Principală  —  IMPORTANTE   —   Suspecții în cazul tânărului omorât…

Suspecții în cazul tânărului omorât în bătaie la Costești își recunosc vina. MAI oferă detalii noi

Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, a oferit detalii despre tânărul de 21 de ani, din Costești, bătut cu cruzime în noaptea de anul nou de câțiva consăteni și care a decedat la spital duminică, 5 ianuarie. Potrivit ministrului de Interne, cei doi suspecți își recunosc vina.

„Pe 1 ianuarie la ora 1.50 la o Unitate de Gardă a Inspectoratul de Poliție din Ialoveni a parvenit o informație de la Serviciul 112 precum că în s. Costești este o bătaie. Imediat această informație a fost transmisă grupei de reacționare operativă pentru a se deplasa la fața locului. În noaptea de 31 decembrie – 1 ianuarie au fost implicați mai mulți polițiști pentru a asigura ordinea publică cât și pentru a documenta unele cazuri în urma apelurilor cetățenilor. Toți polițiștii erau deplasați în teritoriu și grupa de reacționare operativă se afla în acel moment în s. Rezeni pentru a examina deasemenea un caz de bătaie.

În aproximativ 50 min, grupa de reacționare operativă a ajuns la fața locului și imediat a început anchetarea acestui caz. La fața locului au fost despistați 4 martori iar victima era deja transportată la spital.

Polițiștii au examinat totul la fața locului, au identitificat cine sunt autorii acestei infracțiuni. Inițial, poliția avea informații precum este o persoană bătută și este necesar de a i se acorda îngrijire medicală. Pe parcurs, până dimineață, poliția a fost informată de la Spitalul de Urgență că victima este într-o stare gravă. Atunci, șeful Inspectoratului de Poliție, a intervenit ca să întreprindă măsuri de reținere a persoanelor bănuite. Până la prânz, autorii acestei infracțiuni, este vorba de un minor de 16 ani și un adult de 21 de ani, au fost reținuți.

În baza informațiilor de la martorii oculari, cât și după colectarea imaginilor video surprinse de o cameră de supraveghere, poliția a făcut demers împreună cu procurorul de sector pentru a fi reținute aceste persoane”, a relatat ministrul de Interne.

Ulterior, potrivit ministrului, bănuitul în vârstă de 21 de ani a fost reținut în baza art. 166 și ulterior a fost dus la judecătorul de instrucție, care i-a aplicat 30 de zile de arest. Minorul de 16 ani nu poate fi reținut/arestat deoarece, potrivit minstrului, se încalcă Convenția Europeană de protecție a minorilor. Astfel i-a fost dată obligația de a se prezenta organului de urmărire penală.

Ministrul a accentuat că bănuitul de 21 de ani a lovit victima inclusiv cu o scândură din lemn, apoi i-a aplicat ultimele lovituri în cap cu picioarele, cele din urmă au fost fatale.

Voicu dă asigurări că din momentul când a fost sesizată poliția, au fost intreprinse toate măsurile pentru a fi examinat sub toate aspectele acest caz. În acest sens, ministrul a susținut că nu a fost nicio intervenție a procurorilor sau a polițiștilor pentru a fi mușamalizat acest caz.

Potrivit ministrului, scena de bătaie a fost urmărită de aproximativ 15 martori. Inițial aceștia nu s-au implicat pentru a stopa conflictul. În momentul de față, sunt interogați 20 de martori.

Cine sunt persoanele bănuite?

Ministru de Interne a susținut că tânărul de 21 de ani este demult în vizorul poliției. Pe parcursul anilor 2017-2019, pe numele său au fost pornite șase dosare penale, dintre care cinci sunt pe furt și unul pentru huliganism.

Potrivit ministrului, toate cazurile penale au fost remise justiției, pe trei cazuri penale a avut loc împăcarea părților iar celelalte trei sunt în proces de examinare la Judecătoria din r. Ialoveni. Totodată, poliția a înregistrat 16 cazuri de contravenție în privința acestei persoane. În două dintre acestea i-a fost înlocuită pedeapsa de muncă neremunerată cu arest administrativ.

Referitor la minorul de 16 ani, acesta nu a fost în vizorul poliției până acum.

„Este pentru prima dată când participă la o infracțiune”, a susținut ministrul de Interne.

Dumitru Jomir, tânărul de 21 de ani, bătut cu cruzime în noaptea de anul nou de câțiva consăteni și care a decedat la spital duminică, 5 ianuarie, va fi înmormântat sâmbătă la ora 10.00 în satul Costești, raionul Ialoveni. Rudele băiatului consideră că acest caz nu este investigat suficient, așa că anunță că vor organiza un protest pentru a cere de la toate instituțiile responsabile să cerceteze acest caz pentru a face dreptate. Protestul se va avea loc luni, 13 ianuarie, începând cu ora 14.00, în fața Procuraturii din Ialoveni.

Ieri, 9 ianuarie, Servicul unic de Urgență a publicat înregistrarea discuțiilor din noaptea în care acesta a fost ucis. Potrivit reprezentanților Servicului 112, într-un interval de o oră jumătate au fost recepționate în total șase apeluri de la trei persoane în acest caz.

De cealaltă parte, rudele victimei afirmă că ambulanța a ajuns la Dumitru după mai bine de o oră și că operatorii de la 112 nu au reacționat la primul apel pe acest caz. A fost nevoie de un al doilea apel pentru ca un echipaj de acordare a primului ajutor medical să fie trimis la Costești. Ambulanța ar fi venit după mai bine de o oră. Potrivit rudelor, până a fi preluat de ambulanță, tânărul a fost plasat într-un garaj, pe podea.

Anterior, ZdG a discutat cu rudele lui Dumitru Jomir oferind detalii cutremurătoare despre viața plină de greutăți pe care Dumitru a trăit-o până acum, dar și despre modul barbar în care viața sa a luat sfârșit.

Deși în imaginile video se observă că Dumitru Jomir a fost bătut de mai multe persoane, în urma bătăii a fost reținut un singur om – Simion Midoni, în vârstă de 21 de ani. ZdG a constatat că acesta figurează în mai multe dosare penale aflate pe rolul instanțelor de judecată, având chiar și o condamnare la închisoare pentru furt pe un termen de 6 luni. Midoni nu a fost însă închis deoarece sentința primei instanțe a fost contestată și nu a devenit executorie. Infracțiunile anterioare comise de principalul figurant în crima de la Costești ne-au fost confirmate și de către polițistul de sector.