VIDEO/ Imagini noi cu omorul de la Costești. Declarațiile cutremurătoare ale rudelor victimei: „Săreau cu picioarele pe capul lui” – Ziarul de Gardă
 • VIDEO/ Imagini noi cu omorul de la Costești. Declarațiile cutremurătoare ale rudelor victimei: „Săreau cu picioarele pe capul lui”

  VIDEO/ Imagini noi cu omorul de la Costești. Declarațiile cutremurătoare ale rudelor victimei: „Săreau cu picioarele pe capul lui”
  06 ianuarie 2020 | 16:08

  ZdG a discutat cu rudele lui Dumitru Jomir, tânărul de 21 de ani din satul Costești, raionul Ialoveni, bătut cu cruzime în noaptea de anul nou de câțiva consăteni și care a decedat la spital duminică, 5 ianuarie. Rudele victimei ne-au oferit detalii cutremurătoare despre viața plină de greutăți pe care Dumitru a trăit-o până acum, dar și despre modul barbar în care viața sa a luat sfârșit.

  Dumitru Jomir avea 21 de ani

  Rudele lui Dumitru spun că tânărul a crescut într-o familie cu condiții grele de trai. Mama sa, bolnavă de cancer de mai mulți ani, a decedat acum 4 luni, iar tatăl său nu a contribuit la creșterea sa. A fost însă ajutat de o vecină, care-i devenise o a doua mamă. În ultimii ani Dumitru era stâlpul familiei. După împlinirea majoratului, tânărul a mers la muncă în Germania și era unicul care-și sprijinea mama cu bani pentru tratament, dar și cel care avea grijă de fratele său mai mic, în vârstă de 13 ani, și de bunica sa, trecută de 80 de ani.

  „Dumitru, chiar dacă a trăit în niște condiții inumane, puteți să intrați în localitate și să întrebați, a fost de câteva ori peste hotare să facă bani ca să-i achite tratamentul mamei sale până-n ultimul moment. Despre el nu sunt cuvinte de rău, asta o pot confirma toți. A fost întotdeauna într-un anturaj de oameni buni”, spune una dintre rudele lui Dumitru cu care ZdG a discutat.

  P. L., mătușa lui Dumitru, ne-a povestit despre bătaia care i-a curmat viața nepotului său, dar și despre starea în care l-a găsit pe Dumitru pe patul de spital.

  „El a mai fost crescut de o vecină de acolo, care era foarte atașată de el. Ea l-a văzut prima și ea ne-a telefonat spunându-ne că Dumitru este într-o stare foarte gravă, în comă de gradul trei. M-a sunat pe 1 ianuarie la ora nouă. Am mers la spital, dar acolo nu mi s-a permis să intru. Am intrat pe data de 4 și l-am văzut. Era distrus craniul absolut de tot. Nu-mi pot reveni din șocul pe care l-am trăit. Nu puteam să cred că se poate de bătut în așa stare… niciun câine cred că nu se poate așa de bătut”, ne-a povestit mătușa victimei.

  „Săreau cu picioarele pe capul lui”

  „El a mers la petrecere de revelion cu un prieten de-al său. Cineva dintre prietenii cu care era avea un conflict cu băieții aceștia (cu agresorii, n.r.). Ieșind acel prieten afară, l-a chemat și pe Dumitru. Apoi a pornit o conversație sau un conflict între ei. Asta e ce știu din spusele martorilor. Unul dintre ei a rupt o scândură de la gard și a început a-l lovi pe Dumitru. Căzând jos, acolo erau cred că trei care s-au năpustit asupra sa. Este și video în care se vede. Ridicându-l de la pământ, nu știu care dintre ei l-a lovit iar cu piciorul în barbă și Dumitru a căzut iar jos. Apoi l-a ridicat prietenul său și s-a pornit spre ograda din care au ieșit. El deja nu se putea ține pe picioare după cum se vede în video. A fost lovit iar cu piciorul și a căzut, după care săreau cu picioarele pe capul lui. În video se văd mai multe persoane, dar niciuna nu a intervenit. Numai prietenul lui la urmă îl acoperă și îl trage pe agresor să nu mai lovească în el și a primit și el lovituri. La salvare mi s-a spus că ultimele lovituri au fost fatale pentru el pentru că craniul era deja spart și când au sărit cu picioarele, oasele craniului i-au tăiat arterele”, mărturisește mătușa lui Dumitru.

