Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ CSJ s-a expus irevocabil…

DOC CSJ s-a expus irevocabil în privința demisiei ex-judecătoarei Tamara Chișca-Doneva

Sursa: jurnal.md

Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 25 august 2023 cu privire la cererea de demisie a judecătoarei Tamara Chişca-Doneva de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), rămâne în vigoare. Magistrații CSJ au respins ca fiind neîntemeiată acțiunea înaintată de Tamara Chişca-Doneva împotriva CSM, prin care aceasta cerea modificarea termenului eliberării sale din funcție.

Hotărârea CSJ de joi, 21 martie, este irevocabilă. Decizia în favoarea CSM a fost pronunțată de completul CSJ, format din magistratele Stela Procopciuc, Oxana Parfeni și Mariana Ursachi.

Tamara Chișca-Doneva a cerut să fie eliberată începând cu data de 14 iunie 2024, dar nu mai târziu de data când președintele R. Moldova va numi la propunerea CSM nouă judecători evaluați în conformitate cu prevederile Legii privind evaluarea externă a judecătorilor şi a candidaților la funcția de judecător al CSJ. Solicitarea nu i-a fost satisfăcută. În argumentarea sa, Chișca-Doneva menționa că solicitarea acceptării cererii din data de 14 iunie 2024, reiese din faptul că buna funcţionare a CSJ „este grav afectată” din cauza numărului posturilor vacante și volumului mare de lucru.

La începutul lunii august 2023, fosta judecătoarea Tamara Chișca-Doneva, anterior vizată într-un dosar pentru îmbogățire ilicită, împreună cu Mariana Pitic, Ion Guzun și Ion Malanciuc au dispus reevaluarea a 18 candidați la funcția de membru al CSM și a trei candidați la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), anihilând astfel Comisia Pre-Vetting.

După aceste decizii, judecătoarea a demisionat din sistem. Deși CSM i-a acceptat cererea de demisie începând cu 25 august 2023, ea a încercat să ocolească procedura de evaluare externă, scriind două cereri de demisie în doar două zile.

La 14 august 2023, CSM a recepționat prima cerere din partea Tamarei Chișca-Doneva prin care a solicitat demisia din funcția de judecător, începând cu 31 decembrie 2023, cu achitarea indemnizației unice de concediere. Două zile mai târziu, la 16 august 2023, CSM a recepționat o nouă cerere din partea Tamarei Chișca-Doneva, în care solicita modificarea datei de demisie, și anume începând cu 14 iunie 2024. Cu votul a șase membri ai CSM s-a acceptat parțial cererea de demisie a Tamarei Chișca-Doneva, dar începând cu 25 august 2023. Chișca-Doneva s-a adresat în instanță.

Tamara Chişca-Doneva vs CSM by Ziarul de Gardă

Vizată într-un dosar de îmbogățire ilicită

În martie 2022, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la biroul, domiciliul și automobilul Tamarei Chișca-Doneva, fiind vizată în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite. În rezultatul acțiunilor de urmărire penală desfășurate, în privința magistratei nu a fost aplicată nicio măsură procesuală de constrângere. Ulterior, judecătoarea a fost recunoscută în calitate de bănuită în cauza penală pornită pentru îmbogățire ilicită.

Aceasta a fost suspectată de procurori că în perioada anilor 2014-2021, deținând funcția de judecătoare, inclusiv exercitând funcții administrative în cadrul instanțelor judecătorești, a obținut o mărire substanțială a patrimoniului său și a membrilor familiei sale, care nu ar putea fi justificată rezonabil în raport cu veniturile sale realizate din exercitarea legală a atribuțiilor în funcțiile deținute.

În octombrie 2022, Tamara Chișca-Doneva a fost scoasă de sub urmărire penală în dosarul pentru îmbogățire ilicită

Tamara Chișca-Doneva este judecătoare la CSJ din 2003, anterior activând la CA Chișinău, Judecătoria Râșcani, Chișinău și Judecătoria Hâncești. Ea a făcut parte din completul de judecători care a dispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”.

În februarie 2020, prin hotărârea emisă de CtEDO, Guvernul R. Moldova a fost obligat să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora. În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, suma ajunge la 2.120.000 de euro.

ZdG a scris în 2014 că judecătoarea Tamara Chișca-Doneva şi soţul ei, Vasile Chişca, locuiau într-o casă din sectorul Râşcani, cu două niveluri şi cu mansardă, estimată de experți imobiliari la aproximativ 7 milioane de lei.

În martie 2021, Chișca-Doneva a fost numită de Parlament în funcția de vicepreședintă a CSJ. Apoi, ea a fost desemnată în funcția de președintă interimară a instanței.