Principală  —  IMPORTANTE   —   Dosarul privind finanțarea ilegală a…

Dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor politice și spălare de bani: ședința de la Curtea de Apel Chișinău, în care urma să fie examinat recursul avocaților, amânată

Colaj_ZdG

Ședința de la Curtea de Apel Chișinău din 18 martie, în care urma să fie examinate cererile avocaților celor trei persoane reținute în dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor politice și spălare de bani, Andrei Galațchi, Leonid Vaca și Serghei Racu, a fost amânată.

Într-un comentariu pentru ZdG, Adela Roșca, purtătoarea de cuvânt a Curții de Apel Chișinău, a precizat că următoarea ședință este programată pentru data de 21 martie. Instanța urmează să examineze recursul depus de apărători împotriva deciziei prin care cele trei persoane au fost plasate în arest preventiv.

Pe 9 martie 2024, Procuratura Anticorupție anunța că cei trei figuranți reținuți în dosarul de finanțare ilegală a partidelor politice și spălare de bani, foști angajați ai structurilor de forță, au fost plasați în arest preventiv pentru 30 de zile.

ZdG a dezvăluit anterior că un fost angajat la Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) și un agent imobiliar care a candidat la funcția de primar în Cricova au fost reținuți în urma unor investigații făcute în comun de Inspectoratul General de Poliție (IGP) și Procuratura Anticorupție (PA), pentru activitate în interesul grupului organizat, condus de ex-deputatul Ilan Șor, care se ascunde de justiție în Israel, afirmă sursele ZdG.

Andrei Galațchi, cumnatul ex-primarului de Orhei, Pavel Verejan, cunoscut opiniei publice pentru parodiile pe care le-a publicat în campania electorală, când a candidat din partea Partidului „ȘANSĂ” pentru funcția de primar în orașul Cricova, dar și Leonid Vaca, un fost angajat al Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS), pe vremea când instituția era condusă de Igor Bodorin, cel care a ocupat și funcția de administrator al agenției de securitate care a asigurat paza primăriei Orhei, a Băncii de Economii, a Băncii Sociale și Unibank în perioada când Șor era la conducerea acestor instituții, sunt două dintre persoanele care au fost reținute și cercetate pentru acțiuni de destabilizare și perturbare a ordinii publice.

În cadrul unui briefing de presă organizat în comun de IGP și PA, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu a menționat că, în urma unor percheziții efectuate în vederea „pregătirii unor acțiuni de destabilizare și perturbare a ordinii publice, cu organizarea protestelor și altor acțiuni de discreditare a vectorului politic european, prin finanțări ilegale de către exponenții unei grupări criminale”, au fost reținute mai multe persoane. Cernăuțeanu a declarat că în schemă ar fi implicați și foști angajați ai instituțiilor de forță, inclusiv colonei în rezervă, „foarte bine pregătiți, care știu foarte bine să gestioneze astfel de procese”.

„În rândul persoanelor care comit ilegalități, sunt foști angajați ai instituțiilor de forță. Precizez că nu sunt din cadrul poliției, dar, cu regret, oricum au făcut parte din anumite instituții ale statului bine pregătite, pe domenii atât de pregătire fizică, cât și de investigații și gestionare a anumitor acțiuni de genul respectiv și, la moment, la fel sunt în subordinea unui fost șef de la aceeași instituție”, a menționat Cernăuțeanu în cadrul briefingului.

Șeful IGP a refuzat însă să ofere numele persoanelor vizate. Sursele ZdG spun însă că printre cei reținuți sunt Andrei Galațchi și Leonid Vaca.

Andrei Galațchi, cel care a candidat la funcția de primar în orașul Cricova, fiind susținut de partidul „ȘANSĂ”, afiliat lui Ilan Șor, este cunoscut în spațiul public pentru videourile amuzante pe care le-a publicat în campania electorală, atunci când a candidat pentru funcția de primar în orașul Cricova. Acesta însă, a fost exclus din cursă după decizia Comisiei pentru Situații Excepționale. Nu doar Partidul „ȘANSĂ” îl leagă pe Galațchi de ex-deputatul fugar Ilan Șor, acesta este cumnatul ex-primarului orașul Orhei, Pavel Verejan, afiliat și el echipei coordonate de Ilan Șor.

Leonid Vaca, o altă persoană reținută, este un fost angajat al Serviciul de Protecție și Pază de Stat. Acesta a ocupat funcția de ofițer de pază în momentul în care instituția era condusă de Igor Bodorin, cel care a deținut funcția de administrator al firmei „Klassica Force” în perioada în care agenția de securitate a asigurat paza primăriei Orhei, a Băncii de Economii, a Bancii Sociale și Unibank când Șor era la conducerea acestor instituții, potrivit mold-street.

Cernăuțeanu a menționat că „în ultimele luni, au fost realizate o serie de măsuri, iar în cadrul operațiunii s-a reușit de a identifica apartamentele conspirative, unde se aflau sume de bani în cantități mult mai mari și de unde se repartizau în plicuri, pentru curierii care urmau să ofere banii în teritoriu. În momentul reținerii în flagrant a persoanei care a fost vizată, au fost depistate 600 de mii de lei, iar suma totală ridicată din apartamentul conspirativ și din alte acțiuni ajunge la 5,5 milioane de lei”.

Potrivit Poliției, la 1 martie, au fost reținute în flagrant delict două persoane, acestea având rolurile de casier și curier, iar asupra lor în momentul reținerii au fost depistați peste 600 000 de lei.