Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Ex-judecătoarea Tamara Chișca-Doneva a…

DOC Ex-judecătoarea Tamara Chișca-Doneva a mai făcut un pas (nereușit) în lupta de a anula decizia CSM privind percheziționarea și suspendarea din funcție

Fosta judecătoarea Tamara Chișca-Doneva, vizată într-un dosar pentru îmbogățire ilicită și plecată din sistem în august 2023, printr-o decizie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care i-a acceptat cererea de demisie, este la un pas de a afla verdictul în dosarul intentat împotriva CSM, după ce, în 2022, Consiliul a dat undă verde pentru percheziționarea ei și suspendarea din funcție.

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) urma să se expună, la 13 martie curent, asupra recursului Procuraturii Generale (PG) împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău (CA Chișinău) care a admis cererea ex-judecătoarei de a anula decizia CSM privind percheziționarea și suspendarea ei din funcție, însă judecătoarea a cerut recuzarea magistraților. Totuși, CSJ nu i-a satisfăcut solicitarea, următoarea etapă în dosar fiind examinarea recursului PG.

Pe 15 aprilie 2022, la cererea procurorului general interimar de atunci, Dumitru Robu, CSM a suspendat-o pe Tamara Chișca-Doneva din funcția de președintă interimară a CSJ, în legătură cu urmărirea penală într-un dosar pentru îmbogățire ilicită în care a fost vizată.

La 22 aprilie 2022, Chișca-Doneva a depus cerere de chemare în judecată împotriva CSM cu privire la contestarea hotărârii Consiliului cu privire la sesizarea lui Robu, referitor la eliberarea acordului pentru efectuarea perchezițiilor în privința ei. 

Ulterior, la 13 mai 2022 ea a depus cerere de chemare în judecată împotriva CSM cu privire la contestarea hotărârii Consiliului cu privire la suspendarea ei din funcția de judecător. La 13 iunie 2022, Curtea de Apel Chișinău (CA Chișinău) a decis conexarea celor două cauze. 

CA Chișinău a admis la 27 februarie 2023 acțiunea depusă de Tamara Chişca-Doneva și a anulat hotărârea CSM cu privire la sesizarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, referitor la eliberarea acordului pentru efectuarea perchezițiilor în privința ei, precum și hotărârea CSM cu privire la suspendarea ei din funcția de judecător. La 2 martie 2023, CSM a depus recurs împotriva hotărârii CA din 27 februarie 2023. Recurs a depus și Procuratura Generală.

La CSJ recursul a ajuns să fie examinat de completul de judecată format din judecătorii Stela Procopciuc, Oxana Parfeni și Mariana Ursachi. 

Prin încheierea din 28 februarie 2024, CSJ a respins recursul CSM ca fiind neîntemeiat, iar examinarea recursului PG a fost amânată pentru 13 martie 2024. 

Cu două zile înainte de examinarea recursului, Tamara Chișca-Doneva a depus cerere de recuzare a judecătorilor CSJ Oxana Parfeni, Stela Procopciuc, Ion Malanciuc și Diana Stănilă de la examinarea recursului depus de PG. 

În motivarea cererii de recuzare ea a indicat că „există motive de justificare a neîncrederii față de o exercitare imparțială a funcției de către judecătorii Curții Supreme de Justiție, Oxana Parfeni, Stela Procopciuc, Ion Malanciuc și Diana Stănilă, care fac parte din completul de judecată care examinează cauza dată, deoarece sunt numiți ca judecători ai Curții Supreme de Justiție cu încălcarea procedurii stabilite”. 

Conform cererii, Chișca-Doneva consideră că aceşti judecători nu au statutul judecătorului de drept al CSJ numit conform şi cu respectarea procedurii stabilite de lege.

Într-o încheiere a CSJ din 18 martie 2024, completul de judecată format din judecătorii Boris Talpă, Igor Mânăscurtă și Mariana Ursachi a respins cererea de recurs înaintată de Tamara Chișca-Doneva cu privire la recuzarea judecătorilor care urmează să examineze recursul depus de PG. Încheierea nu se supune niciunei căi de atac.

Vizată într-un dosar de îmbogățire ilicită

În martie 2022, procurorii anticorupție au efectuat percheziții la biroul, domiciliul și automobilul Tamarei Chișca-Doneva, fiind vizată în cadrul unei cauze penale pornite pe faptul îmbogățirii ilicite. În rezultatul acțiunilor de urmărire penală desfășurate, în privința magistratei nu a fost aplicată nicio măsură procesuală de constrângere. Ulterior, judecătoarea a fost recunoscută în calitate de bănuită în cauza penală pornită pentru îmbogățire ilicită.

Aceasta a fost suspectată de procurori că în perioada anilor 2014-2021, deținând funcția de judecătoare, inclusiv exercitând funcții administrative în cadrul instanțelor judecătorești, a obținut o mărire substanțială a patrimoniului său și a membrilor familiei sale, care nu ar putea fi justificată rezonabil în raport cu veniturile sale realizate din exercitarea legală a atribuțiilor în funcțiile deținute.

În octombrie 2022, Tamara Chișca-Doneva a fost scoasă de sub urmărire penală în dosarul pentru îmbogățire ilicită

Tamara Chișca-Doneva este judecătoare la CSJ din 2003, anterior activând la CA Chișinău, Judecătoria Râșcani, Chișinău și Judecătoria Hâncești. Ea a făcut parte din completul de judecători care a dispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”.

În februarie 2020, prin hotărârea emisă de CtEDO, Guvernul R. Moldova a fost obligat să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora. În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, suma ajunge la 2.120.000 de euro.

ZdG a scris în 2014 că judecătoarea Tamara Chișca-Doneva şi soţul ei, Vasile Chişca, locuiau într-o casă din sectorul Râşcani, cu două niveluri şi cu mansardă, estimată de experți imobiliari la aproximativ 7 milioane de lei.

În martie 2021, Chișca-Doneva a fost numită de Parlament în funcția de vicepreședintă a CSJ. Apoi, ea a fost desemnată în funcția de președintă interimară a instanței. 

A anihilat Comisia Pre-Vetting

La începutul lunii august 2023, Chișca-Doneva împreună cu Mariana Pitic, Ion Guzun și Ion Malanciuc au dispus reevaluarea a 18 candidați la funcția de membru al CSM și a trei candidați la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), anihilând astfel Comisia Pre-Vetting.

După aceste decizii, judecătoarea a demisionat din sistem. Deși CSM i-a acceptat cererea de demisie începând cu 25 august 2023, ea a încercat să ocolească procedura de evaluare externă, scriind două cereri de demisie în doar două zile.