moldovencile muncind în Italia la spălat la cur și la facut curatenie in casele altora , pentru 600 de euro sau un pic mai mult ? Aici e foarte mult de discutat.Chia dacă a lucrat in Italia poate a reușit sa-si îmbunătățească viața un pic, să crească copiii,dar să cumpere o casă de 100 mii de euro nici un Italian cu carte de munca si cu salariu de 1500 euro cu bani cheşi nu reușește. Coborâți din nori di priviți realitatea.

 3. Aliona Borta

  Si de ce brusc toți s-au apucat de denegrat pe aceasta procuroare ce salveaza moldova de hoti ca Filat si Shor? Care-i problema ca au procurat parintiei ei o casa?

  • slava

   Vezi si cine denigreaza))) Presa afiliata s-au apucat de ea, la comanda lui Lucinschi banuiesc… Taie in ei ca in porumb. Si acelasi Lucinschi, care inca mai este deputat cu toate ca este metionat mai mult decat necesar in primul raport Kroll, simte ca o sa-l ajunga Betisor si pe el din urma)))

 4. Simion

  Din coada de catea monumentala, nu faci sita de matase orientala. Beti cea Soricie va intra in Crestomatia Idioatelor cu epoleti. * A fost o data ca-n offSHORe, a fost la o adica o matahala prokuror, masculinizata cica.

 5. Ивана Николаус

  Draga ZDG verificati va rog daca Betisor a dat declaratie către Fisc pe venitul obtinut de la nunta de 31 000 euro, chiar daca e cadou e tot impozabil 18% , mă refer la declaratie persoane fizice pe anul 2015 şi dacă a achitam impozitul!

 6. ion mercaru

  Cum sa nu obtina un padurar bani din munca cinstita cand are faneata,animale si ceva lemne pe mana.iar la o nunta brat la brat cu fiscul,evident ca nu s-a declarat suma stransa,sotul fiind de la fisc,doar nu se impozita singur,Dovada ca familia Betisor,fiica de padurar ce se ocupa de bete vedem ca cei doi au masini luate de la prietenii din strainate si nici unul nu are masina proprie,adica ne iau de prosti,dar fiscul si procuratura sunt cu functionari cinstiti si mai ales corecti ,precum sotii Betisor /Subin,,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *