Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Călătorii în Dubai, premii de…

Călătorii în Dubai, premii de milioane și liste VIP cu politicieni. Dosare penale pe marginea administrării companiei „Moldtelecom”

Astăzi, 15 octombrie, Inspectoratul Național de Investigații (INI) și Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), au pornit urmărirea penală în două cauze penale, pe faptul delapidării averii străine și abuzului de serviciu, comise de persoane publice care gestionau SA „Moldtelecom”.

„În perioada anilor 2018 – 2019, un angajat al SA „Moldtelecom”, ar fi folosit ilegal automobilul de serviciu cauzând instituției un prejudiciu în proporții considerabile.

Totodată, s-a stabilit, că factorii de decizie a SA ”Moldtelecom”, în perioada 6-10 martie 2019, abuzând de situația de serviciu, din mijloace bănești a întreprinderii, ilegal s-au deplasat și s-au cazat pentru o perioadă estivală în or. Dubai, Emiratele Arabe Unite, cauzând un prejudiciu în sumă totală de 124 495 lei.

Cauzele penale au fost expediate după competență Procuraturii Anticorupție, în vederea exercitării urmăririi penale în continuare”, se arată în nota emisă de autorități.

Acțiunile procurorilor de astăzi, 15 octombrie, vin după ce pe 18 septembrie curent, directorul Agenției Proprietați Publice (APP) a anunțat despre mai multe nereguli depistate în cadrul unui audit financiar efectuat în cadrul companiei SA „Moldtelecom”.

Potrivit directorului APP, Eugeniu Moraru, în urma auditului financiar au fost stabilite mai multe practici vicioase pentru promovarea unor agenți economici, dar și efectuarea unor plăți neargumentate în cadrul companiei SA „Moldtelecom”.

Încheierea unor contracte nefavorabile pentru interesele economico-financiare ale companiei Moldtelecom:

Potrivit auditului, în aprilie 2013, compania Moldtelecom a încheiat un contract cu o companie cu capital străin privind organizarea, operarea, administrarea și întreținerea bazei de date centralizate pentru implementarea și realizarea portabilității numerelor în Republica Moldova. Că rezultat, toți operatorii au fost obligați să semneze acorduri pentru o perioadă de 10 ani care prevăd achitarea plăților lunare către această firmă, respectiv o plată destinată să compenseze investițiile în crearea unei astfel de baze de date precum și o plată că să acopere cheltuielile operaționale.

În conformitate cu condițiile contractului, Moldtelecom era obligată să achite o plată lunară în mărime de 3 eurocenți pentru fiecare număr alocat operatorului prin licență și pentru numerele fixe. Astfel, Moldtelecom a achitat acestei firme 110 milioane de lei sau 5,7 milioane euro pentru servicii practic inexistente, prejudiciind direct compania Moldtelecom. Un simplu calcul arată că costul unui singur număr portat către Moldtelecom constituie 172 de euro.

Tariful de 3 eurocenți pe lună pentru fiecare număr alocat operatorului prin licență urmă să fie revizuit după un an de activitate a întreprinderii în cauză pentru ca prețul dat să poată fi ajustat la prețuri reale, însă asta nu s-a întâmplat. Operatorii din Republica Moldova au fost obligați că să achite nu doar pentru numerele care au fost portate, ci pentru toate numerele alocate prin licență.

Firme favorizate și contracte aranjate

Un SRL din domeniul optic reprezintă cel mai important furnizor al companiei Moldtelecom, ajungând la 57 la sută din totalul achizițiilor făcute de operator. În 2018 acest SRL a valorificat un buget 350 de milioane de lei, iar în 2019 – 180 de milioane de lei până la 30 iunie curent. Ca rezultat, nu pot fi neglijate riscurile pe care le comportă crearea unei dependențe excesive față de un singur agent economic.

Pe locul doi în ponderea achizițiilor Moldtelecom se află o altă întreprindere din domeniul producerii cablajelor care este un produs strident în activitatea companiei. Valoarea bănească a achizițiilor atinge cifra de 100 de milioane de lei. În ultimii 10 ani Moldtelecom a procurat cablaje doar de la această companie.

„Asta condiționează existența unor factori de risc similari celor indicați în cazul companiei menționate mai devreme și pune la îndoială corectitudinea licitațiilor organizate reieșind din faptul că în zona în care ne aflăm activează mai multe uzine de producere a cablajelor”, a declarat directorul APP.

Un alt SRL ocupă o poziție dominantă în cadrul companiei Moldtelecom în ceea ce privește asimilarea contractelor la capitolul marketing cu o pondere de peste 50%. Astfel, în 2018 SRL-ul a asimilat un buget în mărime de 19 milioane de lei, iar în 2019 – 9 milioane de lei. Contractul cu această firma a fost încheiat în așa mod încât indiferent dacă până la sfârșitul anului Moldtelecom va solicita sau nu prestarea serviciului de marketing, SRL-ul va beneficia garantat până la sfârșitul anului 2019 de mijloace bănești în valoare de 7 milioane de lei. În cazul rezilierii contractului, au fost prevăzute penalități egale cu suma plaților de fapt garantate.

Prin încheierea unui contract exclusiv de plasare a publicității la TV și radio, cu SRL-ul dat, de fapt mijloace financiare destinate publicității au fost redirecționate către un singur holding media, alte posturi tv și radio fiind limitate în asimilarea banilor destinați publicității.

Un alt SRL deține cota de 70 la sută din asigurarea serviciilor de pază, asimilând în 2018 suma de 16 milioane de lei, iar în 2019 – 8,5 milioane de lei.

O altă companie asigură sută la sută, fără concurs de selectare, servicii de cleaning în cadrul companiei Moldtelecom.

