Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Începând cu 1 iunie, cetățenii…

Începând cu 1 iunie, cetățenii vor achita aproximativ 18 lei și 60 de bani pentru un metru cub de gaze naturale. ANRE a aprobat noul tarif la gaze naturale

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat în cadrul ședinței de marți, 31 mai, noul tarif la gaze naturale de 17 lei și 24 de bani (fără TVA) ceea ce constituie 18 lei și 60 de bani cu TVA inclus. Tarif care va fi afișat în facturi începând cu 1 iunie.

ANRE a respins solicitarea Moldovagaz care a cerut majorarea tarifului la gaz de la 15 lei și 18 bani cu TVA pentru un metru cub de gaze la 22 de lei și 22 de bani (fără TVA), ceea ce constituie 23 de lei și 99 de bani (cu TVA inclus).


Luni, 30 mai, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis că prețurile pentru furnizarea gazelor naturale, aplicate începând cu 1 iunie, urmează a fi examinate și aprobate de către ANRE până la sfârșitul lunii curente (până pe 31 mai).

Deși luna viitoare, R. Moldova ar putea cumpăra gaze rusești la un preț mai mic, președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat anterior că este prematur să se vorbească despre condițiile pentru reducerea tarifului la gazele naturale pentru consumatorii finali.

În prezent, cetățenii achită un tarif de 15 lei și 18 bani, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaze naturale.

Pe 14 mai curent, Ceban spunea că Moldovagaz ar putea solicita ANRE-ului majorarea tarifului la gazele naturale până la 21 de lei pentru un metru cub. Acesta spunea că pentru a reduce povara asupra cetățenilor, va fi propusă formula aplicării unui tarif estival și a unui tarif specific perioadei de iarnă.