Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Liderul rus Vladimir Putin susține…

Liderul rus Vladimir Putin susține că Federația Rusă „respectă acordurile propuse de partea moldovenească” în problema securității energetice a R. Moldova

Sursa foto: kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Putin a declarat marți, 20 septembrie, că Rusia respectă și acționează în strictă conformitate cu acordurile bilaterale „propuse de partea moldovenească” în ceea ce privește securitatea energetică a R. Moldova, transmite Interfax.

„În chestiunile privind securitatea energetică a R. Moldova, acționăm în strictă conformitate cu toate acordurile bazate pe propunerile părții moldovenești”, a spus Putin, marți, 20 septembrie, în cadrul ceremoniei de prezentare a scrisorilor de acreditare a ambasadorilor străini la Moscova.

Potrivit sursei citate, liderul de la Moscova și-a exprimat încrederea că dezvoltarea cooperării dintre Rusia și Moldova, „istoric apropiată” de Federația Rusă, „pe principiile pragmatismului și beneficiului reciproc” vine în întâmpinarea intereselor fundamentale ale popoarelor celor două țări.

În acest sens, Vladimir Putin a adăugat că „Rusia acționează și continuă să acționeze ca un garant al reglementării transnistrene”.

În toamna anului 2021, contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a fost prelungit pe cinci ani, în baza unei formule de preț „propuse de partea moldovenească”. Livrările de gaze naturale conform noului contract au început din 1 noiembrie 2021. De atunci, prețul pentru gazele naturale a fost majorat de câteva ori.

Pe 19 septembrie, SA „Moldovagaz” a anunțat că a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali până la 26 675 lei pentru o mie de metri cubi sau cu 31,5% mai mult față de tariful actual. Asta ar însemna un tarif de 29 de lei și 87 de bani pentru un metru cub de gaze naturale, cu TVA inclusiv.

DOC Moldovagaz anunță că a expediat ANRE-ului solicitarea privind majorarea tarifului la gazele naturale: „tarifele noi urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 octombrie 2022”