Moldtelecom a contractat o companie internațională care face parte din grupul Big Four pentru efectuarea unui audit financiar pentru anul de activitate 2017. Raportul încă nu a fost prezentată companiei Moldtelecom cu toate că termenul de prezentare a expirat demult, iar serviciul a fost achitat integral.


Sponsorizări de milioane de lei

În urma auditului financiar s-a constatat că Moldtelecom a sponsorizat substanțial organizarea turneului K1, fiind alocată suma de 2,5 milioane de lei în anul 2018 și 1,2 milioane de lei în 2019.

Premii neargumentate pentru fostul director Moldtelecom

Fiind majorați in mod artificial indicatorii de performanta ai companiei, fostul director al companiei Moldtelecom a beneficiat în 2019 de premii neargumentate. Astfel, conform deciziei Consiliului de Adminstrare a Moldtelecom, fostului șef al companiei i-a fost oferit un premiu în mărime de 6 salarii, adică 250 de mii de lei. Premiul l-a primit pentru ca ar fi asigurat un profit net al companiei mai mare cu 288% decât cel prevăzut și planificat. Tot datorită acestui fapt i-a fost majorat și salariul.

Potrivit șefului de la APP, planificarea profitului pentru 2018 nu a avut la baza criterii obiective, astfel că, managementul companiei a prezentat un plan de profit diminuat semnificativ față de indicatorii economici reali, fapt care i-a permis fostului director Moldtelecom să indice că a atins rezultate spectaculoase. În realitate, comparând cu profitul real al companiei din anul 2018 cu cel din 2017, s-a constat că profitul obținut în 2018 este mai mic.

„Nici nu poate fi vorba de performanțe extraordinare din partea managementului și invocarea unui profit supraestimat cu 288%. Astfel, premiile i-au fost oferite neargumentat fostului șef”, susține directorul APP.

Politicieni în lista VIP a companiei Moldtelecom

În lista VIP întocmită de Moldtelecom sunt incluse mai multe persoane politice, arată auditul.

Astfel, în cazul adresării celor nominalizați în lista, privind anumite probleme tehnice, reacția urma să fie una prioritară și promptă.

Călătorii de lux în Dubai

A fost efectuată și o analiză a deplasărilor de serviciu efectuate de angajații Moldtelecom în anii 2018 – 2019. S-a constatat că în unele cazuri, deplasările, achitate de companie, au fost efectuate în scopuri personale.

În cadrul conferinței de presă, directorul APP, a declarat că pe 8 martie, fostul director genereral și fostul director financiar ai companiei Moldtelecom au efectuat o călătorie sub paravanul unei deplasări de serviciu. În perioada 6 – 10 martie cei doi au mers în Dubai, cheltuielile constituind suma de 125 de mii de lei. Temeiul vizitei date a fost pretextul de a face cunoștință cu un dezvoltator IT. S-au cazat în unul dintre cele mai exclusive hoteluri din Dubai, au optat pentru un lux sporit, prețul unei nopți fiind de peste 660 de euro. Prețurile declarate pentru biletele de avion au fost de câte o mie de euro pentru fiecare.

Fostul șef de la Moldtelecom ar mai fi efectuat câteva deplasări neargumentate, în scopuri turistice, spre Amsterdam, Telaviv, Berlin, fiind cheltuiți peste 400 de mii de lei din resursele financiare ale companiei.

Angajări fictive și utilizarea abuzivă a resurselor

Compania Moldtelecom a declarat că în cadrul instituției a fost angajat un business analyst în departamentul logistică, iar ulterior persoană a fost numită în funcția de consilier al directorului Departamentului de Logistică. Organigramă companiei Moldtelecom nici nu prevede o astfel de funcție, susține directorul APP.

„Persoană dată nu a fost de fapt angajată de companiei, însă a beneficiat de salariu deplin și pachetul social obligatori. Acesta a primit și un automobil de serviciu, toate cheltuielile fiind suportate de Moldtelecom”, a declarat directorul Eugeniu Moraru.

La începutul lunii iulie, fostul director general al Moldtelecom, Dan Mitriuc, a anunțat că pleacă din funcție din propria inițiativa. Demisia să a venit la scurt timp după ce premierul Maia Sandu a cerut celor de la Agenția Proprietăți Publice să facă un audit în cadrul companiilor Moldtelecom și Metalferos.

Fostul director general al Moldtelecom, Dan Mitriuc a ridicat de la începutul anului 2019 aproape 762 de mii de lei de la compania pe care a condus-o. În 2018 însă Mitriuc a avut un salariu lunar de circa 38 de mii de lei.

Conform declarației de avere și interese personale, pe care a depus-o la 19 iulie, familia lui Mitriuc deține un teren intravilan și o casă de locuit de 116 m2, procurată în 2015. La fel, ca și în anii trecuți, fostul director al Moldtelecom scrie că este proprietarul unei cote-părți a unui apartament de 72 m2 și are în folosință un alt apartament de 119 m2.

Mitriuc a mai trecut în declarația sa de avere și interese personale două automobile de model Toyota, care însă nu îi aparțin, fiind deținute prin intermediul unor contracte de posesie/folosință.

Totodată, Mitriuc mai indică un cont curent cu o valoare de 405 mii de lei, dar și o datorie de 3,1 milioane de lei la VictoriaBank, contractată în 2015 și scadentă în 2030.

În timpul în care s-a aflat la conducerea Moldtelecom, se pare că Mitriuc nu și-a achiziționat automobile și nu a investit în bunuri imobile. Totuși, în declarația din 2016, acesta indica că din 2011 deține un automobil de model BMW, a cărui valoare se ridica la 180 de mii de lei. Un an mai târziu, în declarația pentru 2017, Mitriuc a indicat că și-a vândut BMW-ul cu doar 10 mii de lei.