Principală  —  Ştiri  —  Economic   —   Aproape 23 de lei pentru…

Aproape 23 de lei pentru un metru cub de gaze naturale: ANRE a aprobat noile tarife

Imagine simbol

Consumatorii casnici vor achita în luna august 21 de lei și 29 de bani pentru un metru cub de gaze naturale, fără TVA sau 22 de lei și 99 de bani cu TVA inclus. Hotărârea a fost aprobată de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) în cadrul ședinței de joi, 4 august.

Astfel, consumatorii vor plăti cu 4 lei și 39 de bani mai mult decât în prezent pentru un metru cub de gaze naturale.

„S.A. Moldova gaz a solicitat aprobarea prețurilor reglementate pentru activitatea de furnizare a gazelor naturale pentru anul 2022 în mărime de 27 304 lei pentru o mie de metri cub (fără TVA) în punctele de ieșiri din rețelele de distribuție a gazelor naturale de joasă presiune. În așa mod, prețul mediu de furnizare a gazelor naturale pentru anul 2022 solicitat de întreprindere – 26 314 lei pentru o mie de metri cubi (fără TVA), comparativ cu prețul mediu în vigoare de la 1 iunie 2022, este în creștere cu 10 060 lei pentru o mie de metri cubi sau 61,9% (…). ” a spus Ecaterina Strungari, consultant ANRE.

Astfel, prețul mediu de furnizare a fost calculat de ANRE în mărime de 20 286 de lei pentru o mie de metri cubi, preț ce este cu 4 032 de lei pe o mie de metri cubi mai mare comparativ cu prețul actual.

„ANRE a diminuat costurile solicitate de S.A. Moldovagaz cu 3,5 miliarde de lei urmare a neacceptării abordării întreprinderii de a include în structura tarifelor devierile formate în anul 2022”, a mai spus funcționara.

HANRE Preț GN august by Ziarul de Gardă

R. Moldova analizează trei posibile scenarii privind reducerea livrărilor de gaze naturale de către Gazprom, susține ministrul Spînu. Vor fi necesare măsuri pentru economisirea gazelor cu cel puțin 15%: „Ne așteaptă o iarnă complicată”

Președintele Consiliului de administrație al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a spus că în luna august R. Moldova va achita 1 458 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze naturale, ceea ce constituie cu 478 de dolari mai mult față de luna iulie, când gazul a fost cumpărat cu 980 de dolari pentru mia de metri cubi.

„În luna august, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova în conformitate cu termenii contractului cu CSP „Gazprom” se va ridica la 1458,5 dolari SUA la mia de metri cubi”, susține directorul Moldovagaz.

20 de lei și 61 de bani (fără TVA) sau 22 de lei și 27 de bani cu TVA inclus. Atât ar fi urmat să plătească consumatorii pentru un metru cub de gaze naturale începând cu 1 august, conform proiectului de hotărâre al Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică publicat joi, 14 iulie. Totuși, Agenția nu a examinat proiectul în luna iulie, iar în această săptămână tarifele examinate sunt altele.

ANRE a aprobat, pe 31 mai, noul tarif la gaze naturale de 17 lei și 24 de bani (fără TVA) ceea ce constituie 18 lei și 60 de bani cu TVA inclus. Tarif afișat în facturi începând cu 1 iunie.

Astfel, ANRE a respins solicitarea Moldovagaz care a cerut majorarea tarifului la gaz de la 15 lei și 18 bani cu TVA pentru un metru cub de gaze la 22 de lei și 22 de bani (fără TVA), ceea ce constituie 23 de lei și 99 de bani (cu TVA inclus).