  Vedeți mai jos secvențe din timpul bătăii care a dus la decesul tânărului de 21 de ani. Imaginile au fost captate de camerele de supraveghere a unei case din apropiere și redau modul în care Dumitru a fost bătut cu cruzime de mai multe persoane.

  Rudele victimei afirmă că ambulanța a ajuns la Dumitru după mai bine de o oră și că operatorii de la 112 nu au reacționat la primul apel pe acest caz. A fost nevoie de un al doilea apel pentru ca un echipaj de acordare a primului ajutor medical să fie trimis la Costești.

  „Celor de la ambulanță li s-a părut o luare în derâdere”

  „Atunci când l-au bătut, nu știu la cât timp, băieții au sunat la ambulanță, dar nu i-au luat în serios pentru că acolo unii se râdeau, unii… Ei nu au înțeles cât de grav este lovit Dumitru. Celor de la ambulanță li s-a părut o luare în derâdere pentru că băieții se râdeau, erau amețiți de anul nou… După ce au ieșit și vecinii o doamnă a spus că trebuie să sune din nou la ambulanță și când a sunat această doamnă i s-a spus că ei au primit apelul, dar nu l-au luat în considerare pentru că băieții erau distrați. Doar după ce a sunat doamna a doua oară a venit ambulanța. Poliția nu a venit în seara ceea. Agresorii au stat foarte liniștiți până a venit ambulanța. Ambulanța a venit peste vreo oră și jumătate. Vrem să vedem și de ce ambulanța nu a venit mai repede, de ce ambulanța nu a anunțat inițial poliția, fiind nevoie de al doilea sunet. În seara aceea nu a fost nimeni reținut, nu au fost prelevate probe care ar putea să ajute la rezolvarea cazului”, ne-a povestit o altă rudă a lui Dumitru.

  Principalul suspect, condamnat anterior pentru un șir de infracțiuni

  ZdG a discutat și cu Vasile Postica, șeful sectorului de poliție Costești. „Am aflat dis-de-dimineață, pe data de întâi. M-a anunțat mama vitregă, s-o numim așa, persoana care a avut grijă de copilul acesta. Deodată am mers la inspectorat. Am stabilit circumstanțele, persoanele au fost identificate, prezentate la inspectorat, s-au făcut tot lucrul în ziua aceea. O persoană a fost reținută și apoi plasată în arest preventiv. A doua persoană, minoră, nu a fost reținută, dar eu nu am competența de a vă răspunde la întrebările despre el. Materialul a trecut în gestiunea ofițerului de urmărire penală. Mai multe detalii pot să vă dea ei”.

  Am încercat să discutăm și cu șeful Inspectoratului de Poliție Ialoveni, Pavel Damaschin, însă nu ni s-a răspuns la telefon. De asemenea, nu ne-au răspuns la telefonul afișat pe site nici reprezentanții Serviciului Naţional Unic Pentru Apelurile de Urgenţă 112

  Deși în imaginile video se observă că Dumitru Jomir a fost bătut de mai multe persoane, în urma bătăii a fost reținut un singur om – Simion Midoni, în vârstă de 21 de ani. ZdG a constatat că acesta figurează în mai multe dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată, având chiar și o condamnare la închisoare pentru furt pe un termen de 6 luni. Midoni nu a fost însă închis deoarece sentința primei instanțe a fost contestată și nu a devenit executorie. Infracțiunile anterioare comise de principalul figurant în crima de la Costești ne-au fost confirmate și de către polițistul de sector.

