Principală  —  Ştiri   —   VIDEO/ Peste 5,5 milioane de…

VIDEO Peste 5,5 milioane de lei, ridicați în urma acțiunilor desfășurate de oamenii legii în dosare privind finanțarea ilegală desfășurată de Șor: percheziții și rețineri într-un „apartament conspirativ”

Captură de ecran/Facebook

UPDATE 13:50 Oamenii legii au desfășurat mai multe percheziții în dosare privind finanțarea ilegală a partidelor de către fostul deputat fugar Ilan Șor, în urma cărora au fost ridicați peste 5,5 milioane de lei.

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că un grup de circa 200 de persoane plătite, inclusiv vorbitoare de limba rusă, ar fi urmat să meargă la București. Cernăuțeanu a spus că aceștia ar fi urmat să „acționeze exact în aceleași maniere pe care le realizau și al Chișinău”, și că „protestatarii” ar fi urmat să aibă sprijin de la un partid român. Este vorba despre partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Două persoane, foști angajați ai instituțiilor de forță – colonei în rezervă, au fost reținute vineri, 1 martie, luni fiind plasate în arest pentru 30 de zile. Un alt fost angajat al statului a fost reținut joi, 7 martie.

Cernăuțeanu a comunicat că nu este vorba doar de membri ai partidului Șansa, ci de mai multe formațiuni politice, care „cumva se încorporează în cadrul acestei grupări criminale”.

„În ultima perioadă de timp, organele de drept, sub tutela Procuraturii Anticorupție, au realizat o serie de măsuri procesuale și de investigație legate de anumite activități ilegale, în contextul cauzelor penale care se investighează. Pe parcursul ultimei luni, au fost realizate o serie de măsuri cu rezultate care demonstrează intențiile unor exponenți a grupărilor criminale care prin intermediul mai multor partide politice realizează aceste acțiuni. Primele măsuri au fost realizate la data de 1 martie, unde în cadrul operațiunii s-a reușit de a identifica apartamentele conspirative, unde se aflau sume de bani în cantități mult mai mari și de unde se repartizau în plicuri, pentru curierii care urmau să repartizeze banii în teritoriu. În momentul reținerii în flagrant a persoanei care a fost vizată, au fost depistate 600 de mii de lei, iar suma totală ridicată din apartamentul conspirativ și din alte acțiuni ajunge la 5,5 milioane de lei”. a declarat Cernăuțeanu.

Acesta a mai spus că Poliția și PA a constatat transmiterea a cel puțin 3,5 milioane de lei. O parte din acești bani ar fi „compensare pentru acțiuni realizate în luna septembrie și octombrie 2023”, în perioada campaniei electorale pentru alegerile locale. Șeful IGP susține că banii nu ar fi fost transmiși imediat după manifestații pentru a nu putea fi documentați de oamenii legii.

Totodată, Cernăuțeanu a declarat că în schemă ar fi implicați foști angajați ai instituțiilor de forță, inclusiv colonei în rezervă, „foarte bine pregătiți, care știu foarte bine să gestioneze astfel de procese”.

„Acești bani erau pentru acoperirea anumitor datorii anterioare legate de proteste, iar o parte din bani erau pentru următoarele măsuri. Inclusiv pentru acțiunile care se pregăteau pentru ziua de ieri la București”, a afirmat șeful Poliției.

Oficialul a menționat că circa 200 de persoane urmau să meargă organizat la București, de la Chișinău, lucru care nu a mai avut loc, în contextul muncii comune a celor două poliții naționale. Participanții ar fi urmat să primească „câteva sute de euro” pe zi. „La un microbuz de 20-22 de persoane, suma alocată era de 10 mii de euro”, a precizat Cernăuțeanu.

Șefa PA a spus că în unul dintre dosare au avut loc, în total, circa 145 de percheziții, fiind audiați peste 350 de martori. Aproximativ 20 de persoane au statut procesual de bănuit sau învinuit.

Două persoane au fost reținute la 1 martie, fiind plasate în arest preventiv pentru 30 de zile.

„În dosarul ce ține de finanțarea ilegală a fostului partid Șor, avem aproximativ 60 de persoane cu statut de bănuit sau învinuit. În iunie 2023, a fost trimisă în judecată deputata Marina Tauber (…)”, a informat Dragalin.

Știrea inițială:

Șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, și șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, vor susține joi, 7 martie, un briefing de presă.

Cei doi oficiali vor face declarații cu privire la „pregătirea acțiunilor de destabilizare și perturbare a ordinii publice, cu organizarea protestelor și altor acțiuni de discreditare a vectorului politic european, prin finanțări ilegale de către exponenții unei grupări criminale”.

Federația Rusă încearcă să pună în aplicare tentative de a compromite referendumul pentru integrarea europeană, de imixtiune în alegerile prezidențiale, precum și de denigrare a instituțiilor și candidaților politici care vor promova aderarea la UE. Declarația aparține directorului Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, care a spus că a intrat în posesia mai multor date care indică asupra unui „nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de Federația Rusă”.

Potrivit directorului SIS, „cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă este gruparea lui Ilan Șor, cu extensiile sale social-politice, care are indicația de a provoca radicalizare și violență”.

Alexandru Musteața a atenționat asupra faptului că Federația Rusă „va utiliza în continuare potențialul din regiunea transnistreană în acțiuni hibride anti-Chișinău în contextul proceselor politice din R. Moldova, pe fundalul invocării unei așa-numite presiuni economice impuse de Chișinău pe regiune”.

În noiembrie 2023, șeful SIS a declarat că Rusia ar fi alocat peste 1 miliard de lei pentru destabilizare R. Moldova. Acesta a mai declarat că banii ar fi fost utilizați, inclusiv, de fostul deputat fugar Ilan Șor, pentru finanțarea partidului Șansă, după ce partidul Șor a fost declarat neconstituțional.

SIS a spus că „grupul criminal Șor, în scop de influență electorală subversivă, este susținut de grupul criminal Plahotniuc”. „Aceștia au creat un tandem cu obiectivul de a prelua puterea în stat în contextul următoarelor scrutine electorale”, cred organele de drept.