Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Schimbare de situație în…

DOC Schimbare de situație în procesul intentat de Igor Dodon împotriva Maiei Sandu, după ce l-a numit hoț

Foto: Andrei Mardari

Membrii Curții Supreme de Justiției (CSJ) trimit la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău cazul cererii de chemare în judecată prin care Igor Dodon cerea obligarea contracandidatei sale în campania pentru prezidențiale, Maia Sandu, să dezmintă unele declarații făcute. Se întâmplă după ce același complet de judecători a decis la 9 decembrie să mențină încheierea din 3 decembrie a Curții de Apel Chișinău, prin care cererea a fost declarată drept inadmisibilă.

Igor Dodon a cerut instanței ca Maia Sandu să vină cu dezmințiri. Mai exact, el a cerut ca Sandu să fie obligată să spună – „Dezmint afirmațiile expuse în cadrul emisiunii din 13 noiembrie 2020, precum că Igor Dodon este un hoț. Informația răspândită în cadrul briefing-ului este defăimătoare și lipsită de substract factologic”.

Cererea a fost depusă la 14 noiembrie la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. Aceasta a ajuns la Curtea de Apel Chișinău, care la 3 decembrie a emis o încheiere prin care a declarat inadmisibilă acțiunea înaintată de Igor Dodon, pe motiv că acesta nu a adresat autorității publice competente o cerere prealabilă.

Invocând ilegalitatea acestei încheieri, la 4 noiembrie ea a fost contestată.

Membrii CSJ au respins însă, la 9 decembrie, recursul acestuia, și au decis menținerea încheierea din 3 decembrie a Curții de Apel Chișinău, prin care cererea a fost declarată drept inadmisibilă.

Totuși, Dodon a atacat cu recurs decizia din 9 decembrie a CSJ.

„În susţinerea recursului s-a invocat dezacordul cu încheierea contestată, considerând-o ilegală şi neîntemeiată pe motiv că a fost emisă cu încălcarea normelor de drept procedural, or, prima instanță urma să ţină cont de normele de drept naţionale, cât şi de practica CEDO în vederea neîngrădirii dreptului privind accesul liber la justiţie. La fel, a invocat că instanța de fond nu a aplicat legea care trebuia să fie aplicată și a interpretat în mod eronat legea”, se arată în document.

La 14 decembrie, același complet de judecători a admis recursul și a decis trimiterea cauzei spre rejudecare la Curtea de Apel Chișinău, în același complet de judecată.