Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Dodon pierde în instanţă…

DOC Dodon pierde în instanţă unul din procesele împotriva diasporei

Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au respins recursul depus de Igor Dodon și mențin încheierea Curții de Apel Chișinău care la 20 noiembrie a declarat inadmisibilă cererea de chemare în judecată a acestuia privind constatarea faptului transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare în cadrul alegerilor prezidențiale, turul II din 15 noiembrie 2020 și constatarea faptului remunerării alegătorilor în cadrul alegerilor prezidențiale, turul II din 15 noiembrie 2020, în sensul determinării exprimării votului pentru un anumit candidat.

„Se respinge recursul depus de Igor Dodon, reprezentat de avocatul Nicolae Fomov”, se arată în decizia dictată joi, 26 noiembrie.

„Se menţin încheierea din 17 noiembrie 2020 a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru și încheierea din 20 noiembrie 2020 a Curții de Apel Chișinău, în cauza de contencios administrativ, la cererea de chemare în judecată depusă de Igor Dodon privind constatarea faptului transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare în cadrul alegerilor prezidențiale, turul II din 15 noiembrie 2020 și constatarea faptului remunerării alegătorilor în cadrul alegerilor prezidențiale, turul II din 15 noiembrie 2020, în sensul determinării exprimării votului pentru un anumit candidat”, se mai arată în decize.

Decizia este irevocabilă. 

La 16 noiembrie, avocatul lui Dodon Igor a depus și o cerere privind constatarea faptului transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare în cadrul turului doi al alegerilor prezidențiale, din 15 noiembrie, și constatarea faptului remunerării alegătorilor.

În motivarea acțiunii Dodon a invocat că la 15 noiembrie, în turul doi de scrutin prezidențial, în spațiul mediatic au apărut materiale video, care indică asupra încălcării legislației în vigoare. Acesta face trimitere la canalul telegram „Lustrația” și invocă faptul că în materialele video poate fi observată transportarea centralizată a alegătorilor şi mituirea acestora cu 700 de „ruble transnistrene”, echivalentul a 750 lei moldovenești.

„Aspectele enunţate indică asupra faptului că cetățenii transportaţi se află cu reședința în UAT din stânga Nistrului. De asemenea, sursa video conţine filmări ale numărului de înmatriculare a microbuzului, dezvăluită parţial. Tot la 15 noiembrie a fost publicat încă un video, potrivit căruia un grup de alegători au fost transportaţi în mod centralizat, într-un microbuz, contrar prevederilor legislaţiei. La fel autorul de video a înregistrat momentul în care a primit indicaţii univoce de a exprima votul electoral într-un anumit mod. Potrivit sursei, persoana urma să efectueze o poză a buletinului de vot pentru a face dovada votării conforme, ca ulterior să primească remunerarea pecuniară. Autorul filmărilor a indicat asupra faptului că se află în prejma secției de votare din Italia, oraşul Verona. Totodată, a fost surprins un microbuz cu capacitate mai mare de 8 persoane care a transportat alegătorii la secţia de votare”, se arată în motivarea cererii.

În cerere se face trimitere și la un clip, de la Londra, în care este filmat deschis un tânăr care afirmă că ar fi fost plătit cu 50 de lire sterline (echivalentul a 1100 de lei), însă fața acestuia nu se vede clar, fiind acoperită de mască. Totodată, mesajul transmis de acesta este unul ambiguu. Deși spune că a venit să voteze „pentru o schimbare”, tot el declară că trebuie „să îl susținem” pe Igor Dodon, iar pe finalul discuției spune că a fost plătit cu 50 de lire pentru a o vota pe Maia Sandu.

– Să fie o schimbare și actualul cine este acum să-l susținem, așa cum este el. Bun, rău, să-l susținem.
– Actualul pe cine aveți dvstră în vedere?
– Ăăăă, Dodon, Dodon.

– Spuneți, vă rog, ați primit careva surse financiare pentru a veni la vot?
– Da, da.
– Cât ați primit?
– 50.
– 50 de ce? În ce țară sunteți acuma? Suntem în Anglia, da? Așa, asta 50 în bani ce se numesc?
– Lire, 50 de lire.
– Asta pentru Sandu, da?
– Da, pentru Maia Sandu.

Vineri, 20 noiembrie, această contestație a fost declarată inadmisibilă și scoasă de pe rol de către magistrații Curții de Apel Chișinău, pe motiv că autorul cererii nu a înlăturat neajunsurile în termenul stabilit de instanţa de judecată.

Totuși, magistrații au remarcat faptul că declararea acțiunii inadmisibilă în temeiul art.207 alin.(2) lit. h) Cod administrativ, nu exclude posibilitatea adresării repetate în judecată a aceluiași reclamant cu aceeași acțiune.

Încheierea din 20 noiembrie a fost cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de o zi de la pronunțare, prin intermediul Curţii de Apel Chişinău.

Alegerile prezidențiale din 15 noiembrie au fost recunoscute de către observatorii internaționali, însă președintele în exercițiu, Igor Dodon, a acuzat, în prima sa declarație publică, „încălcări fără precedent” și a promis că va contesta rezultatele scrutinului.

„Staff-ul nostru electoral a fixat mai multe încălcări, fără precedent, în acest scrutin prezidențial. Este vorba de blocarea dreptului de vot pentru cetățenii R. Moldova care locuiesc în stânga Nistrului, este vorba de transportarea alegătorilor în țările membre ale Uniunii Europene, este vorba de implicarea, prin declarații, a diferitor oficiali occidentali și influențarea rezultatelor votului. Eu pe parcursul acestei nopți și azi dimineață am primit sute și mii de mesaje de la concetățenii noștri, nu doar din R. Moldova, dar de pe întreg teritoriul țării, alegătorii mei, care întreabă cu lacrimi, dar de ce să permitem celor care au fraudat alegerile și să nu contestăm? O felicit preventiv pe dna Maia Sandu cu acest rezultat, dar sunt obligat să apăr votul celor care au votat pentru mine, prin toate căile legale: CEC, judecată, Curtea Constituțională”, a promis Igor Dodon.

Acesta nu a făcut referire la faptul că alegătorilor din regiunea transnistreană li s-a plătit pentru a-l vota, iar în mai multe secții de votare din străinătate unii alegători nu au putut vota, pentru că s-au terminat cele 5 mii de buletine de vot disponibile.

Magistrații Curții Constituționale (CC) ar putea examina vineri, 4 decembrie, Raportul cu privire la rezultatele alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova pentru validarea alegerilor și validarea mandatului de președinte al Republicii Moldova pentru Maia Sandu. Ședința va avea loc la această dată dacă CC va primi toate informațiile privind soluționarea definitivă de către instanțele de judecată a contestațiilor depuse conform procedurilor stabilite de legislație.