Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Cu un Kalașnikov în…

VIDEO Cu un Kalașnikov în mână, Poroșenko a ieșit pe străzile Kievului și a declarat că este gata să apere capitala Ucrainei. Kliciko: „Nu am de ales. Trebuie să o fac. Voi lupta”

Colaj ZdG

Fostul președinte ucrainean Petro Poroșenko a ieșit vineri, 25 februarie, pe străzile din Kiev, alături de civili înarmați, spunând că este „gata să apere capitala Ucrainei”, cu cele câteva arme pe care le au. Într-o intervenție pentru CNN, Poroșenko a apărut ținând în mână o pușcă de asalt. Primarul Kievului Vitali Kliciko a spus că va pune mâna pe armă pentru a lupta în războiul sângeros declanșat de invazia rusă în Ucraina.

„Toată lumea ar trebui să înțeleagă că [președintele rus] Putin a declarat război nu pentru Ucraina. Putin a declarat război întregii lumi”, a declarat Poroșenko pentru CNC. În context, ex-președintele ucrainean l-a numit pe liderul de la Kremlin „pur și simplu nebun”.

„Asta este o pușcă scurtă Kalașnikov, mai avem două mitraliere. Nu avem artilerie grea, nu avem tancuri. Asta este coada pentru cei care vor să se înroleze, dar nu avem suficiente arme pentru toți. Putin nu va pune mâna pe Ucraina, indiferent de câți soldați desfășoară sau cu câte arme atacă. Noi suntem oameni liberi, cu un viitor european strălucit”, a declarat Petro Poroșenko, la CNN.

Fostul campion mondial de box la categoria grea, actual primar al Kievului, Vitali Kliciko a spus că va pune mâna pe arme, alături de fratele său Vladimir Kliciko, care îi este coleg în Hall of Fame, pentru a lupta în „războiul sângeros” declanşat de invazia rusă în ţara lor Ucraina, informează RBC.

„Acesta este deja un război sângeros. Nu am de ales. Trebuie să o fac. Voi lupta”, a declarat Kliciko pentru Good Morning Britain.

Primarul Kievului, care s-a alăturat anterior apărării teritoriale a Kievului, a subliniat că va apăra democrația și suveranitatea țării.

„Acum Putin folosește retorica militară. El dă de înțeles că vrea să distrugă statul și suveranitatea cetățenilor săi. Aceste cuvinte sunt urmate de bombardamente și tancuri. Ne confruntăm cu distrugerea și moartea. Ne vom apăra în toate felurile și lupta pentru libertate și democrație”, a Kliciko.

Atacul din Ucraina continuă a doua zi cu explozii puternice în Kiev. Rușii au preluat controlul în sudul Ucrainei, Cernobîl și Insula Șerpilor. Prima zi de război s-a încheiat cu decesul a 137 de soldați ucraineni și reținerea mai multor cetățeni ruși care au organizat proteste anti-război în Federația Rusă. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, a cerut liderilor europeni să ajute urgent ţara sa care este acum atacată de Rusia. Preşedintele american Joe Biden a acuzat că armata rusă a declanşat un asalt neprovocat asupra Ucrainei și a promis noi sancţiuni împotriva Rusiei.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat joi dimineață, în jurul orei 05:30, ora Moscovei, începerea unei „operațiuni speciale” în Ucraina. La scurt timp, explozii puternice au început să răsune în mai multe orașe din Ucraina.