Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Președintele Șansă: „Au fost ridicați…

Președintele Șansă: „Au fost ridicați din pat cu forța, intimidați”. Șeful Poliției: „La percheziții nu se intră cu periuța de dinți și cu săpunul”

Sursa: Partidul Politic Șansă/Facebook

„La percheziții nu se intră cu periuța de dinți și cu săpunul ca să-i spălăm pe față pe cei care comit infracțiuni”. Astfel a comentat șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP) Viorel Cernăuțeanu acuzațiile președintelui partidului Șansă, Alexei Lungu, care s-a plâns că colegii săi au avut parte joi, 7 martie, „de un tratament foarte dur: au fost ridicați din pat cu forța, intimidați”.

Lungu a scris pe rețelele de socializare că membrii echipei partidului Șansă, asociat fostului deputat fugar Ilan Șor, care a fost exclus din cursa electorală la alegerile locale din toamnă, ar fi fost „supuși în această dimineață din nou la o razie polițistă”.

„Autoritățile moldovenești și-au arătat iarăși lumii fața adevărată, lașă și hidoasă…

Din nou, a câta oară, mascați, percheziții, rețineri, umilință… Colegii noștri au avut parte de un tratament foarte dur: au fost ridicați din pat cu forța, intimidați.

Am o întrebare simplă: despre ce fel de democrație și de integrare europeană poate fi astăzi vorba!? Este oare democratic să închizi gura opoziției, să faci asupra ei presiuni înainte de alegeri!? Cum poate fi asta o cale de integrare în Uniunea Europeană?!

E timpul ca Sandu să înțeleagă și să accepte (dacă mai este capabilă să înțeleagă și alt limbaj, decât cel al represiunii): nu ne vom da bătuți!

N-am ridicat mâinile în sus în tot acest răstimp, deși am fost persecutați încă de la înființarea partidului. Nu vom renunța nici acum. Nu vom ceda!”, a scris Alexei Lungu.

Întrebat în cadrul unui breifing de presă despre afirmațiile lui Lungu, șeful IGP s-a arătat ironic și a îndemnat persoanele, care cred că le-au fost încălcate drepturile de către Poliție, să sesizeze Procuratura.

„La cetățenii de bună credință care nu încalcă legislația nu intră organele de forță și organul Procuraturii cu percheziții. La acele persoane care încalcă legislația, măsurile se desfășoară în exactă conformitate cu legea. Dacă cineva, cumva, se simte afectat, că i-a fost încălcat un drept, nu are decât să sesizeze organul Procuraturii despre acțiunile de astăzi ale organului de forță în procesul de urmărire penală. Țin să precizez, la percheziții nu se intră cu periuța de dinți și cu săpunul ca să-i spălăm pe față pe cei care comit infracțiuni”, a spus Cernățeanu.

Peste 5,5 milioane de lei, ridicați în urma acțiunilor desfășurate de oamenii legii în dosare privind finanțarea ilegală desfășurată de Șor: percheziții și rețineri într-un „apartament conspirativ”

Oamenii legii au desfășurat mai multe percheziții în dosare privind finanțarea ilegală a partidelor de către fostul deputat fugar Ilan Șor, în urma cărora au fost ridicați peste 5,5 milioane de lei.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că un grup de circa 200 de persoane plătite, inclusiv vorbitoare de limba rusă, ar fi urmat să meargă la București. Cernăuțeanu a spus că aceștia ar fi urmat să „acționeze exact în aceleași maniere pe care le realizau și al Chișinău”, și că „protestatarii” ar fi urmat să aibă sprijin de la un partid român. Este vorba despre partidul Alianța pentru Unirea Românilor (AUR).

Două persoane, foști angajați ai instituțiilor de forță – colonei în rezervă, au fost reținute vineri, 1 martie, luni fiind plasate în arest pentru 30 de zile. Un alt fost angajat al statului a fost reținut joi, 7 martie.

Cernăuțeanu a comunicat că nu este vorba doar de membri ai partidului Șansa, ci de mai multe formațiuni politice, care „cumva se încorporează în cadrul acestei grupări criminale”.