  „Persoana de 21 de ani a mai avut probleme cu legea, dar cel minor – nu. Cel de 21 de ani a fost pedepsit de mai multe ori. Și amenzi, și 6 cauze penale, care se află pe rol în instanța de judecată, toate pe furt. Dintre acestea șase sunt și cu hotărâri. Unele s-au încheiat cu împăcare, altele cu ore de muncă în folosul comunității. Două sau trei se află chiar acum pe rol în instanțe. Sunt și la prima instanță, și la Curtea de Apel. Pe o cauză penală lui i-au dat șase luni de închisoare, el nu a fost de acord și a atacat la Curtea de Apel. Dacă decizia nu este executorie, vă dați seama… Minorul nu a fost în vizorul nostru și nu are nicio sancțiune. Avem alți minori care sunt în vizorul nostru și pe care lumea din sat îi confundă, dar nu e persoana dată”, ne-a declarat polițistul Vasile Postica

  „Toată lumea din sat se teme de ei”

  Rudele lui Dumitru Jomir spun că nu au încredere că organele de drept îi vor pedepsi pe cei vinovați și că unele persoane din grupul celor care l-au omorât în bătaie pe Dumitru terorizează de mai mult timp locuitorii satului Costești, fără să fie pedepsiți. De asemenea, atât rudele, cât și costeștenii, organizați pe grupurile de pe rețelele sociale, afirmă că intenționează să organizeze un protest pentru a atrage atenția asupra problemelor din satul lor

  „Toată lumea din sat se teme de ei. De aceea noi vrem să mergem până la capăt, avem o susținere foarte mare în sat. Noi credem că se vrea mușamalizarea cazului la poliție. Avem certitudinea că ei sunt protejați. Toată localitatea vrea să iasă la protest pentru că, într-adevăr, noi ne temem. Vrem să se schimbe ceva. Noi, maturii, stăm și ne temem în case”, declară una dintre rudele lui Dumitru cu care ZdG a discutat.

  În urma loviturilor primite în noaptea de anul nou Dumitru Jomir a ajuns la spital în stare de comă, iar duminică, 5 ianuarie, a decedat.

  ZdG va monitoriza în continuare evoluția acestui caz.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Șeful Reprezentanței OIF pentru țările Europei Centrale și de Est a semnat Convenția de Parteneriat privind redinamizarea proiectului claselor bilingve în R. Moldova

  Șeful Reprezentanței Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF) pentru țările Europei Centrale și de Est, Eric Poppe, cu ocazia vizitei sale la Chișinău, a semnat din partea Reprezentanței Convenția de Pa…
  Șeful Reprezentanței OIF pentru țările Europei Centrale și de Est a semnat Convenția de Parteneriat privind redinamizarea proiectului claselor bilingve în R. Moldova

  De la izbucnirea pandemiei, UE, statele sale membre și instituțiile financiare europene, alcătuind împreună Echipa Europa, au acordat țărilor partenere 34 de miliarde de euro pentru combaterea COVID-19

  De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, la începutul anului 2020, UE, statele sale membre și instituțiile financiare europene, alcătuind împreună Echipa Europa, au acordat țărilor partenere 34 de miliarde de eu…
  De la izbucnirea pandemiei, UE, statele sale membre și instituțiile financiare europene, alcătuind împreună Echipa Europa, au acordat țărilor partenere 34 de miliarde de euro pentru combaterea COVID-19

  Parlamentul European solicită un program special de vize pentru femeile afgane care solicită protecție

  Membrii Parlamentului European (PE) susțin că sunt consternați de relatările privind actele de violență, inclusiv execuții, recrutările copiilor-soldați, reprimările protestelor pașnice și manifestărilor dizide…
  Parlamentul European solicită un program special de vize pentru femeile afgane care solicită protecție

  Alte 32 760 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, din lotul procurat de autoritățile din R. Moldova, au ajuns la Chișinău

  Alte 32 760 de doze de vaccin împotriva COVID-19 Pfizer/BioNTech, din lotul procurat de autoritățile din R. Moldova, au ajuns la Chișinău. Este a șaptea tranșă din lotul total de 700 830 de doze care a fost ac…
  Alte 32 760 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, din lotul procurat de autoritățile din R. Moldova, au ajuns la Chișinău