Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Instanța a stabilit măsuri preventive…

Instanța a stabilit măsuri preventive în privința celor șase persoane, suspectate de fraudarea examenelor pentru obținerea permiselor de conducere

Centrul Național Anticorupție (CNA) anunță că instanța a stabilit noi măsuri preventive în privința celor șase persoane, reținut zilele trecute într-un dosarul privind fraudarea examenelor pentru obținerea permiselor de conducere de la Agenția Servicii Publice (ASP), din oficiile Bălți și Chișinău.

Astfel, potrivit CNA, din cele șase persoane reținute pe 28 martie:

  • 2 persoane au fost plasate sub control judiciar pe un termen de 60 de zile;
  • 2 persoane – arest la domiciliu pentru 30 de zile;
  • o persoană – mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile;
  • o persoană – mandat de arestare pe un termen de 15 zile.

Reprezentanții CNA susțin că deciziile judecătorului de instrucție pot fi contestate la Curtea de Apel.

Pe 28 martie 2023, CNA a anunțat că șase angajați ai ASP din oficiile Bălți și Chișinău, au fost reținuți pentru punerea în aplicare a unui sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere, sumele pretinse pentru un permis variind între 400 și 1200 de euro.

Potrivit probatoriului, administrat de DGT Nord a CNA și procurori, cele șase persoane ar fi acționat coordonat, iar lunar sumele colectate doar de pe zona de nord a țării ajungeau la 20 000 de euro – bani care erau transmiși unor responsabili de la Chișinău pentru acoperirea faptelor ilegale.

Astfel, oamenii legii ar fi documentat colectări sistematice, în sumă de 2 500 de euro lunar, de către inspectori ai SÎTCCA din mun. Bălţi. Ulterior, aceștia transmiteau suma menționată altui angajat, iar acesta, la rândul său, persoanei responsabile din cadrul ASP din Chișinău. În urma colectării banilor din mai multe raioane ale zonei de nord, suma finală ajungea la 15 000-20 000 de euro lunar.

Ulterior, CNA a publicat imagini video cu momentul în care sunt transmise unele sume de bani reprezentantului ASP de la Chișinău și stenograma discuțiilor dintre doi examinatori de la Bălți.