Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Liderul de la Kiev cere…

Liderul de la Kiev cere formarea unei coaliții anti-război și face apel la formatul București 9: „Avem nevoie de ajutor internațional”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, cere o coaliție a țărilor din Est împotriva Rusiei și presiuni pentru a-l obliga pe Vladimir Putin să se așeze la masa negocierilor. Solicitarea lui Zelensky vine cu puțin timp înainte ca liderii țărilor din Estul Europei, la invitația lui Klaus Iohannis, să se reunească în Grupul B9.

Liderul Ucrainei cere sprijinul României și al celorlalte opt state din formatul București 9 pentru armament și sancțiuni 

„Ne apărăm libertatea și țara! Avem nevoie de ajutor internațional. Am discutat cu președintele Poloniei, Andrej Duda. Am interpelat Grupul B9 pentru ajutor defensiv, sancțiuni, presiuni asupra agresorilor ruși. Împreună vom putea pune Rusia la masa negocierilor. Avem nevoie de o coaliție anti-război, scrie Zelensky, pe contul de Twitter.

Președintele României, Klaus Iohannis, și președintele polonez Andrzej Duda organizează vineri un summit extraordinar în format B9 privind situația din Ucraina.

Formatul Bucureşti (B9) este o iniţiativă lansată de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

LIVE TEXT/ Război în Ucraina. Militarii ruși au capturat două vehicule ale armatei ucrainene și se îndreaptă spre centrul Kievului