Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ „50 și vreo 400…

VIDEO „50 și vreo 400 de euro pot să găsesc”. CNA a publicat stenograma discuțiilor dintre doi examinatori de la Bălți din dosarul schemei de corupție la eliberarea permiselor de conducere

Centrul Național Anticorupție (CNA) a publicat marți, 28 martie, imagini video cu momentul în care sunt transmise unele sume de bani reprezentantului Agenției Servicii Publice (ASP) de la Chișinău și stenograma discuțiilor dintre doi examinatori de la Bălți din dosarul schemei de corupție la eliberarea permiselor de conducere.

Atenție! Limbaj licențios!

1. Extras din discuția dintre doi examinatori de la Bălți

X – Ai lei la tine?

Y. – Ți-am spus că n-am.

X. – Ai euro?

Y. – În mașină sunt, trebuie să mă duc să iau.

Mulțumim că citești ZdG!
Ajută-ne să continuăm să furnizăm informații esențiale — donează pentru jurnalismul nostru.

Donează

X. – Ai în mașină?

Y. – 50 și vreo 400 de euro pot să găsesc matincă.

X – Cobori amu?

Y. – Î?

X – Cobori amu?

Y. – Ție amu îți trebuie? Hai să începem și am să-ți dau.

X – Apoi zic: amu ai la tine 400 ?

Y. – Da, da, da.

X – Aici la tine ai 400 ?

Y. – Nu, nu, acolo.

X.- Hai, du-te cu Andriuha. Dacă ceva îi dai lui, că el vrea să se ducă.

Y. – Și aceia tot? 50 și 400, așă să-i dau lui Andrei ?

X. – Da, da, da, da.

***

2. Extras din discuția dintre doi examinatori

Y. Tu la tine trebuie să ții.

Z. Eu așa am obosit, dacă sincer. Îți spun…

Y. Eu te înțeleg. Decât pe urmă să te…

Z. Că… b**a…

Y. …

Z. Apetiturile îs mari, b**a, dar…

Y. Nu se mânțănește nimeni de nimic.

Z. Dar trebuie să mai fie oleacă de, oleacă de tormoz, știi? Și chiar și dacă, c*** mă-sîi, vedeți. Dă-i în c***a mamii lor de lei…

Totodată, CNA a publicat imagini video cu momentul în care sunt transmise unele sume de bani reprezentantului ASP de la Chișinău.

O schemă de corupție la eliberarea permiselor de conducere a fost documentată de ofițerii Direcției generale teritoriale (DGT) Nord a CNA și procurorii anticorupție. Șase angajați ai ASP din oficiile Bălți și Chișinău, au fost reținuți pentru punerea în aplicare a unui sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere, sumele pretinse pentru un permis variind între 400 și 1200 de euro, conform unui comunicat al CNA.

Marți, 28 martie, au fost operate 19 percheziții în oficiile Secţiei Înmatricularea Transportului şi Calificarea Conducătorilor Auto (SÎTCCA) din Bălți, în automobilele și domiciliile angajaților suspectați de fraudarea examenelor pentru obținerea permiselor de conducere în schimbul unor mijloace financiare ilicite.

Potrivit probatoriului, administrat de DGT Nord a CNA și procurori, cele șase persoane ar fi acționat coordonat, iar lunar sumele colectate doar de pe zona de nord a țării ajungeau la 20 000 de euro – bani care erau transmiși unor responsabili de la Chișinău pentru acoperirea faptelor ilegale.

Astfel, oamenii legii ar fi documentat colectări sistematice, în sumă de 2500 de euro lunar, de către inspectori ai SÎTCCA din mun. Bălţi. Ulterior, aceștia transmiteau suma menționată altui angajat, iar acesta, la rândul său, persoanei responsabile din cadrul ASP din Chișinău.

În urma colectării banilor din mai multe raioane ale zonei de nord, suma finală ajungea la 15 000-20 000 de euro lunar.